Monday 5 September 2011

Kako sam proveo/la letnji raspust?

Upustvo za korišćenje: popunite prazne crte pravim imenima onih sa kojima ste leto proveli, kao i ime mesta u kojem ste bili na raspustu. 


Ovog leta sam se najviše radovao/la odlasku u ____________, sa _______, _________, _________ i _________.
Nikada nismo ranije bili tamo, a svi su mi ispričali da će biti super!

I stvarno je bilo sjajno!

Vreme je bilo uglavnom ___________, voda _____________, a od hrane nisam znao/la šta prvo da izaberem. Prvi put sam probao/la _______________, ali i ___________ i mnogo mi se dopalo.

Prvih dana sam se najviše družio/la sa ____________. Onda je _____  dana u _________ stigla i _________, koja/i je mlađa sestra/brat od __________, i od tada sam najviše vremena proveo/la sa njim/njom.
Najlepše je bilo kada smo uzeli i bicikle od _____________, i ceo dan smo se vozili i stigli smo čak do _________________, okačio/la sam i slike na Fejs, možete i tamo da vidite kako je bilo dobro, tagovao/la sam sve, slobodno lajkujte, moram da imam više lajkova od ___________.

Uveče nije bilo toliko zabavno, diskoteka je bila pomalo smor, ali je ___________ poneo/la sa sobom i PS/xbox/laptop (nepotrebno precrtati) pa smo vreme provodili igrajući _________________, što je posebno ljutilo mama ___________ i tata ______________, ali je njima najvažnije da smo mi srećni, tako da su nas puštali da se igramo do kasno u noć. Kredit na telefonu sam potrošio/la već treći dan, jer sam stalno visio/la na Fejsu, a u mestu __________ nema interneta uopšte, jedino to mi je teško palo.

Roditelji su uveče bili sa prijateljima____________ , a za to vreme smo mi mogli na miru da se družimo, a jedne večeri je jedan od drugara doneo i ________ (upisati ime drugara i cigarete/alkohola/lakog opojnog sredstva), ali ja nisam uvlačio/la. Mislim da nas je ćale provalio, ali ništa nije rekao, samo se smeškao.

Kada smo odlazili iz _________, kupio/la sam _________, da me podsećaju na lepo leto dve hiljade jedanaesto, ovo čak zvuči kao stih neke pesme koju smo slušali na telefonu dok smo sedeli na stepenicama ispred bungalova, mogao/la bih i pesmu da napišem o tome možda.

I tako je prošlo lepih 11 noći/12 dana u mestu ____________. Nadam se da ćemo tamo ići i sledeće godine, jer nam je bilo mnogo lepo, samo mi je jedino smetalo što u __________ ima mnogo naših/Turaka/Grka/Nemaca/Hrvata (nepotrebno precrtati), kako kaže moj tata, ali takav je on.

Kraj. 


. . .  

 

Drage učiteljice i učitelji, znam po broju poseta ovom blogu da ste vašim đacima i ovog leta dali u zadatak da pripreme pisane i pismene zadatke na temu „Kako sam proveo letnji raspust“. Znam po tome što od jutros brojač dojavljuje kako u neočekivano velikom broju upadaju na ovaj tekst >> od prošle zime - misleći da će tamo naći gotova rešenja za zadatak, ali su zatekli nešto drugo, a o čemu sam pisao ovde >>. Uzgred, broj upada na navedene tekstove je sve veći svake godine, što govori da je situacija teža nego pre nekoliko meseci.

Ova gore modla (neki kažu Template) koju sam ostavio za prepisivanje nije, naravno, tu da bi je deca iskoristila, već da bi im nekako predočila da je potraga po Guglu na temu toga kako su se oni proveli na raspustu - besmislena. Ukoliko to niste uspeli da im objasnite - da je u pitanju njihov lični doživljaj, onda uzalud sve drugo.

Ukoliko, pak, zateknete ovaj tekst u nečijoj svesci, dajte im ili kečeve ili petice, vama na dušu i čast - jer i snalažljivost zaslužuje nagradu, naročito ukoliko je prepisivač barem pogodio rod i prepravio šta je trebalo u ovom tekstu. 

Petica ili kec, vaša odluka.

Od vas zavisi u šta će ta deca izrasti, i kako.

Kraj.
.
.

12 comments:

  1. Samo si pogrešio što nisi ostavio i "soft-core" varijantu (za mladji uzrast).

    Kad dodju u tinejdžerske godine - piši propalo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sta ces tako nam je mi se mucimo da pronadjemo i kada napokon pronadjemo nije za nas jbg ://

      Delete
  2. Cek, stani... ovo jeste za mladji uzrast! ;)

    Onim starijim više i ne mogu da traže takve sastave, pola bi ih odmah završilo kod psihologa, a četvrtina... a poslednja četvrtina... možda je bolje da ne idem dalje...

    ReplyDelete
  3. "amo mi je jedino smetalo što u __________ ima mnogo Turaka, kako kaže moj tata."

    A šta fali Turcima?
    Meni je Ankara nekako bliža srcu od Brisela.
    O Istanbulu/Stambolu/Carigradu/Konstantinopolju da i ne govorimo.

    I šta si se bre ostrvio na klince? Tema je toliko idiotska i stereotipna da te iz inata tera da je otaljaš (a to kod današnjih generacija znači google...google...google...google...google...google...google...)

    ReplyDelete
  4. Jao, bre, Borise... ;)
    To sa Turcima je zezanje na ovogodisnje tekstove a koji su se bavili prigovorima turista... Te je jedan genije, po povratku iz Turske bupnuo "Super je tamo, samo sto ima mnogo Turaka"...

    (sad sledi sempl iz crtanog filma: "ovo je štos narode, smejte se malo")

    Uopšte se ne bavim klincima, bavim se roditeljima.
    Što se mene tiče, klinci su mirni sve do 18.

    ReplyDelete
  5. ma znam, nego se i ja zezam malo :)

    a kad smo već kod turaka, nikako da napišem post o severnom kipru, koji je veruj mi FENOMENALAN!

    ReplyDelete
  6. Nemoj nas drzati u neizvesnosti! Ionako smo nakon ovogodisnjeg putesestvija zavrsili sa onim delom Grcke i sad gledamo dalje po Mediteranu...

    ReplyDelete
  7. jaoooooo...

    Znala sam odmah čim sam videla naslov posta šta piše.
    Sve sebi obećavam da ću da sročim tri teksta o obrazovanju u Srba, ali me maksimalno mrzi, a moraću. Juče sam bila na prvom roditeljskom za ovu godinu i sa radošću shvatila da su se roditelji (mi sedmaci) raspustili maksimalno. Sirota razredna je po direktivi iznad morala da nas isprepada da knjige koje smo dobili za džabe (i to ne sve) moramo da vratimo neispisane, neizgužvane i najbolje nedodirnute. Za razliku od trećaka koji su laptopove dobili kao Đilasov poklon, mi smo morali da potpišemo reverse za 10 udžbenika.
    Tuga i beda...

    "Ponovo u zagrljaju škole" - taj me je naslov godinama ubijao... i dalje to uspešno radi.

    ReplyDelete
  8. Kad vec pominjes te laptopove i nove tehnologije, ovo mi dojavljuje prijatelj iz Praga:

    "Ne znam kako je to u srpskim školama danas, ali u praškim školama deca pišu zadatke na kompjuterima i šalju fajlove profesorima. Ovi nisu glupi pa, metodom slučajnog uzorka, proveravaju (ne)originalnost sastava na internetu. A na taj način su provaljeni i mnogi političari, koji su prepisivali svoje magistarske radove. Internet je i dar i prokletstvo."

    Sroči ta tri teksta, što pre.
    "Ponovo u zagrljaju škole"?!"?!#! Aaaaaa! :)

    ReplyDelete
  9. Imam (s)lično iskustvo sa jednim tekstom na svom blogu. Čim dođe vreme pisanja tekstova o jeseni, primetim povećan broj otvaranja teksta http://sluhzaduh.mojblog.rs/p-volim-jesen-to-divno-godisnje-doba/159700.html
    Naravno, tamo se ne nalazi ono što treba đacima, ali treba pročitati.

    E sad; ja bih samo u ovom slučaju baš podržao decu u korišćenju tvog "templejta" jer učitelji, nastavnici i profesori (sami dodajte ženski rod ovih imenica) zadaju iste teme o letnjem i zimskom raspustu i o jeseni decenijama. Zašto onda da ne dobiju i klišeizirane zadatke?!

    Naravno, duboko poštujem tvoje linkovane tekstove, na jedan od njih sam i dao svoj komentar, ali ću ga dobronamerno zaboraviti kada se radi o ovim tipskim i vekovima prežvakavanim temama, rečenicama...

    Ovim tvojim tekstom pre bih se obratio nastavnom kadru rečima: evo na šta terate decu i nije vam dosta!

    ReplyDelete
  10. Nije to loša ideja, sa tipiziranim odgovorima na tipizirana pitanja, dok se pitanja ne promene...

    Ali, nisam ni nastavnikom ni roditeljem, da bih mogao da cenim - sta bi bilo kada bi klincima dali temu poput "Gde vidim sebe za 20 godina" :)

    No, bilo bi zabavno!!!

    ReplyDelete
  11. http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1007648

    ReplyDelete