Friday 23 March 2012

David Sylvian: "A Victim of Stars/1982 - 2012" [preslušavanje]



„I raised the boat in a sea of sound
Astonished.
Absolutely spellbound.“

(Hector Zazou/David Sylvian, „Victim of Stars“, 1992)

Dva su razloga zašto citiram baš ovaj stih iz tridesetogodišnjeg opusa Davida Sylviana.

Prvi je jasan: nova kompilacija/presek Dejvidovih radova od 1982. do 2012. godine zove se isto kao i pesma iz koje je stih preuzet – a koju je pre snimio pre dvadesetak godina sa nažalost pokojnim Hectorom Zazuom. (Zanimljivo – taj snimak nedostaje na ovom izdanju)

Drugi je poetski: jer, već trideset godina, Dejvid svakim novim izdanjem otplovljava sve dalje, u potrazi za strujama koje će ga odneti izvan horizonta, što ova kompilacija upravo dokazuje.

Za razliku od prethodne kompilacije, posvećene isključivo njegovim saradnjama sa drugim muzičarima - „A Victim of Stars – 1982/2012“  donosi i jedini top-chart hit koji je Dejvid ikada imao – legendarnu „Ghosts“. Ta pesma je Japan svojevremeno vinula u zvezde a Dejvidu donela i idiotsku titulu "najlepšeg čoveka na svetu"
Naknadno je postalo jasno da je taj hit došao - prekasno: bend se ubrzo raspao, a Dejvid započeo svoje solo-plovidbe, čiji se mnogi zvezdani momenti mogu pronaći i na ovom izdanju.

A odlazio je sve dalje od zvezda. Devedesetih je dobio nadimak "poslednji romantik na svetu" - što je svakako prihvatljivija titula od one prve, iz osamdesetih.

Zaista je zanimljivo pratiti - od prvog ka poslednjem snimku na kompilaciji - kako iz njegove muzike polako nestaje pop struktura a sve veći prostor zauzima eksperimentisanje – kojem se posvetio radeći sa majstorima zvuka i atmosfere - Ryuitchi Sakamotom, Holgerom Czukajem, Robertom Frippom, zatim ponovo sa članovima matičnog benda, te konačno Burntom Friedmanom, Jaki Liberzeitom, Christianom Fennezsom, Keith Roweom i mnogim drugima, sve vreme zapravo tragajući za sve jednostavnijim i ogoljenijim formama koje će njegovom glasu i poetici stvoriti novi prostor, do tada neistražen - a čiji je delić svojevremeno svirao i pred nama, na za sada jedinom beogradskom koncertu >>.

Sve važne pesme njegove solo karijere su tu: od „Ghosts“ i „Forbidden colors“, preko singlova „Orpheus“ i „Heartbeat“ koju je radio sa Ingrid Chavez >> do radova na projektu Nine Horses i fenomenalnog poslednjeg albuma „Manafon“ u kojem je sve češće istraživao odnos improvizacije i - tišine. Tu je, ujedno i sjajna "I should not dare", koju je posvetio nekadašnjem prijatelju i saradniku, preminulom Micku Karnu, najboljem basisti ikada >>. 

Trideset godina rada sažeto je u nešto više od 150 minuta muzike. Zvuči pomalo surovo, ali ovu kompilaciju valja posmatrati kao dobar putokaz ka otkrivanju izvrsnih albuma poput „The Secrets of the Beehive“, „The First Day“ koji je radio sa Fripom, te konačno Nine Horses izdanja i poslednji „Manafon“ >> 
.
Šta će slediti posle "Manafona" i u kom pravcu će Dejvid nastaviti plovidbu može se naslutiti na poslednjem snimku - "Where's Your Gravity", prvi put objavljenom novom snimku, koji zatvara ovu kompilaciju. 
.
Petak je, noć. 
Plovidba može da počne.
.
Album je dostupan za preslušavanje na ovom linku >>

5 comments:

  1. Uh, ova pesma je fenomenalna, baš prava silvijanovska. Svaka čast za tekst, podsetio me da bih mogla ponovo da ga slušam. Volim ga još od srednje škole (tu ljubav dugujem pločama Tin Drum i Brilliant Trees pre svega, posle je došlo sve ostalo), jedino mi Manafon nije legao, ali verovatno će doći trenutak kad će mi prijati. Hvala za podsetnik. ;)

    ReplyDelete
  2. :)

    Ja sam išao malo drugačijim, ali sličnim putem: "Tin Drum" sam otkrio u vreme kada je Sloba Konjović držao "The Secrets of the Beehive" na listi "Parade albuma" nekoliko nedelja - i kako je u svakoj emisiji emitovao po jednu pesmu - uskoro sam imao gotovo kompletan album na traci :)

    Onda je došao "Brilliant Trees" i "Gentleman Take Polaroids" - nešto kasnije je drugar poslao CD kopiju "Gone To Earth" iz inostranstva - i to je bilo više nego dovoljno...

    Odličan je "Manafon", ali zahteva i vreme i specijalno stanje glave. Polako, ima vremena :)

    ReplyDelete
  3. Slusala sam kompilaciju poslednje dve nedelje i izuzetno mi je prijala (tek od skora sam i pocela da istrazujem Sylviana) ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=8Ypikrr6KI8

    ReplyDelete
  4. Evo samo bih ovo dodao na tvoj post...
    http://www.youtube.com/watch?v=oCONJynif3E

    Nisam toliko slusao Sylviana, koliko druge jazz stvari, ali kad sam na ovo naisao, otkinuo sam...

    ReplyDelete
  5. @ves: topla preporuka za dalje otkrivanje - prethodna kompilacija "Sleepwalkers", onda "Secrets of the Beehive", zatim poslednja dva albuma Japan. A onda ce već sve samo da teče dalje :)ć

    @izmedju: taj snimak je čudo ;) Info za sve: sjajan blog se krije pod imenom "između", klik na njegov nick...

    ReplyDelete