Wednesday 4 August 2010

"Disko i atomski rat"

I
Jedan dečak svake nedelje čitave epizode Dallasa pretače u pisma koja šalje svojoj rođaci sa sela. On je srećnik, jer živi u Talinu i gleda seriju na finskom TV kanalu čiji se signal hvata u gradu. Ostali Estonci nemaju tu sreću, ali „Dallas“ smatraju „realnim životom“: prvi put vide ljude koji rade u neboderima „i lepe žene koje su nesrećne“.
Godina je 1982, Estonija je pod Sovjetima, do dolaska Gorbačova ostale su još tri prvomajske parade.

II

Hiljade vozila istočne proizvodnje hrli ka tom istom Talinu, da bi gledali “Emanuelu”. Ilegalno prekucavan i umnožavan TV program (koji se prodaje za jednu rublju!) najavljuje film koji će stići do malih ekrana Talina sa tog previsokog predajnika, namerno okrenutog na Estoniji. Lokalne vlasti u međuvremenu nisu uspele da izgrade džinovsku mrežu koja će biti postavljena usred zaliva između Finske i Estonije i tako blokirati program.
„Do popodneva, na jugu zemlje ostali su samo starci i deca“.
Na neki blesav način - grudi Silvije Kristel postaju iskre slobode savremene Estonije. (Ili je neko pažljivo birao šta i kada emituje komšijama u Talinu)

Disko i atomski rat“ (Disko ja tuumasõda) je poludokumentarac koji se, iako govori o drugoj državi “iza gvozdene zavese”, drugim jezikom i o drugačijim prilikama – sa bolnom lakoćom razume i ovde: sumanute ideje lokalnih (estonskih) i sovjetskih lidera u borbi protiv „dehumanizujućeg TV kanala“; prvi susret socijalističke omladine sa disko muzikom; antene pravljenje od termometara koji ometaju obližnju bazu nuklearnih projektila; crna berza mikročipova koji omogućavaju prijem finskog programa koji je u drugačijem sistemu nego sovjetski; narodna milicija koja patrolira gradom; „hvatači signala“... - sasvim dovoljno podsećanja na to da svi socijalistički sistemi pucaju na istim šavovima, pokušavajući da sve uvedu u plave bluze i tamno braon odela.

Iako ispričan u gotovo romantičnom tonu, jezikom staloženih svedoka koji su doživeli da prođe i njihovo ovaj film najpre deluje nadrealno, a zatim prizove u sećanje vreme radosti zimskih raspusta u Sloveniji - kada sam gledao italijanske kanale, ali i mnoge minute TV-priloga s početka 80-ih godina na našoj televiziji – o ekipama inžinjera koji „švedskim detektorima“ pronalaze one koji nisu platili TV pretplatu i „pečate“ im TV prijemike ili, čak, nije šala, oduzimaju drugi prijemnik ako se pretplata plaća za samo jedan. A video-rikorderi uveliko stižu u grad, snimaju se epizode serija sa TV-a, presnimavaju filmovi, piraterija otvara vrata percepcije i oči, ali pomaže i prvobitne akumulacije kapitala najvećih među piratima i švercerima.


I onda pomisliš da su u nas vrata možda suviše naglo otvorena - ili su otvorena ona pogrešna: jer, sve je dostupno, svačega ima i svašta se može gledati, te ima i toga i previše– ali se sve manje vidi i sve je manje vrednog gledanja.


 p.s. Zanimljiva koincidencija: "Dallas" je prestao da emituje u godini u kojoj je Estonija proglasila nezavisnost. p.p.s. hvala Proceduri na skretanju pažnje na film.

8 comments:

  1. Da, dobar je sasvim. A, tebi preporuka za jedan potpuno genijalan film: http://www.youtube.com/watch?v=BWPU5WNgQ2w

    Kakva je to samo ideja...:)

    ReplyDelete
  2. meni pre nekoliko godina jedna bugarka pricala kako je obozavala nasu TV kada je bila klinka.
    zbog pink pantera.
    a i sada je mnogi bugari vole, doduse zbog jednog drugog pinka.

    ReplyDelete
  3. @marija: vidim trailer, ali mi film nije dostupan!!! Zelimmmm! :)

    @vrabac: potpuno je razumem... tako sam i ja blejao u onaj opskurni Capo Di Istria kanal kada god sam bio u Rijeci/Opatiji/Kopru... I svasta sam tamo video...

    Ako se dobro secam: Bajaga je osamdesetih bio potpuno prenerazen kada je shvatio da ruska omladina zna njegove pesme naizust, kada je posao na turneju... Valjda je CK SSSR zakljucio da je on "fin decko" i da je to kao RNR/Pop zvuk istocnog bloka prihvatljivo za komsomolce :)

    ReplyDelete
  4. Sad bih ti nesto odgovorio... ali necu, posto sam fini!...

    ReplyDelete
  5. Evo za tebe tako finog, nesto isto tako finoooo:) http://www.youtube.com/watch?v=1boyzDEyZbk

    ReplyDelete
  6. Uzvracam jednim kratkim, ali ubitacnim remek-delom :)

    http://www.youtube.com/watch?v=UXziurFkQxM

    Ovo zasluzuje post za sebe... A onda pogledaj sve njihove klipove, majstori su...

    ReplyDelete