Tuesday 5 April 2011

“Budi sam”, ulica i trg.

(o inicijativi za "Trg Milana Mladenovića")

Pažljivi čitaoci intervjua sa prvoborcima jugoslovenske novotalasne scene su sigurno na više mesta pronašli detalj koji se provlači kroz sve priče a koji se odnosi na album „Paket Aranžman“. Članovima „Šarla Akrobate“, „Električnog Orgazma“ i „Idola“, po pročitanom, objavljivanje zajedničke kompilacije nije delovalo kao dobra ideja. Gile u jednom intervjuu čak navodi da se njegov odnos sa Milanom promenio u to vreme, iako su bili drugari iz gimnazijskih dana. Deo njihovog neslaganja sa objavom „Paketa“ je, naravno, dolazio i iz činjenice da su za istu kompilaciju planirani i „Tunel“ (!!!), ali i Bajagin prvi bend „Frka“ (i pesma "Ma pustite me druže"!!!!!), koji, na sreću, nisu završili na istom izdanju. Drugi razlog neslaganja je proizilazio iz toga što su svi bendovi smatrali da su već zreli za samostalno izdanje. Na sreću – neslaganja su prevaziđena -„Paket“ objavljen u obliku koji znamo, ostalo je istorija.

Neslaganje pominjem više puta jer se ta reč pojavljuje i u vezi sa nedavno pokrenutom inicijativom za imenovanje onog malog dela asfalta ispred Doma Omladine u „Trg Milana Mladenovića“, koju je pre nekoliko dana pokrenula Liberalno Demokratska Partija.

Ovo je treća ili četvrta veća inicijativa sličnog sadržaja. Poslednja, do sada i najmasovnija, pokrenuta od strane grupe entuzijasta a za podizanje spomenika Milanu sakupila je podršku i gotovo 20.000 ljudi, ali bez rezultata. Prethodna, za imenovanje neke od ulica Milanovim imenom takođe je potonula. Štaviše, predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova Petar Đorđević izjavio je da je on protiv „zbog detalja iz Milanovog privatnog života“.

Najnovija inicijativa, isključivo zato što je pokrenuta od strane političke organizacije, ima možda i najviše šanse da uspe.

Za naciju koja ne može da stvori konsenzus ni oko činjenice da treba da se čisti, odnosno da se đubre odlaže u kante -  ovo je sasvim dovoljan broj potencijalnih izvora neslaganja. Od činjenice da je reč „trg“ verovatno poslednja na koju biste pomislili dok opisujete taj komad asfalta; preko činjenice da je važan deo Milanove karijere bio više povezan sa platoom ispred SKC-a nego Domom omladine; do činjenice da je inicijativu sada pokrenula – politička organizacija. Dovoljno razloga za neslaganje, koje može dovesti do propasti i ove ideje.

Redovniji čitaoci ovog bloga znaju za moju posvećenost idejama, muzici i energiji koje je Milan za života emitovao, „bacajući svetlo daleko“. I koliko su mi te pesme važne >>, šta je proživljeno >>  uz njih, koliko sam želeo da neke od pesama dobiju i sliku >>, koliko je bilo važno analizirati čak i najlošije knjige >> posvećene tom periodu i tim ljudima.

Ne bi trebalo zaboraviti, Milan je svoje mesto već dobio - u Podgorici.
U Zemunu već ima ulicu. Tamo je u sjajnom društvu: Bertrand Rasel, Eli Finci, Milan i „akrobata“ Aleksić (I ne može biti slučajnost da se ulica jednog akrobate uliva u Milanovu! Ili neko ima sjajan smisao za humor...). No, to čitavo sjajno društvo gurnuto je na ljutu periferiju, i to, donekle, govori o nama.

Milan zaslužuje i ovo mesto u Beogradu, ne samo ono koje zauzima u srcu i glavama.
Možemo raspravljati da li zaslužuje neki drugi, veći ili dostojniji prostor. I da li je inicijativa uopšte u duhu onoga što je radio i za šta se zalagao. Možemo razmatrati i sa kakvim političkim planom je LDP pokrenuo inicijativu.

Inicijativu ću potpisati, svestan da se neslaganje pojavljuje bez obzira na to ko je pokreće. Koja god politička snaga da pokrene ovu priču – bila bi (i biće) optužena za skrivanje ili preuzimanje Milanovog dela i pokušaj manipulacije. Koji god prostor da je predložen, izazvao bi seriju drugih neslaganja.

Potpisaću inicijativu, jer je i meni, kao i pokretačima valjda jasno da su delo i trag koji je ostavio dublji i vredniji od svakog političkog pokreta i da sama ta inicijativa neće promeniti odluku kada dođe vreme izbora.
I zato što je stavljanje Milana Mladenovića na mapu Beograda važna promena, ko god je inicirao. Neslaganje u vezi sa drugim temema - ostaje.

Potpisaću i zato što će taj, budući Milanov plato (Trg...) biti na par stotina metara od drugog (po veličini) neuglednog platoa, a koji je nazvan po Zoranu Đinđiću i ta nova blizina između njih dvojice nije slučajna i nije prva.
Negde na pola puta između ta dva – pogled na gore, bivša zgrada Jugoexporta, a tamo - „Atlas nosi kuglu iznad glave“.
Valja se i setiti da će taj plato biti nedaleko od mesta sa kojeg je krenuo da se bori za mir na kamionetu, okružen preostalim prijateljima, pevajući „Mir, brate, mir“, ali i da je tu borbu preneo na sva raspoloživa polja >> - te da je za mene važan deo ove priče i ta zgrada u kojoj sam prvi put slušao Ekatarinu Veliku uživo, Dom Omladine, februar 1987, serijal koncerata kojim su promovisali album „Live 1986“, plakat još uvek negde čuvam, Margitine oči čine ga nezaboravnim.

A kada jednom u Beogradu osvane i muzička škola pod imenom „Ivica Vdović – Vd“, nazvana po najsjajnijem akrobati i najboljem bubnjaru čitave generacije, znaćemo da je vredelo boriti se.

„Ovo ne sme biti kraj.“

14 comments:

  1. Čekaj malo, ako ima ulicu u Zemunu, to znači da mu je dodeljena ulica u Beogradu, ako se ne varam, gradska komisija za spomenike i ulice pod svojom jurisdikcijom ima i Zemun, ona je to morala da odobri?
    Maglovito se sećam da mi je majka, negde 2004, otprilike,dok je još bila u toj komisiji kao predstavnik urbanističkog zavoda pričala da je za Mladenovićevu ulicu pokrenuta inicijativa, koliko se sećam, tu nije bilo nekih problema, ne znam kako se završilo, možda je to ta ulica u Zemunu

    ReplyDelete
  2. Ovo a je od Akvamarin

    ReplyDelete
  3. Tacno je, ima ulicu u Zemunu... Nedaleko od te ulice u naselju Kamendin je i ulica Mihajla Pupina... Koja postoji, kao "Bulevar Mihajla Pupina" na Novom Beogradu... Cvijićeva postoji i u Zemunu i u centru... "Ohridska" takođe... Dakle...
    Dodatno, ovo je inicijativa "za Trg", tako da ne bi trebalo da bude problema takve, administrativne prirode.
    Naravno, one su uvek moguce.

    ReplyDelete
  4. Voleo bih da vidim razradu ove teze "o blizini Đinđića i Milana" ?! Koje su tu sličnosti znatnije od onih kakve imaju, recimo, Đule Van Gogh i Voja Koštunica...ili Dejan Cukić i Vuk Jeremić ?

    ReplyDelete
  5. Ja sam hteo samo da kazem da generalno gradske vlasti nisu imale nista protiv MM, pa zato smatram da ce i ova inicijativa proci

    ReplyDelete
  6. @d.D: hajde da to opisem jednom recenicom - ono sto je Milan radio ili govorio u intervjuima je, po meni, blisko onome sto je govorio Djindjic. A jednaki su i po kolicini energije koju su ulagali u ono cemu su bili posveceni. Sto je, na zalost, retka vrlina.
    Znam da nisam jedini koji je tu slicnost prepoznao - srcem ili glavom.

    @Akvamarin: gradske vlasti, tacno, nisu imale nista protiv, ali nisu ni pokazale da su preterano "za". Dodatno - deklarativna podrska se u ovom okruzenju tesko pretvara u akciju, tj. delanje. Videcemo. Mozda se opet pojavi neki mudrijaš u nekoj komisiji i krene sa "to je neprihvatljivo zbog njegovog privatnog života".

    ReplyDelete
  7. Meni je najblesavije to obrazloženje o "privatnom životu". Imamo i ulicu Đure Jakšića, a zna se kakav je bio njegov privatni život, doduše on je ljuštio alkohol a ne belo, ali mislim da je to samo stvar vremena u kojem je živeo.

    Inače kada mene pitaju za uži izbor novotalsnih (ili kako se to već zove) bendova iz bivše SFRJ ja nabrojim Laibach, Paraf i Zabranjeno Pušenje, redosled nebitan.
    Primetičeš da nijedan nije iz Beograda.
    Ipak, slažem se da bi Milan trebalo da dobije ulicu, on je jedan od retkih iz te tadašnje BGD ekipe prema kojem gajim izvesno poštovanje. Samo, zaista mislim da bi parče asfalta ispred SKCa bilo prikladnije (ne samo zato što sam ih ja tamo gledao prvi put proleća 1986.)

    A da.
    Između njega i Đinđića se zaista daju povuči linije spajanja, samo nisam siguran da bismo se složili koje su.

    ReplyDelete
  8. Možda je lakše postaviti spomenik? To bi se moglo dogovoriti direktno sa ljudima iz SKC-a. Verujem da ne treba čak ni neka naročita dozvola da bi ga posadili da sedi na stepenicama ili na ogradi (tamo gde je inače stvarno sedeo). Tako bi ubili dve muve jednim udarcem: nije važno kako je (zvanično) ime nekog trga - već KAKO GA SVI ZOVU. Ako bi tamo osvanuo spomenik - i trg bi uskoro imao samo jedno (pravo) ime...
    Možda bi stvarno mogli da skupimo pare za tako nešto?

    ReplyDelete
  9. Ne stvarno, zanima me argumentacija "genija" koji je odabrao Dom omladine umesto SKCa. Na osnovu čega bi DOB bio adekvatnije rešenje sem te prilično sumnjive paralele sa Đinđićem, pa samim tim potrebe da ta dva platoa budu blizu.

    Kada se setim tih vremena, prva asocijacija na DOB mi je Grizli Adams u kožnjaku (Vlada Janković Džet i njegov "hit meseca"), no čovek je još uvek živ da bi mu se dizao spomenik.

    ReplyDelete
  10. @vrabac: previše pitanja :)... Naravno da bi plato ispred SKC-a bio prirodnije mesto. Dobro je da se nisu setili da parče betona ispred zgrade u kojoj je živeo (blok 19) proglase platoom. Naravno, sad ulazim u tu zonu „moglo je i gore“, ali u ovoj priči ja sam stao uz ovu ideju jer očigledno se boljem ne možemo ni nadati.

    Ta paralela da će njihova dva „platoa“ biti blizu mislim da nije bila na pameti predlagačima ideje. Ipak, ta „slučajnost“ je zanimljiva – da se sa jedne tačke može videti druga, kao što ne verujem u slučajnost da se akrobata Aleksić uliva u Milanovu ulicu u Zemunu.

    Za Paraf se slažemo. U knjizi Branka Kostelnika – „Moj život je novi val“ (pronaša sam PDF nedavno) postoje dva sjajna intervjua, od kojih je prvi sa Valterom. Za Laibach – takođe, mada njih nikada nisam posmatrao kao „novi talas“, iako to oni suštinski – jesu ;) A Zabranjeno pušenje će mi oduvek ostati „new primitivs“, kako su se sami nazvali. Blistav je to period bio, bez obzira na ono što je došlo posle...

    @miodrag: sigurno bi bilo lakše postaviti spomenik, ali, kažem – bila inicijativa, 20.000 potpisa – i nikakav rezultat. Inače, pošto živimo u državi u kojoj, po zakonu, moraš da tražiš dozvolu da menjaš i vodokotlić, da ne pričam o pločicama – kapiram da bi gradska administracija već pronašla način da to postavljanje spomenika već nekako oglobi. Pristajem da skupljamo novce – ako gradski oci i majke potpišu da se neće mešati.

    ReplyDelete
  11. Ajmo ovako.
    Pošto se meni Miodragova ideja veoma svidela (naravno treba to razraditi) aj da zamolimo LDP da preformuliše akciju.
    Neka budu oni i dalje nosioci i skupljaju politički kajmak ali da je preformulišu. Ja nemam problema da podržim nešto sa čime se slažem čak i ako to predlaže neko sa kim se načelno ne slažem (npr. potpisao sam online peticiju za legalizaciju homo zajednica iako o organizatorima imam izrazito loše mišljenje).
    Dakle, neka naprave glasanje na sajtu o lokaciji, ja mislim da bi SKC ubedljivo pobedio. Zatim neka naprave konkurs za najbolje idejno rešenje za izabranu lokaciju (naravno autori bi to radili na dobrovoljnoj osnovi bez nadoknade).
    Ako bi bio izabran onaj čošak ispred SKCa, tamo ispred ulaza u galeriju, to bi moglo super da izgleda, a još bi i činilo izvesnu ambijentalnu celinu sa Cvetnim trgom i platoom ispred Beograđanke, pokušaj da zamisliš.
    Eto, nek samo preformulišu akciju, ovo zahteva malo više truda ali bi bilo odrađeno kako valja i kako dolikuje. I ja ću podržati, ako treba i lobirati kod svih koje znam da podrže, ali daj da to ima nekog smisla i da bude urađeno kako valja a ne ovako ošljarski.
    A oni neka skupljaju političke poene, nemam ništa protiv i treba da ih skupljaju ako urade nešto kako valja.

    ReplyDelete
  12. A još kada bi uspeli da revitalizuju SKC i vrate mu nekadašnji značaj, došao bih i u iskušenje da glasam za njih bar na lokalnom nivou!
    (pu, pu, daleko bilo:) )

    ReplyDelete
  13. Paralela da će dva platoa biti blizu nije bila na pameti predlagačima ideje, ali je rezultat iste osobine predlagača - svojevrsne bahatosti u nametanju vrednosti putem mikrourbanizma, bahatosti koja se na kraju obija samim predlagačima o glavu.
    Kada se na inicijativu političkih struktura dižu spomenici, i nazivaju ulice i trgovi, simbolično se promovišu vrednosti oličene kroz ljude koji su ih živeli i stvarali tako što se nečija ličnost trajno povezuje sa prepoznatljivim duhom mesta odnosno elementom urbanog ambijenta (ulica, trg), na taj način urezujući se u mentalnu mapu stanovnika grada. Problem sa predlagačima u ova dva slučaja (manje više isti politički profil, da ne kažem isti ljudi) je u tome što oni od inače ograničene ponude gradskih ambijenata traže i priznaju samo najbolje - to moraju biti najveće i najznačajnije ulice, prostori i trgovi u samom centru. Đinđićev plato je rezultat inicijative da trg republike bude trg Zorana Đinđića. Naravno to nije moglo proći, prvo zato što , ma šta ko voleo da veruje, ovaj narod , računajući političare , intelektualce i javne ličnosti, većim delom o Đinđiću ili misli jako loše (glupo je imenovati trg da bi ga neko posle četiri godine ukidao), ili ne misli ništa preterano dobro, a drugo zbog toga što bilo ko ko uradi objektivnu analizu njegovog lika i dela dolazi do zaključka da istorija baš ne počinje od njega i da on baš i nije najveći sin naših naroda i narodnosti kao da ni njegovi dometi ni namere često nisu baš bili za neku pohvalu. Tako da je kompromis bio onaj plato - veštački, administrativnim putem odeljen deo jedne veće prepoznatljive celine, iznuđeno rešenje da bi se bar nekako izašlo u susret maksimalističkim zahtevima predlagača. Koji nema duh mesta, pa ga niko ni percipira kao mesto sa prepoznatljivom fizionomijom i identitetom. Pa je rezultat da se na prste mogu nabrojati ljudi koji uopšte znaju da je to plato ZĐ a ne trg republike ispred staklenca. Isto je i sa platoom MM - jeste da nije ništa, al je u centru, pa će da odjekne. Kakav skc, kakav blok 19! (Spomenik je inače prilično skupa stvar (u odnosu na preimenovanje ulice), bronza livnica, honorar, pa konkurs... a i traje.) Dobro za partijski marketing kratkoročno, loše za ideju dugoročno, a prvenstveno loše za uspomenu na pokojnike.

    ReplyDelete
  14. Dolaze cudni dani: Vrabac pominje opciju da cak na lokalnom nivou glasa za LDP, a ja se, pak, slazem sa 99.9% akvamarinovog komentara, ne znam sta cemo sad? :)

    Sad bez sale - sa A. se slazem u svemu osim u tome da bilo sta moze uticati (lose) na uspomenu na pokojnike. Koliki god salabajzeri bili, mislim da je njihova moc ipak manja od toga da mogu da uticu na secanje na MM... Barem ne generacijama koje su zivele u njegovo vreme, tj. bile svedocima onoga sto je radio.

    A. je u pravu - nece njima pasti na pamet da promene lokaciju, nista spomenik, ovo zvuci "wow!", verovatno nisu mogli da se dogovore sa lokalnim odborom koji je zaduzen za SKC, pa hajmo onda na starom gradu, to je surovi centar.

    "Ljudi iz gradova."

    ReplyDelete