Sunday 30 January 2011

"Cinema Komunisto"

Kao što nikada ne valja preskakati reprize „Sutjeske“ i „Bitke na Neretvi“ (jer svako gledanje otkriva nove, neverovatne detalje o stvaranju vrhunske filmske forme za potrebe jedne ideologije), tako je i juče valjalo prisustvovati premijeri dokumentarca Mile Turajlić – „Cinema Komunisto“ – verovatno prvog domaćeg dokumentarnog filma koji je napunio salu Sava Centra.

Iako ram za sliku/priču predstavlja sjajna istorija, ružna sadašnjost i tužna budućnost Avala Filma -  pažnja je, naravno, usmerena na glavnu i najveću zvezdu za koju je ram i pravljen – a to je Josip Broz Tito, od ranije poznat kao obožavatelj „dobrog filma“, a sada poznatiji i kao direktan inspirator i, donekle, stvaralac nekih od njih.

Neverovatni iskazi preživelih aktera (Velimir Bata Živojnović, Veljko Despotović, Veljko Bulajić, Steva Petrović, Gile Đurić...), dirljivi iskazi Titovog ličnog kinoperatera Aleksandra Leke Konstatinovića, briljantno korišćeni arhivski snimci, očigledan dug i predan rad na sklapanju celine – daju filmu neophodnu težinu i sasvim lepu količinu ironično-parodičnog odnosa prema spektaklu u kojem smo živeli od 1945. do 1980. i koji se, sigurno, neće ponoviti u našem gradu za naših života.

„Cinema Komunisto“ podseća da su za velike i verodostojne spektakle potrebni veliki ljudi, velika količina para, velika količina ludosti i veliki ideolozi a mi, trenutno, manjkamo u barem 3 od 4 preduslova.

Zato i živimo u društvu u kojem je svakodnevica najomiljeniji žanr, a bioskopskih sala je sve manje.

Obavezno gledanje.
Više informacija i detalja > www.cinemakomunisto.com

Novo: 
iako se u februaru 2013. na YT pojavio kompletan film, koji sam nakratko linkovao i ovde - na molbu ekipe filma uklanjam link ka filmu. 

Ovo je trailer.




9 comments:

  1. dobar dokumentarac, po svetskim merilima. sa moje tačke gledišta, najbolje je pogođen ideološki ugao gledanja na materiju, što je pre eksces nego pravilo u domaćim okvirima, o čemu i sam film daje najneverovatnije uvide. što više ovakvih ekscesa, molim!

    ReplyDelete
  2. (lepo je videti te u blog svetu aktivnog. kad ce novo mesto/adresa/koncept? :)

    uprkos dugackom aplauzu na kraju filma, moje usi nisu mogle a da ne cuju gundjanje iz redova iza nas, bilo je tu onih koji su najvise problema imali sa ideologijom, ali je u razgovoru zamotan u problem "nije uradjen dovoljno dobar risrc!" - "ja prihvatam amaterizam u risrcu, ali ne i u filmskom izrazu! ovo je sramno!" - "ta stara ekipa komunjara je zadojila glupostima" ... Svasta se moglo cuti...
    Nadam se da ce ovaj film dobiti barem 7 dana prikazivanja u nekoj sali, onda TV premijera i repriza...

    ReplyDelete
  3. Iako sam akomunista, pogledaću dokumentarac. Komunisti su definitivno znali koliko je važno koristiti svako medijsko sredstvo, i mnogi bi mogli da uče od njih u tom smislu.

    ReplyDelete
  4. "„Cinema Komunisto“ podseća da su za velike i verodostojne spektakle potrebni veliki ljudi, velika količina para, velika količina ludosti i veliki ideolozi a mi, trenutno, manjkamo u barem 3 od 4 preduslova."

    pa da, za lovu bi se već nekako snašli...
    :)

    ReplyDelete
  5. @milko: bila je juce puna sala akomunista, mozda nekoliko iskrenih koji su ostali dosledni onome sto su stvarali.
    Svakako mu dajem sve preporuke - jer otkriva onaj deo ideologije koji se nece pronaci u knjigama, a svedoka je sve manje.
    I od njih ima mnogo da se cuje i nauci.

    @vrabac: na to sam i mislio :) ... lova ce se naci, ali ostale tri cetvrtine - "money can't buy"

    ReplyDelete
  6. hahah, k i ja smo baš pohvalili kopački deo, ne može ono svako da uradi.

    (uživam u komentatorskoj slobodi, pratim sve kao i do sad. a novi koncepti su van blog sveta :))

    ReplyDelete
  7. Intervju sa autorkom:

    http://www.b92.net/kultura/intervjui.php?nav_category=1081&nav_id=489310

    Vladan Petković (e-novine) o filmu (dobra analiza)

    http://www.e-novine.com/kultura/kultura-recenzije/44354-Cinema-Komunisto-Vie-istorije.html

    ReplyDelete
  8. "Mi smo odrasli među ruševinama nečega što se nostalgično označava kao “zlatno doba”, ali mi niko nije ponudio razumljivo objašnjenje kako je sve to proćerdano. Mi smo generacija koja je zakasnila na tu veliku zlatnu žurku, ali je stasala taman kada je došlo vreme da se za nju plaćaju računi."

    Meni je samo zao sto se u nasim bioskopima (tj u Beogradu) davao koliko..dve nedelje? Ja sam ga tad uhvatila, u Takvudu, i bila je puna sala (doduse tesko je ne napuniti onoliko malu salu), uglavnom su svi delovali zadovoljno nakon projekcije.

    Koliko je autorka kopala duboko mozemo zakljuciti i na osnovu sajta filma, koji vrvi od informacija i prica, te nije lose ni sve to procitati, zarad jos potpunije slike.

    :)

    ReplyDelete
  9. Sa distance od nekoliko meseci - i dalje tvrdim da je film odličan. I njegova najveća prednost je u onome za šta autorku najviše "prozivaju" - a to je ne-bavljenje zakulisnim političkim pričama, udbom i ostalim stvarima - kojima se, na primer, odlično bavi "Zabranjeni bez zabrane".

    ReplyDelete