Sunday 3 July 2011

"Rango"

(Najava filma)
“Animirani film "Rango" je priča o putešestviju napuštenog kameleona, koja nas vodi od samoće, sve do nepreglednog prostranstva pustinje Mohave. U ovom čarobnom filmu glas Rangu je dao popularni Džoni Dep!”

Ova i ovakva najava je, potvrđuje Google, zahvaljujući copy/paste pristupu novinarskom poslu postavljena na tačno 248 internet stranica na našem jeziku. 
Normalno je što me nije inspirisala da film odmah pogledam.
Srećom, postoje i drugi izvori informacija.

(A u filmu...)
Desetine referenci na Hantera S. Tompsona; „Strah i paranoju u Las Vegasu”; Klinta Istvuda, Serđa Leonea, „Ratove zvezda”; pilule esida; „Kinesku četvrt”, „Apokalipsu danas” (briljantna sekvenca sa Vagnerom kojeg krtice sviraju leteći na slepim miševima - na bendžu!); „Gospodara Prstenova”, "Pirate sa Kariba”... – sve to dodato u arhetipsku priču u kojoj se uživa i bez zaustavljanja nad citatima i referencama - priču o „slučajnom heroju” kojeg je sinhronizovao Dep, što reference na „Paranoju” i „Pirate” čini još zabavnijim.

Animirani film, dakle -
ali za odrasle.
Postoje informacije da su deca plakala i bežala iz bioskopskih sala. Ali, nisu krivi roditelji, već oni koji su o filmu pisali tekstove poput ovog sa početka ovog teksta.

(Rango: “Is this Heaven?”
Spirit of the West: If it were, we'd be eating strawberry Pop-Tarts with Kim Novak.”)



4 comments:

  1. Na sreću pa ne čitam najave, mada sam danas krenuo da ga gledam s dvogodišnjim klincem ;)

    Ali sam brzo shvatio je rešio da mu pustiom Cars, pa Rio - a da Ranga ostavim za večeras :)

    ReplyDelete
  2. "Rio" je prihvatljiv za klince ;) Mada ima jednu od najneverovatnijih ekspozicija koje sam video u poslednjih par godina: uvod od 2.5 minuta, pesma, igra - REZ: bam, pohvatase ih sve... Moderna vremena, nema cekanja.

    "Ranga" ostavi za veceras, svakako ;)

    ReplyDelete
  3. zasto ne prave igrane filmove kao sto je rango?

    ReplyDelete
  4. Ispostavilo se da imam prijateljicu iz skole u Lucasfilms :) Najavila mi je "Super 8" kao zabavan film, ponosna je na "Ranga"... Ako nas razocara mozemo da joj saljemo peticije da snimaju takve igrane filmove! :)

    ReplyDelete