Saturday, 25 June 2011

"Bouvi" (Mark Špic, biografija)


Dok je sjajna knjiga Nika Stivensona – „Dejvid Bouvi, slava, zvuk, vizija“ >> (Clio, 2008) više posvećena tumačenju značaja Bouvija u pop kulturi - nedavno objavljena knjiga Marka Špica je biografija u pravom značenju te reči: detinjstvo, "teenage wildlife", proboj, slava, usponi, padovi, uplovljavanje u luku. Mark Špic (pisao za „Uncut“, „Spin“...) je izvanredno informisan o svakom detalju karijere i tek ponekad sebi dozvoljava unošenje ličnih impresija u priču a naraciju bazira na podacima ili intervjuima sa ljudima iz bližeg i daljeg Bouvijevog okruženja, bacajući novo svetlo na neke od manje poznatih delova njegove karijere - naročito najteži period Bouvijevog života > onaj višegodišnji period pre „Space Oddity“, pesme koja ga je konačno lansirala u orbitu.

Iako je „Strange Fascination“ Dejvida Baklija obimnija, „Bouvi“ Marka Špica je svakako najbolje što se na našem jeziku može naći, a njenih 500-ak stranica je dobra prilika da se ponovo zavrte Bouvijevi snimci - koji tokom čitanja dobijaju novo značenje i vrednost; neki albumi dobijaju novu šansu da zauzmu mesto koje im zapravo pripada i sve to ponovo budi nade da će se Dejvid još jednom vratiti na scenu, iako sa nje, zapravo, nije ni odlazio.
Samo je, konačno, usporio.


3 comments:

 1. Čudno... ovih dana baš slušam Golden years, i nešto me je uhvatilo ludilo da preslušam ploču Let's dance, ali mi gramofon ne radi (već decenijama). Baš ću da pročitam, on jeste lik za istraživanje :)

  ReplyDelete
 2. Možda je još čudnije što su pre nekoliko dana objavljena 4 remiksa iste te pesme :)

  Evo jednog od 4 remiksa: http://www.youtube.com/watch?v=WXqudpxminQ

  Uživaj :)

  Za "Let's Dance" se još uvek mogu naći komentari da je taj album "izdaja" publike, ali ne - to je savršena plesna pop ploča, što je i želeo da napravi :)

  Ne moraš da popravljaš gramofon, evo celog albuma za preslušavanje :)

  http://grooveshark.com/#/playlist/Let+s+Dance/55894204

  ReplyDelete