Tuesday, 12 October 2010

Ekskluzivno! FIFA odredila kaznu za Srbiju!

„Čvrsto rešena da sankcioniše ponašanje navijača (iz) Srbije kako na međunarodnim, tako i na klupskim utakmicama u Evropi i samoj Srbiji - FIFA je nakon prekida meča Italija - Srbija u Đenovi na hitno sazvanoj sednici održanoj u Briselu donela odluku da srpske klubove kao i srpsku reprezentaciju od sada na utakmicama sa tribina mogu bodriti – isključivo žene!

„Znamo da je ovakva kazna neobična, ali je neobičan i slučaj nacije koja se tako uporno trudi da bude izbačena sa svih važnijih takmičenja! Još smo u vreme izricanja kazne FK Partizan pre tri sezone razmišljali o nekoj neobičnoj sankciji, koja će dugoročno imati zapravo pozitivan uticaj na razvoj sporta i fer-pleja u Srbiji, ali smo tada odustali, namereni da proverimo da li drakonske kazne uopšte utiču na navijače i njihove vođe. Kako se tokom pripremnih mečeva srpske reprezentacije ovog leta u Austriji pokazalo, te tokom ove večeri – takve mere ne pomažu i zato ćemo posegnuti za ovom neobičnijom merom – koja je, istovremeno i poraznija po srpske navijače.“ – izjavio je veoma visoki predstavnik FIFA obraćajući se javnosti na iznenadno zakazanoj konferenciji za medije – imenujući ovu akciju „Anti-iranskim scenarijom“, aludirajući na činjenicu da je u Iranu ženama strogo zabranjeno prisustvo na utakmicama.

Upitani šta očekuju od ovakve, krajnje neobične kazne – predstavnici FIFA su otkrili deo očigledno brižljivo pripremanog plana. „Žene će kao navijači delovati mnogo stimulativnije po igrače, više će se truditi“ – izjavili su predstavnici, dodajući da – „žene, kada spoznaju srž sportskog nadmetanja umeju da budu i emotivniji i glasniji navijači od muškaraca, ali nikada ne posežu za nasiljem“. Na dugoročnom nivou, očekuje se da ovaj potez olakšati i uvođenje ženskih sudija na mečeve, što je praksa koja je uzela maha u Evropi tokom proteklih sezona.

Tehnički aspekt ovog plana sadržan je u sledećem: s obzirom da je broj ženskih navijača na utakmicama srpske Superlige ionako zanemariv, u planu je priprema i štampa materijala koji će budućim navijačicama predstaviti ne samo pravila igre, njene zanimljivosti i razloge popularnosti, već i kompletne imovinske karte svih igrača, uz napomene koji od njih imaju perspektivu u Evropi, te očekivana primanja u naredne 4 sezone. Pored toga, glavni sponzor lige biće zamoljen da svoj poznati slogan promeni u „Žene znaju kako“, te će na svakoj utakmici biti deljeno besplatno bezalkoholno pivo. Radi udobnosti gledateljki, klubovima će biti naređeno – i to će biti vrsta finansijske sankcije prema našem sportu – da u narednih 6 nedelja, ili najkasnije do početka prolećnog dela sezone stadione opreme udobnijim sedištima, koja će biti zaštićena od vetra i kiše, postoje preporuke da su na ista montiraju i klasične „haube“, čime će posećenost stadionima svakako biti povećana.

Iz prostorija FSS na Terazijama još uvek nema zvaničnog stava prema ovoj odluci, ali se nezvanično može čuti da bi ova promena mogla biti iskorišćena za pokretanje šire marketinške akcije, čiji će promoteri biti žene fudbalera, kako onih aktivnih tako i onih koji su uveliko u penziji – svakako uz isticanje onih koje su tokom proteklih dana i nedelja jasno iskazale jasan stav prema navijačkim grupama – odnosno njihovim ciljevima.“ 

Izvor: Prešlicavanje :)

UPDATE, godinu dana kasnije:
Fudbalski savez Turske je ovo stvarno uradio >>

 

5 comments:

 1. sećam se kad su turci igrali prvi meč na završnici ep ikad, 1996. protiv hrvata. premijer turske je tad bila tansu čiler. mnogi prvotimci su glasno negodovali zbog njenog prisustva pošto se u turskoj prizor žene na stadionu shvata kao neviđeni maler.
  epilog: turska je izgubila golom čini mi se vlaovića u poslednjim trenucima meča.

  s druge strane, merkelova je izgleda neviđena talija švabama. kapiram da se nemice odlično razumeju u fudbal, doduše nemam neposredna saznanja o tome.

  lično mislim da stepen interesovanja lepšeg pola za balfu' utiče na sama dešavanja na terenu. za to već imam primere. primećujem da je interesovanje sve veće.

  ReplyDelete
 2. Samo neka raste stepen interesovanja - ja sam nekako siguran, na stranu sad ovo zezanje na temu kazne i udri-muku-na-veselje pokusaj, ali kada bi se stvarno pojavila takva neka "kreativna" sankcija - stvari bi se veoma brzo promenile.

  Nedavno je neko lepo primetio kako se fudbal menja: "To je igra osmisljena i promovisana krajem XIX veka da rudari Juznog Velsa ne bi pokretali strajkove nedeljom popodne, a svega sto godina kasnije glavna zvezda tog sporta bio je jedan metroseksualac (Dejvid Bekam)".

  Iskreno, gledajuci "Offside" o devojkama koje pokusavaju da udju na stadion u Iranu, stvarno mi se cini da bi inverzija poput ove unela nesto "zivine u igru", sto bi rekao Perica Ognjenovic svojevremeno.

  ReplyDelete
 3. Odlična odluka, ccccc. Sad i žene mogu da se udenu na platne spiskove fudbalskih i ostalih klubova. :D Možda je to pravo rešenje za mene. :P

  ReplyDelete
 4. :)
  Tesko je ostati ozbiljan usred ovakve tragikomedije... Poslednja vest da se vodja navijaca krio u prtljazniku samo nadgradjuje situaciju.
  A postoji i ta stara izreka da je humor poslednje utociste ocajnih.

  ReplyDelete