Thursday 7 October 2010

"Crv" [Angel's Breath]

Ne znam postoji li negde master traka tog poslednjeg spota, koji se može smatrati i njegovim testamentom.

Istorijski posmatrano – „Crv“ je poslednji rad Milana Mladenovića, nastao kao deo projekta sa Subom i prijateljima, a pretposlednji snimak na kojem je pevao. Poslednji snimak je „Velvet“ - tema koja zatvara fenomenalni, strašni „Angel's Breath“ album – i na kojoj je glas koristio kao instrument, više ne pevajući reči.

Priča kaže da je video spot za pesmu „Crv“ Milan radio sam, da bi ga po njegovoj smrti završi njegovi prijatelji. Na YouTube stranicama je do danas bila dostupna samo oštećena verzija originalnog spota - bez uvodnih 25 sekundi i nepristojno lošeg zvuka.

Ovaj novi video klip predstavlja pokušaj rekonstrukcije originala: do sada nedostajući uvod premonitao sam od postojećeg materijala a zatim uklopio sa boljim audio snimkom. Red je da barem taj, poslednji video bude dostupan u pristojnijem stanju, dok se pronađe originalni, dok se ne pojavi neki veštiji montažer slike i zvuka, koji bolje razume sve nivoe Milanovog rada. I kako nije slučajno što je baš ovaj spot - pun gorčine i krcat snimcima nedela i raspada u tako lošem stanju, skrajnut - tako je meni stalo do njegove bolje vidljivosti.

Ovaj klip i njegovo dosadašnje stanje je, naravno, priča i o Milanu i o Subi - i odnosu njihove domovine prema radu dvojice možda najrečitijih/najmuzikalnijih sinova koje je imala za dugo vremena i čijom se zaostavštinom uporno - ne bavi.

Ko zna koliko i kakvih snimaka je izgorelo u tom požaru u Brazilu u kojem je stradao i Suba : nikada nećemo saznati šta su sve krile te trake i hard diskovi, još manje naziremo šta je sanjao i planirao.

Ko zna šta je sa onim delom materijala koji je preživeo. Verovatno je još uvek sve to u jednoj sobi u jednom stanu u Novom Sadu, tamo i dalje leže razne trake i zapisi,
crv vremena ih polako rastače.

Crv.

*

Edit, 2020.
Croatia Records i Zadužbina Milana Mladenovića objavili su remasterovani Angel's Breath i spot za "Crv".

4 comments:

 1. mislim da bi milan više cenio tvoj uloženi trud nego institucionalnu podršku. šta da kažem osim da je ovaj tvoj potez veoma dirljiv i u isto vreme lep i tužan.

  ReplyDelete
 2. Divan gest sa tvoje strane. I ova pesma i ceo album su podjednako potresni i onda i sada.

  ReplyDelete
 3. Za specijalnu priliku nakačio sam najbolje sluške, ali avaj , umesto tehničkih detalja okinuše me osećanja.

  ReplyDelete
 4. @kerovodja i @zverka: u nekim trenucima se osecam kao otac Nikanor iz "Sto godina samoce", onaj tuzni covek koji kada shvati da vise ne privlaci paznju pocinje da izvodi demonstracije levitacije pred okupljenima... Prosto, ako vec posedujem nesto montaznih vestina, zeleo sam da ih iskoristim...

  @promena: dobro, nije ovaj snimak dostojan bas najboljih slusalica, ipak je to YT, ali je zvuk nemerljivo bolji od one verzije koja stoji na drugom linku.

  ReplyDelete