Tuesday 11 October 2011

Preko svake granice (o knjigama i taksama)

Sećate se tog lepog doba kada se u „Politinikom zabavniku“ moglo pročitati kakve sve bizarne zakone imaju tamo neke (uglavnom Američke) države, od kojih su se mnogi graničili sa fantastikom ili čak opasno prelazili u zonu neverovatnih izmišljotina. Malo pažljivijim guglanjem i sada se mogu pronaći mnogi – od kojih neki, gotovo sigurno, pripadaju domenu urbanih legendi ili se prosto ne primenjuju.

U Ajovi, Maršaltaun je konjima zabranjeno da jedu hidrante.
U Tenesiju je zabranjeno loviti ribu uz pomoć lasa.
U Konektikatu je zabranjeno hodati unatraške posle zalaska sunca.
U Vermontu je zabranjeno prdenje ispod vode.
U Jorku (Britanija) je još uvek na snazi zakon koji dozvoljava ubistvo Škota, ukoliko je naoružan lukom i strelama, ali i zakon po kojem trudnice imaju pravo da uriniraju u šešire policajaca.
U Švajcarskoj je muškarcima zabranjeno da vrše nuždu stojećki posle 22h.
U Ohaju je ženama zabranjeno da istovremeno nose suknje i lakovane cipele, da se u odsjaju istih ne bi videlo šta ne bi trebalo.
U Kanadi je zabranjeno pojesti glasački listić.
Na Floridi deca ne smeju da čitaju „Harija Potera“ bez pismenog odobrenja roditelja.
.
Sasvim sigurno, nijedan od navedenih zakona nije donet slučajno.
(U svakoj drugoj opciji, možemo da zamislimo dvojicu birokrata koji sede u podrumskoj kancelariji i dobacuju jedan drugom ideje za nove zakone: „Hej, Džek, kako bi bilo da ženama zabranimo da koriste reč „Ne“ za vreme venčanja?“ – „Predvidivo, dragi Džone. Ja razmatram predlog zakona o zabrani korišćenja slova „a“ petkom u vestima od deset.“)
.
A sada je trenutak da Džeka i Džona preimenujemo u, na primer, Vladu i Julijanu, naše ljude. 
I da shvatimo da je ovaj zakon, tj. uredba o knjigama doneta tek tako.

U Srbiji je nedavno ponovo pokretnuta priča o taksi na iznošenje knjiga (vaše lične imovine) preko granice, a u iznosu od 1300 dinara po komadu. Odluka je, navodno, objavljena još u decembru 1994. godine, „mada se primenjivala godinama pre toga“, a na snazi je i danas te postoji „zbog zaštite kulture i baštine“.

Dobronameran građanin bi mogao da pomisli da je ova genijalna uredba doneta u vreme kada je država Srbija/Jugoslavija uvodila i taksu na izlazak iz zemlje (ko je zaboravio, neka se priseti – taksa je uvedena 1993. godine, usred sankcija (!?!?), te nije eliminisana decembra 2000. godine, kada je taksa za izlazak iz Srb...Stradije povučena. Još dobronamerniji bi mogli da pomisle da je u pitanju zlonamerno tumačenje zakona o iznošenju kulturnih dobara/autorskih umetničkih dela preko granice – ali – nije to u pitanju. Prosto, carinici imaju pravo da vam naplate iznošenje vaše lične imovine, i to knjiga – iz vaše rođene države.

Kad to saberem, shvatim da ja više nisam dobronamerni građanin, jer ne vidim da je država dobronamerna prema – građanima, i mislim da bi umesto argumentacije „zbog zaštite kulture i baštine" bilo i iskrenije i tačnije da su iskoristili čuvenu „zbog da jedeš govna“, jer je teza o zaštiti kulture i baštine – neodbranjiva i da je ovo već preko svake granice.

(Digresija:
Nije ovo ni prva nijedna svinjarija koja se odnosi na knjige i državu, tj. odnos države prema knjigama. Pre nekoliko nedelja je, povodom zabrane fotokopiranja knjiga u celosti objavljeno i ovo objašnjenje: Našim pravosuđem je utvrđeno da kada student za potrebe učenja i polaganja ispita na fakultetu umnoži autorsko delo, reč je o komercijalnoj potrebi, jer on time ulaže u svoje obrazovanje, posao i platu.” Sad, da je država malo dovitljivija, mogla bi da zabrani i spavanje – jer spavanjem ulažemo u obnovu moždanih ćelija, koje će nakon te kažnjive radnje funkcionisati bolje, čime takođe, sram nas bilo, imamo šanse da dobijemo bolji posao i bolju platu. Kraj digresije.)

I sad, kako je zaista idiotski raspravljati o uredbi zasnovanoj na tvrdnji da je iznošenje knjiga iz države ugrožavanje naše kulture i baštine, ja bih državi predložio još nekoliko mogućih zakona, čija bi primena takođe ne samo popunila budžet Republike Srbije, već bi i podigla stepen tragikomedije na viši nivo, te kompletirala utisak o potpunoj pajtonizaciji Srbije u proteklih nekoliko godina:

Predlozi zakona:

  1. Ukoliko građanin napušta državu i u posedu ima emiter zvuka (CD-plejer, vokmen, kasetofon i sl.) – za iznošenje pesama u istom naplatiti 50 dinara po pesmi, a zbog ugrožavanja srpske kulture i baštine. Zakon se ima primeniti čak i ukoliko građanin na emiteru zvuka poseduje isključivo inostrane izvođače.

  1. Ukoliko se pokaže da građanin ima za 1 ili više komada donjeg veša (npr. „gaće“) od broja prijavljenih dana koje će provesti van države (na primer – 8 komada gaća za 7-dnevni put), građaninu se ima naplatiti svaki dodatni komad donjeg veša, a zarad čuvanja naše kulture i baštine. Za bokserice – 1000 dinara; slip model – 1500. Dugačke gaće imaju se naplatiti samo ukoliko građanin napušta državu u letnjim mesecima, bez obzira na destinaciju. U slučaju da građanin poseduje potvrdu G-1984 o putovanju u zemlju oštre klime a koja se izdaje za iznos od 15.000 dinara, građanin ne plaća iznošenje dugačkih gaća iz države. Ukoliko je u pitanju građanka: tanga model ima se naplatiti 300 dinara, a klasičan – 500 dinara + 10 din x broj cvetova ili mašnica koje su sastavni deo dezena istih. Tip brazilke ima se naplaiti 750 dinara, a tip bokserice– da se uhapsi, jer šta ima žena da nosi bokserice.

  1. Ukoliko se pokaže da građanin ima za 1 ili više komada čarapa od broja dana koje će provesti van države (na primer 3 para čarapa za 2-dnevni put), građaninu se ima naplatiti svaki dodatni komad istih, a zbog zato. Jednobojne čarape, tip sokna – 300 dinara; dizajnirane čarape – 500 dinara, a ukoliko građanin poseduje čarape tipa „hula-hop“ - da se uhapsi. Ukoliko je u pitanju građanka – cene iznošenja čarapa su iste, izuzev u slučaju čarapa tipa „hula-hop“, onda građanka da se ne uhapsi, ako su sa žabicama.

  1. Ukoliko se u prtljagu građanina koji napušta državu nađe kontraceptivno sredstvo tipa kondom procedura je sledeća. Ukoliko građanin putuje sa saputnicom koja je istovremeno i zakonski partner, građaninu naplatiti svaki kondom po ceni od 500 dinara, zbog nehajnog odnosa prema problemu bele kuge. Ukoliko građanin putuje sa nezakonitim partnerom, kondom naplatiti po ceni od 1000 dinara, iz istih razloga. Kondomi se ne naplaćuju isključivo ukoliko je građanin u bračnoj zajednici, a putuje sa švalerkom, jer može biti nezgodno.

  1. Ukoliko građanin u svom prtljagu poseduje fotografiju porodice, utvrditi broj lica na fotografiji i naplatiti iznošenje fotografije iz države po formuli (broj lica)x100 dinara + PDV.

  1. Ukoliko građanin napušta državu posedujući knjigu Dobrice Ćosića, da mu se ne naplati..

Ilustracija: Graforidza 

.
Nije smešno.

Logično je: srpski pisci bi prvi trebalo da krenu u borbu protiv ove gluposti.
Ovaj zakon je direktna provokacija onih koji čitaju, tj. njihove publike.

Veliki deo te publike je već prešao granicu, nekako u ono vreme kada su se u Srbiji uvodile takse na izlazak iz zemlje. Prešli su granicu u jednom pravcu, knjige nisu ni poneli sa sobom.

Bilo im je važno da iznesu živu glavu i zdravu pamet.

Na predstojećem Sajmu knjiga očekuje se porast prodaje knjiga manjeg formata, koje mogu stati u dupe, a zarad švercovanja.

p.s. "Nedavno sprovedeni PISA tekst pokazao je da je 60 odsto petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno i da ne razume suštinu pročitanog teksta"

Novo! (dan nakon objave ovog i drugih tekstova a u vezi sa temom):
,
Ana Ješić javlja: "juče su, posle negativnih reakcija u javnosti, okačili dodatno objašnjenje:
http://www.nb.rs/events/event.php?pf=1&id=20539&url=%2Fevents%2Fevent.php%3Fpf%3D1%26id%3D20539
ovoga:


Ukoliko je vam jasnije, onda dobro: 
U saopštenju stoji "(...)na zahtev zainteresovanih građana(...)", dok u obrascu i dalje stoji  da se ta usluga plaća. 
Nama je, dakle, dato na slobodu da se obratimo nadlažnom organu ili ne? Eto, danas status kandidata i odmah slobodnija tumačenja zakona... ;)

14 comments:

  1. Kad glupost cveta sve postaje relativno... Sada "porez na neženje" ili "porez na dimnjake" zvuče kao sasvim pristojne ideje...

    ReplyDelete
  2. Predlog Zakona pod br. 1, nije predlog nego istina (doduše nema veze sa prelaskom preko granice, već se odnosi na činjenicu da si prisutan u pomenutoj državi)
    http://slob100.blogspot.com/2010/11/ofps-susret-sa-samim-zlom.html

    ReplyDelete
  3. Čula sam za ovo pre par godina i nadam se da to, što je sada pokrenuta priča u medijima, nešto znači, da će neko ukinuti tu budalaštinu. Mada, opet, Srbija je u pitanju - kada bi ukinuli sve budalaštine bila bi to druga zemlja.

    Imam informaciju (ne znam da li je tačna) da plaćanje može da se izbegne ako prethodno napraviš spisak knjiga koje hoćeš da izneseš i tražiš odobrenje (?!) Narodne biblioteke.

    Nadam se da postoji neko manje-više bezbolno rešenje, jer moje knjige (kao ni ostalo što uz njih ide) ne nameravaju još dugo da ostanu u Srbiji.

    ReplyDelete
  4. Samo se ti igraj, a možda je neko iz Vlade već pročitao ove tvoje predloge, i ozbiljno razmišlja kako da ih sprovede u delo :)

    Koliko sam razumela, biblioteka određuje da li publikacija ima svojstvo kulturnog dobra od velikog značaja. "To znači da iznošenje publikacija koje nemaju svojstvo kulturnog dobra ili dobra koje uživa prethodnu zaštitu ne podleže proceduri izdavanja dozvola za iznošenje knjiga u inostranstvo koje izdaje Narodna biblioteka Srbije".

    E sad, koliko ljudi na odmor ili put ponese neku retku i važnu knjigu? Ili su nam sve knjige domaćih i svetskih pisaca retke knjige...
    I najvažnije: kako carinici mogu da naplaćuju taksu ako oni sami nisu nadležni da odrede vrednost, tj. značaj knjige?

    ReplyDelete
  5. Da se narod malo zabavi

    In Pocatello, Idaho, a law passed in 1912 provided that "The carrying
    of concealed weapons is forbidden, unless same are exhibited to public view."

    In Georgia, it is a violation for a woman over 200 pounds
    and attired in shorts to pilot or ride in an airplane.

    According to Kentucky state law, every person must take a bath at least
    once a year.

    Carmel, New York, has an ordinance forbidding men to wear coats and
    trousers that don't match.

    Chicago law prohibits eating in a place that is on fire.

    District of Columbia pedestrians who leap over passing autos to escape
    injury, and then strike the car as they come down, are liable for any
    damage inflicted on the vehicle.


    In Blythe, California, a city ordinance declares that a person must own
    at least two cows before he can wear cowboy boots in public.

    In Boston, it is illegal to hold frog-jumping contests in nightclubs.

    In Columbia, Pennsylvania, it is against the law for a pilot to tickle
    a female flying student under her chin with a feather duster in order
    to get her attention.

    In Lowes Crossroads, Delaware, it is a violation of local law for any
    pilot or passenger to carry an ice cream cone in their pocket while
    either flying or waiting to board a plane.

    In Ohio, if you ignore an orator on Decoration day to such an extent as
    to publicly play croquet or pitch horseshoes within one mile of the
    speaker's stand, you can be fined $25.00.

    In Seattle, Washington, it is illegal to carry a concealed weapon that
    is over six feet in length.


    In Tulsa, Oklahoma, it is against the law to open a soda bottle without
    the supervision of a licensed engineer.

    Kirkland, Illinois, law forbids bees to fly over the village or through
    any of its streets.

    ReplyDelete
  6. Ukoliko građanin napušta državu.
    Nek ugasi svetlo za sobom

    ReplyDelete
  7. @detozin: sve je relativno, pa cak i to da li je cvet ili korov, zavisi kako se dogovorimo... Preporucujem ponovno citanje "Jeseni patrijarha" od Markesa ovih dana, ali u malim kolicinama...

    @slob100: ovu pricu sam svojevremeno pratio, jer je takodje delovala neverovatno, ali nisam cuo da se ista promenilo u medjuvremenu? Jedino sam primetio da se smanjio broj kafica u kojima se emituje muzika, cak i sa tranzistora..

    @valetina (i delom branislava): sad sam postavio link ka danas objavljenom "objasnjenju" zakona, ali mi je ona takodje nejasna, odnosno ostavlja prostora za "tumacenja". ukoliko sam dobro razumeo (ne znam?) - gradjanin ima slobodu da ukoliko ima sumnju da je nesto kulturno blago - sa NBS proveri status istog. No, sama provera, sudeci po obrascu - takodje kosta...
    Ako znas mesto na kojima ce knjigama biti dobro, kao i onima koji ih citaju, "podeli sa grupom" :)

    @branislava: nikada ja necu dostici taj nivo da smisljam ludorije kakve njima mogu pasti na pamet, u to sam siguran... Mada, mogli bi da me uposle, imam ideja, nije da nije...

    @vrabac: Ima zaista genijalnih! Drugar mi javlja jos jedan: "u Danskoj i dalje moras da ubijes Svedjanina ako ga vidis kako prelazi led."

    @shanelookout: ukoliko pre toga neko nije ukrao sijalicu... Ili je taj poslednji ponese sa sobom...

    ReplyDelete
  8. Danas sam brljajući po netu, naletela na članak o dečaku od godinu dana koji je kliktao po Ajpodu (kao čita novine i igra se), i onda su mu roditelji dali prave novine i on je mučenik i tamo počeo da pritišće naslove i slikice ne bi li se nešto desilo!
    Eto, to je koliko vidim rešenje za čitanje. Tablet u guzicu i klikći.

    ReplyDelete
  9. Slicnu pricu mi je nedavno drugar preneo: Dete prislo TV ekranu, i prelazi rukom preko njega - zapanjeno činjenicom da se NIŠTA NE DEŠAVA, tj. da ne može pokretom da utiče na promenu slike na - okrene sa ka njima: "Ovaj se pokvario?"

    ReplyDelete
  10. Proveri ti bolje tu statistku za omladinu. Nesto se druzim sa njima u poslednje vreme i rekla bih da ih ima oko 85-90% funkcionalno nepismenih.
    A za bokserice si apsolutno u pravu. (Pokusavala, zuljaju, drugacija smo anatomija...)

    ReplyDelete
  11. Možda grešim, ali zar nije taksa na izlazak iz zemlje uvedena 1996?

    Sve ostalo je odlično.

    ReplyDelete
  12. @yzse: kao sto tebi za bokserice verujem na rec, tako verujem statistici PISA testova :) Bez sale, posto nemam drugi validan izvor informacija, za sada se služim ovim... A mnogi prijatelji koji imaju direktne ili indirektne veze sa omladinom mi tvrde isto, da je zapravo mnogo gore...

    @iva: pošto nisam smeo da se oslonim na sećanje, kopao sam malo po Mreži... Te sam pronašao da je prvi put uvedena 1993, pa valjda povučena, a onda 1996. vraćena - na duže... Ako su lagali mene, i ja lažem vas...

    ReplyDelete
  13. Sreca za ovaj zakon uopste nisam cula, eto sve do sad. Iznosim knjige sve u sesnaes' vec nekih 6 godina, i narucujem ih po mamama, tatama, drugarima i poznanicima. Ali u Srbiji te nista ne moze iznenaditi.

    Sto se Nemacke tice, ovde postoji taksa za TV pretplatu, nesto slicno kao u Srbiji, s tim da treba da je placas imao-nemao TV. U TV se ubraja jos i radio, radio u kolima, kompjuter, onaj budilnik sa radijem. E pa sve to ulazi u TV pretplatu. A ja posto nemam TV a imam kompjuter, ne pada mi napamet to da placam (17 evra mesecno!), te ih uspesno ignorisem sve dok mi na prag ne dodju. A s obzirom da skoro nikad nisam kod kuce, bice tesko...

    ReplyDelete
  14. Nista nas ne može iznenaditi! :)
    Ovaj "propis" je zapravo jedan od onih napisanih tako da ih svako može tumačiti kako želi. A to za pretplatu takođe nema pravni osnov, tako da se i to može tumačiti kako ko želi.
    Srbija je, zapravo, najdemokratskija država na svetu: SVE se može tumačiti kako ko želi...

    ReplyDelete