Saturday 19 September 2009

David Sylvian: Manafon [#2]

Dejvid Silvijen (David Sylvian) je konačno uspeo u potrazi koja je trajala decenijama: snimio je album lišen muzike, introspektivno remek-delo u kojem je jedina melodijska linija najčešće njegov glas, dok je sve ostalo podređeno improvizaciji, amalgamu šumova i zvuka koji čine "Manafon" albumom koji se ne sluša, već inspiriše da osluškujete samog sebe.

Od prvog takta (i stiha - "It’s the farthest place I’ve ever been/It’s a new frontier for me") do poslednje sekunde, ovaj album predstavlja stazu kojom će hodati unutrašnji emigranti, pedesetominutno isključenje iz svakodnevnice nakon čijeg isteka tišina lagano sleće poput prašine i prekriva celu scenu, dok u glavi zri jednostavan zaključak: nakon više od trideset godina putovanja od statusa pop-zvezde s početka osamdesetih i nosioca titule "najlepšeg živog čoveka" preko uloge muzičara koji se u anti-pop sfere upustio eksperimentišući tinjajućim žarom tuđih vatri – Silvijen konačno izlazi van okvira mnogih iscrtanih mapa i bez straha kreće u dalje istraživanje lišen strogih muzičkih formi. "Manafon" je dokaz da je ovaj čovek srećan u otkrivanju neistraženih predela, ali i veoma spretan da i tokom najdramatičnijih zvučnih, šuštavih improvizacija zadrži ton koji ga je krasio svih ovih godina i koji ga je učinio najudaljenijom planetom pop-sistema, čija je orbita - samim tim – i najduža.

5 comments:

  1. Silvijen je jedan gospodin čovek. Na žalost, to vrsta u izumiranju.

    ReplyDelete
  2. Ima i novih klinaca koji krecu u slicno "fantasticno putovanje" ;)

    Sinoc, dok sam preslusavao ponovo Manafon setio sam se recenice iz Rock-a, mislim da je bila recenzija "Plight and Premonition" - pisalo je "Kada ostarim, znam sta cu da radim - slusacu Dejvida Silvijena". Imao sam 14 godina, vec sam slusao Japan i nisam razmisljao sta ce biti kada budem imao... 36...

    ReplyDelete
  3. silvijan je krenuo kejdžovskim putem i to je nekako baš u skladu sa godinama (mislim na minimalizam). stvar je odlična, video takođe...podseća me na nedeljno popodne, na onaj trenutak između kad odlutaš

    ReplyDelete
  4. Slusao si Cage - Uncaged? Zanimljiv pokusaj raznih njujorskih muzicara da pruze svoje vidjenje Kejdza... Byrne, John Zorn, cak i Lee Ranaldo iz Sonic Youth i Joey Ramone... Zanima te? :)

    ReplyDelete
  5. nisam slušao...o da, o da, veoma me zanima !! vreme je za razmenu duhovnih dobara

    ReplyDelete