Friday 16 March 2012

"Treblebass" [Svadbas, 39 pesama, #29]

Lekcije iz fizike naučene tokom srednjeg obrazovanja (generacija takozvanih „šuvarovih reformi“) pomažu mi da izračunam: ovaj zvuk je, zapravo, mogao dopreti od Zagreba do Beograda za najviše 19 minuta i 26 sekundi - da je pušten da putuje direktno, brzinom zvuka.
. 
Još brže bi stigao da je emitovan na talasima zagrebačkog radija „101“, koji ovih godina slušam samo kada vozimo ka moru.
. 
Putem kabla, tj. Mreže stigao bi najbrže, za tren.
Stizale su i gore stvari većom brzinom - i to iz udaljenijih krajeva sveta.

No, nisam bio te sreće: umesto za tih devetnaest minuta i dvadeset šest sekundi - ova pesma je stigla do mene sa zakašnjenjem od gotovo četiri godine. A potpuno sam siguran da bi mi život bio lepši da je do mene stigla ranije. 
. 
Kako u srednjoj školi iz fizike nikada nisam imao više od trojke, te me i nije preterano zanimala, iako sam po toj Šuvarovoj podeli učio za "saradnika u prirodnim naukama" - nisam zapamtio šta fizika kaže kada su u pitanju zakoni propusnosti. No - verovatno postoji neki koji definiše da kada postave predebeli zid ispred tebe – onda i zvuk putuje sporije no što bi ti želeo. 
Verujem da isti zakon važi čak i kada je pesma ispevana na jeziku iz kojeg si imao čistu peticu u knjižici - dokle god je taj jezik postojao (srpskohrvatski mi je uvek išao bolje od fizike). A mi smo te zidove postavljali godinama, obostrano - te smo i dalje često gluvi kada je pitanju muzika koja dolazi sa one strane. 

("I samo šuti, gdje su bile riječi/
kad nije bilo nade za nas/
samo dugi dani nestali u tami/
gdje ništa nije važno")
. 
Kako god - pesma „Treblebass“ je došla do mene sa četiri godine zakašnjenja, ali je na prvo slušanje lako prošla uzengiju, čekić i eustahijevu tubu - i naselila se, ovo je naravno metafora - u nekoj od pretkomora srca - i svakim slušanjem čini da je svijet opet mlad.

Koliko god sam najpre sebe optuživao da su mi muzičke mape zastarele i da sam se pretvorio u konzervu kojoj se jugoslovenska muzika završava raspadom domovine, kasnije me je iznenadilo otkriće da Svadbas ni u Hrvatskoj nisu preterano popularni - čak ni nagrada koju su dobili te godine za najbolju pesmu nije promenila stanje na sceni. Tek poneka recenzija oduševljenih kritičara; nepristojno mali broj slušalaca na Last.Fm platformi i nešto veći broj gledanja na YouTube-u. (Bolje merilo popularnosti trenutno ne znam.)
. 
Možda je problem u njihovoj žanrovskoj nedefinisanosti (a žanr je jasan i zove se „dobra muzika“), možda u njihovoj medijskoj ne-eksponiranosti, možda u tome što stvaraju muziku i tekstove koji zahtevaju nešto intelektualnog napora kojem smo sve manje skloni, 
i mi i oni, 
i "treble" i "bass".
. 
U nekoj paralelnoj stvarnosti - u kojoj nas takođe spajaju i jezik i poreklo i pola veka suživota -  Svadbas ovim sjajnim spojem poetike i muzike – dobijaju status velikog benda i pune hale.
. 
U to verujem jer "Treblebass" sadrži sve što jednu pesmu čini velikom: sjajno postavljenu zvučnu sliku, pametan aranžman, zarazan refren, liriku u kojoj se može naći i ponešto Rundekovštine (iznenađen sam - o toj sličnosti niko nikad ne piše, a ja ga sve vreme čujem u njihovim stihovima), tu je zavodljivi prkosni glas Ljubice Gurdulić u kojem me nešto na tren podseti na Vesnu Vrandečić (Xenia, Rijeka-Zagreb), a poseduje ova pesma i neverovatnu vibraciju koju stvaraju te akustične gitare i ritam mašina, sinkopirani galop koji me pri svakom slušanju odnosi daleko od mraka, gde bolje ćemo znati i ništa nije teško.
. 
(„Raširi ruke, ruke su ti snažne
upri iz sve snage, nek se cijedi znoj
nek koža pukne mi,
idemo na ples
i svijet je opet mlad“)
. 
Treblebass“ je, zapravo, veličanstvena pesma: od one sorte kakve na našem jeziku nastaju jednom u deset godina. Za sada je prošlo šest. Kako vreme bude odmicalo, a ti zidovi sa početka priče budu sve tanji i zvuk bude sve brže putovao od Zagreba do Beograda – postajaće sve jasnije koliko je drugačija i zašto će tek biti još više obožavana i slušana kao pesma koja dolazi na kraju, kada se sve umiri i kada postane jasno da je zlatni kraj ipak, moguć.
.
"Sve je gotovo 
i mi smo spašeni."
.. 


Na ovom linku krije se još jedna verzija iste pesme. Drugačija >>

[Ideja serijala “39 pesama”: do 39. rođendana nabrojati i objasniti samom sebi – koje pesme su obeležile prvih 39 godina života. Dosadašnji tekstovi dostupni su > ovde].


10 comments:

  1. Joj, kako si me našao sa ovom "konzervom"! I sve bi bilo tako u mom slučaju, da se nisam zakačio za ovu post-yu omladinu. Kao bolesni slušalac radija nemam naviku da gledam ni ko peva neku pesmu niti kako se pesma zove. Tako sam baš za "Svadbas" saznao da se tako zovu pre par nedelja. A pesmu sam za to vreme slušao i slušao i slušao.

    Ja trenutno oscilujem od 101-ca do "Studenta" (zagrebačkog) i još ponešto hrvatskog što zakačim, a ti bilo gde da imaš šansu da se nakačiš na net, ovo su dva streama do 101-ca:

    http://live.radio101.hr:80/
    http://live.radio101.hr:443/

    ReplyDelete
  2. Svadbas su puno radili na kazališnoj i filmskoj muzici (Ferina i Miholjević).

    Izvrsna je njihova obrada starogradske pjesme Jesenje lišće, za film Dalibora Matanića "100 minuta Slave":

    http://www.youtube.com/watch?v=SiYdZw-Usqg

    ReplyDelete
  3. (moram prvo malo da peckam)
    vidi se da simao trojku, elem, i kablom i radio talasima bi stiglo istom brzinom, bar teorijski. u pitanju je brzina prostiranja elektromagnetne interakcije u oba slučaja.
    a i biologija ti nešto nije išla, u pitanju je eustahijeva TUBA a ne TRUBA ( u smislu - cev, tubulus).

    :))

    u pravu si pesma je izvrsna, takve ne nastaju baš svaki dan na tom "našem" jeziku. i ako te teši i meni je odmah zamirisalo na rundekovštinu, tako da nas ima bar dvojica, nisi sam.

    ReplyDelete
  4. virgo intelecta17 March 2012 at 13:11

    Dobro zasto "Ovo" radis? Xenia, pa onda Gradska KaVana i Ljetnje igre:-0 pre milion godina, pa Krka i Plitvice, Video Sex i Anja, Josipa, Porec i Rovinj, Istra, Slobodan Masisc i Nezavisna Izdanja (onda tako kultna;-), Petkom u 22, START...i odoh sve da nadjem da uzivam kao onda...u stvari jos lepse. Svadbas ima i sjajnu "Pricaj mi o ljubavi". Zar si i ocekivao da budu "popularni"? Mislim masama? Sa obe strane zida? Nama bez granica nikada nije problem da se nadjemo. Kao ni njima da nam udju u usnu skoljku.
    A tamna sam mislila da operem ruke, napravim sebi nesto za visoku casu i pocnem da listam omiljeni WALLPAPER. C, c, c...

    ReplyDelete
  5. @Sizif: hvala na stream-linkovima! Ja u poslednje vreme sa zakasnjenjem otkrivam neke bendove koji zapravo postoje veoma dugo, ali su do mojih usiju dosli tek nedavno: Letu Stuke su mi godinama bile "ispod radara", iako sam znao za "Sunce" i "Minimalizam", a sjajni su. "Bambi Molesters" ne bih ni cuo da nisam bio u Ljubljani kada su svirali pa me strefila najava za koncert... Jinx nisam jos uvek uzeo za ozbiljno, no verovatno ce i na njih doci red. Konzerva, to ti je... :)

    @Anamnesis: KAKVA VERZIJA!!! Znao sam da njih dvojica prave cuda po Matanicevim filmovima (Fine mrtvje djevojke...), ali ovo je zapanjujuce... Hvala hvala hvala!

    @vrabac: Da je to Suvarovo skolstvo bilo ozbiljnije, ne bi bilo ni te trojke! :) Elem, ne shvatam kako bi stigli istovremeno kablom i vazduhom, ali cu to vec naknadno proveriti, stvar postaje od vaznosti jer je sva prilika (ekskluzivna informacija!!!) da ce se ove price iz serijala preseliti i na papir... Tuba ispravljena... Naravno da mi nisu isle prirodne nauke, ali kad je cela ekipa upisala I Bgd, onda krenuo i ja... Umesto da sam lepo odmah na drustveni smer otisao i zavrsio posao... :)

    Dobro je da nas ima vec dvojica koji prepoznajemo Rundeka u svemu ovome, mislio sam da sam poludeo :)

    @Virgo: Nista ja ne radim, to SAMO izlazi van :) Kad rece Petak u 22, nedavno je Simjanovic gostovao u nekoj emisiji i objasnjavao kakav je to zapravo sistem bio, da se na svaki kadar i ton pazilo i pripremalo i radilo... Uopste nije bla naivna produkcija...
    Svadbas inace imaju NOVI album, prvi posle 6 godina, 3 snimka vec plutaju YouTubeom, od kojih je prvi singl - "Još" malo remek-delo, takođe...

    http://www.youtube.com/watch?v=ADSIl1S2Go8 Uzivaj :)

    Znam da nas je malo. Na srecu, medju nama nema granica :)

    ReplyDelete
  6. Ne bih ja to Šuvarovo školstvo tako olako potcenjivao koliko vidim ispostavlja se da je i pored svojih brojnih mana daleko superiornije od ovog sadašnjeg, reformisanog, kao šatro evropskog...

    Sad, baš me mrzi da kuckam objašnjenje ali pretpostavljam da te buni kako to da sa dobrim internet linkom tu pesmu možeš da skineš za par sekundi a da je preslušaš na radiju ti treba upravo onoliko koliko traje kad je uživo slušaš. Rekoh, traži malo više priče , ali evo ti jedan mali hint da se zamisliš.
    Radio talasi se kreću brzinom svetlosti, odnosno iste su prirode kao svetlost samo nisu u nama vidljivom spektru. A kao što, siguran sam znaš, to je već deo i pop kulture, brže od svetlosti ne može da j... oca, što bi rekli braća Crnogorci.
    Zamisli ovako, treba da prebaciš kilo graška iz tačke A u tačku B. U jednom slučaju prebacuješ zrno po zrno, a u drugom slučaju 100 zrna u svakom paketu. E sad, naravno da će se u drugom slučaju to brže završiti ali je brzina transfera po pojedinačnom paketu ista - brzina svetlosti. Malo je nategnuta paralela, ali stvarno ne mogu sada od Kulina bana...:)

    Nego kada smo već kod novog albuma, meni je ova stvar super, Ljubica uzela gitaru u ruke ! :)
    http://www.youtube.com/watch?v=MazZy8uTXog&feature=related

    A ovo me je isto vrlo prijatno iznendilo, svadbas iz 1997

    http://www.youtube.com/watch?v=B5LcGcOjbdc&feature=related

    ko, PJ na "Rid of me", čak možda više ko PJ na "4-track demos" (dakle kako je "Rid..." u stvari trebalo da zvuči).

    ReplyDelete
    Replies
    1. virgo intelecta18 March 2012 at 12:43

      Majko moja! Trebalo je skoro 20g da mi ocito jedno pametno stvorenje objasni ovako lako fiziku i talase!! Moji profesori su cupali kosu (matematika i fizika)!!. Bila pametna i sve ostalo ciste petice, a re-do-vno isla na popravni iz ova dva da bi mi dali dvojke!!! I da znas da Suvar jeste bio pametniji!

      Delete
  7. @vrabac: Ne mogu da potvrdim da sam baš najbolje razumeo fizički poučak?.. mada sam razumeo kako radi internet prenos, to znam čak i od ranije, naučio sam van škole...;) Da je ovo sadašnje školstvo lošije od tog Šuvarovog, o tome nećemo ni raspravljati, jer si u potpunosti u pravu, već smo se prepisivali o tome na par mesta :)

    Novi album Svadbas je odličan, ta stvar "Tvoja" me je po vibraciji i "stavu" čak najviše podsetila na grupu Xenia, prvi album - a ovaj stari snimak Svadbas je čini mi se čak i druga postava, odnosno mislim da Ljubica u to vreme nije bila pevačica? Sad sam kompletirao čitavu diskografiju, pa uživam :)

    @virgo: od njega se može mnogo toga pametnog čuti i naučiti, još malo pa će pet godina kako me svako malo iznenadi nekim skrivenim znanjem :)

    ReplyDelete
  8. Ova pesma je jedna od onih koja te diže kad ni ne znaš šta ti je, kad je na prvi pogled sve u redu, a nije, i kada ti treba nešto da ti kaže da je sve ovo samo - human condition! :) hvala na postu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepo sročeno! :) Znam još nekoliko pesama od takve sorte, ali zapravo su veoma retke...i neke od njih će se možda pojaviti u ovom serijalu, uskoro. Hvala tebi :)

      Delete