Monday 17 March 2008

Do kraja sveta



Nakon duge potrage.
Nakon duge potrage koje je vodila uzvodno, sve do prvih izvora Mreže.
Nakon duge potrage koja je vodila uzvodno, sve do prvih izvora Mreže, Univerzitetskih foldera koji su postavljeni za opšte dobro pre više od decenije, delovi statistike prekriveni statikom, skriveni digitalizovani snimci pesama Pigmeja, za kojima sam, kažem dugo tragao.

Glasovi malih ljudi koji decu Evrope ostavljaju zanesenim ili uplašenim, koje je Grejem Revel iskoristio u nekoliko pasaža muzike za film „Do kraja sveta“ - najbolje se mogu čuti u samom kraju „Love Theme“, odmah levo, na metar od velikog čela koje svira Dejvid Darling, bliže mikrofonu, bliže uhu.

Konačno pronalazim originalne snimke, stare gotovo kao i ja.

Same pesme su mnogo starije, prenose se hiljadama godina, sa glasne žice na drugu i ti glasovi su otišli i Vojadžerom u daleki Kosmos, da se vrate tački iz koje je su potekli.

Razgrćem radne nedelje, dane, sate, ne bih li pronašao prostor za ponovno gledanje filma, koji nakon čitave decenije od poslednje projekcije više pamtim po soundtracku i osećaju koji nas je obuzimao, pred lošim VHS kopijama.

Mislim na Njega i Solveg, razdvojene.


3 comments:

  1. ....No equation
    to explain the division of the senses.
    No sound to reflect
    the radiance of time.
    In the beginningest dream
    Halls of disorder
    Where we are swept to encircle dawn...

    ****
    Does the divided soul remain the same?
    No equation to explain
    Destiny's hand
    Moved, by love
    Drawn by the whispering shadows
    Into the mathematics
    of our desire...


    p.s. Thank U for reminding me of that feeling...

    ReplyDelete
  2. Fenomenalno. Pre nekih 20 godina sam naleteo kod prijatelja na VHS kasetu sa ovim filmom. Od tada sam film pogledao jedno desetak puta. Atmosfera filma je posebna. Pored fantastičnog izbora muzike (izvođači su dobili zadatak da napišu pesmu na temu "Do kraja sveta"), istakao bih i odličnu fotografiju.

    ReplyDelete