Saturday, 4 June 2011

Gagarinovim očima, 108 minuta


Izvrstan četvorosatni dokumentarac BBC-a „Space Race“ navodi da je Gagarin izabran za Prvog Čoveka u svemiru ne samo zbog perfektne fizičke pripremljenosti i letačkog iskustva, već i činjenice da potiče iz radničke porodice. Dok su mu roditelji radili na „zajedničkom imanju“, Jurij je rastao doslovce u kući od blata. Sovjeti su želeli da iskoriste priliku i još jednom dokažu kako je put od blata do zvezda – ostvariv.

Sergej Titov – prvi kandidat za let - postao je tako drugi čovek lansiran svemir zbog proburžoaske prošlosti - roditelja. 
Ironijom sudbine i sticajem okolnosti, Titov je svoj buržoaski karakter pokazao i dokazao i na delu - tako što je postao prvi čovek za kojeg je zabeleženo da je u svemiru - zaspao.

Natrag na Gagarina.

Nedavno lansiran projekat „The First Orbit” predstavlja rekonstrukciju Gagarinovih 108 minuta provedenih u orbiti: evropska svemirska agencija vinula je u orbitu astronauta i opremu koja je zabeležila kompletnu Gagarinovu rutu.

Sve je tu: od lansiranja Vostoka, preko komunikacije sa vođom čitavog projekta Koroljevim (vraćenim nakon šest godina provedenih u Gulagu da bi Sovjetski Savez vinuo ka zvezdama), preko (pre)dugih minuta tišine tokom kojih preleće usnulu Ameriku i pobesnelog Vernera – Koroljevog takmaca, sve do sletanja na Zemlju – 108 minuta leta sada snimljenog tehnologijom koja pokušava da dočara kako je Juriju bilo - tamo gore.

Ignorišite suvišnu orkestraciju koja prati film, Juriju sigurno nisu svirale violine u slušalicama, već je slušao škripu metala i napinanje čelika, zagledan u kolevku, nasmejan, toliko rastrojen da je u jednom trenutku on uputio pitanje Koroljevu:

„Ja sam sjajno.
Nego, da li ste vi tamo svi dobro?” 

Snimci dijaloga Gagarina i Koroljeva su autentični.
Suvišno je reći – rekonstrukciju Gagarinovog leta ekranizovali su – Amerikanci.

Gledati Full screen, svakako.
10... 9... 8... 7... 6... A kada se let završi - više informacija o projektu očekuje vas ovde >>

8 comments:

 1. Zanimljivo da je Koroljev, kada je 1941 rehabilitovan, dobio naređenje da se javi u konstrukcioni biro u Moskvi, a za put od Sibira do Moskve da se snađe kako ume, malo peške, malo taljigama ili kamionom ko hoće da ga preveze neku deonicu. Putovao je mesec dana i kažu da mu je taj put narušio zdravlje više nego gulag.
  Ali kad smo već naveli da je Koroljev bio šest godina u gulagu, red je reći i da je njegov američki takmac bio u približno isto vreme šest godina u SS-u i da su rezultai njegovog naučno istraživačkog rada imali prilično čudan efekat na civilno stanovništvo južne Engleske.

  ReplyDelete
 2. Nisam znao ovaj detalj o putovanju...

  A taj deo o Verneru fon Braunu je bio ostavljen za narednu priču. No, kad smo već počeli - valja reći da ne samo da je bio u SS-u: Verner fon Braun je nosilac i odlikovanja nemackog ratnog heroja. Njegov izum - V2 bombe su ono što je ne samo ubijalo ljude u južnoj engleskoj, već ga je i preporučilo Americi da ga odmah po završetku rata prebace na svoj kontinent, pre no što ga pronađu Rusi, koji imaju sličan cilj...

  ReplyDelete
 3. veoma, veoma zanimljivo... digresija: baš sam rekao prijateljici pre neki dan da izgleda imam svemirsku bolest! kad sam postavljao ovu vest zamalo se nisam ispovraćao!!!

  http://www.gdestinacija.com/destinacije/Evropa/novosti/1434/Kako+se+Zemlja+obr%C4%87e+oko+zvezda.html

  ReplyDelete
 4. Von Braun je znao za novi energetski sistem gde se džabe energija "vuče" iz etra ili polja nulte tačke još u doba kad smo mi nosili pelene.
  Čudno kako svi ferceramo na svemirski program ovih dana. Mene, vrlo zloslutno, zanimaju snimci vrila i foo fightersa i ostalih vaffe-a. Ako imaš vremena i sećaš se časova nemačkog pogledaj priče vezane za Neue Schwabenland na Antarktiku. Čudo rade ti Nemci i dan danas.
  Najbolje od svega je što su na dan kraljevskog venčanja prijavljeni nlo-i iznad cele Evrope, čak i mi imamo snimke iznad blokova na Tjubu. Švabe su se pozvale same :)

  Na kraju, poprilično je izluđujuće što stojimo po pitanju energetike dok se tamo neko negde ne smisli kako da ipak zaradi na džabe energiji. Zato je svemirski program i ostao na nivou od pre sto godina...

  ReplyDelete
 5. @ah neša: a svemir se ljuljao i ljuljao i ljuljao... ;) Lud je snimak, kako i da ti se ne zamanta u glavi i stomaku ;)

  @yzse: Dosta je hrabro pozivati se na moje secanje nemackog jezika, ali pokusacu da ispratim to na YT...
  Mein Deutsch ist sehr schlecht, Ich habe alles vergessen!

  Ako si u prilici, pogledaj taj BBC-ev dokumentarac, ima svačega u toj priči ;)

  ReplyDelete
 6. nisam stigla jos uvek da pogledam ovo, ali kad smo kod kosmosa, evo neceg kratkog i toliko velicanstvenog da mami suze, napravljenog od tone materijala koje nam je pruzila misija Kasini:

  http://vimeo.com/24410924

  ReplyDelete
 7. Videla prvu epizodu, super je... nastavljam dalje :)

  ReplyDelete
 8. Cekaj, tek ce se stvari zakuvati ;)

  ReplyDelete