Thursday, 27 August 2009

U-Turn (za Pavla T.)

Rođen si u sistemu u kojem je važilo da vrednim radom možeš dobiti sve što želiš, ako ti želje nisu isuviše raskalašne: pristojan posao; opciju za kredit; ne preveliki, ali svoj stan; pomalo kockasti ali solidan auto, tronedeljni odmor+zimovanje; pet dana za državni praznik i još nekoliko dana za Novu; besplatno školovanje za klince; vikendicu; stoličicu za pecanje u suton na obali reke; penziju; dostojnu sahranu.

(Onda lepe, sočne table marcipana zameni jeftini, vazdušasti Munchmallow.)

Još u dvorištu si naučen da se na „dobar dan“ odgovara istom merom i da se predstaviš pre no što kažeš šta želiš, uz „hvala unapred.“ Znaš da reći „izvini“ nije sramota već pitanje časti; da je pljunuti na ulici isto što i pljunuti na sebe i da sirena nije deo automobila koji ga pokreće, učio si iz fizike.

Naučen si da oni sa dvojkama iz vladanja ne mogu vladati sistemom.
Nisi znao da oni što kao mali postavljaju najviše pitanja, iz čiste, zdrave ljubopitljivosti - uskoro neće biti ništa pitani i, još gore - neće više imati ni želje da postavljaju pitanja.
Nisi sanjao da će netalentovani dunsteri, lišeni ritma i smisla za melodiju dirigovati čitavim državnim ne orkestrom - već aparatom.

Nisi znao da su najveći zagovornici okretanja drugog obraza najčešće oni koji ne što imaju đon, već nemaju razloga da idu kod obućara.

(Onda "Fantu" zameni "Fanti" a "Sprite" postane "Straight", "Milka" je "Milica" a od "Niko kao ja" ceo talas se razbije u hridi i ostane da odzvanja "Igra Rock'n'Roll cela Jugoslavija".)

Učio si da se domovina brani lepotom a oružje čisti da bi sijalo na suncu za 1. maj, onako puno ćoraka.

Učio si da je domovina velika, šarena, dugačka, otvorena. Učio si da domovina i daje i uzima, čist reciprocitet: pola-pola. Ali, ko si ti da kažeš šta je polovina – kao što si smatrao sumanutim da Republika na zastavi može imati krunu, a da se sekularne države u himni uzdaju u pomoć od Boga – a to ti se upravo dogodilo.

Nisi očekivao da se sve može raspasti toliko brzo. I zakasnio si za taj trenutak u kojem bi bacanje kamenice nešto promenilo.

I nije se sve to promenilo nečistom ili nepoznatom silom, već ste to i ti tvoje okruženje kreirali kao stanje koje prihvatate, živite, produžavate, umirete.

(Ostaje ti gorki okus, "Gorki list" koji pomešan sa 100% voćem postaje koktel znan kao "Dunav".)

Trgneš jedan-dva-tri, umiješ se, kreneš dalje.

Tvoja nesreća ne čini nikoga srećnim, a tvoja sreća nije opšta stvar.

Znaš šta ti je činiti.

P.S. "Onaj kome je otadžbina snaga – još uvek je puki početnik; onaj kome je svako tle kao otadžbina - već poseduje snagu, ali savršen je tek onaj kome je čitav svet strana zemlja." ("Fama o biciklistima")

14 comments:

 1. jedino za cim cu zaliti dok sam ziv je to sto sam "zakasnio za taj trenutak u kojem bi bacanje kamenice nešto promenilo."

  hvala.

  ReplyDelete
 2. da se prijavim da sam stigao:)

  "mi trenutno zivimo u zemlji koja se zove slovenija, ali nasa drzava je mnogo veca od koncepta granica...nasa drzava je bez granica"

  da se pridruzim citatu laibach-a, pa da kazem "mi trenutno zivimo u zemlji koja se zove srbija..."

  mislim da je lepo kad znas da kazes "izvini" i "dobar dan"...

  ReplyDelete
 3. @pavle: sada nam preostaje da sa obale reke pravimo zabice oblucima i mislimo da smo mnogo dobri ako napravimo vise od 4 zabice...
  nema na cemu!

  @kerovodja: dobrodosao!
  ja trenutno zivim u drzavi cija je granica metafizicka, kakogod :)

  ReplyDelete
 4. Ne znam zašto, ali, ovo me podsetilo na citat kojim počininje jedno od poglaclja Uelbekovih "Elementarnih čestica":

  "Kada valja promeniti ili obnoviti temeljnu doktrinu, žrtvovane generacije usred kojih se vrši preobražaj zadržavaju prema tome suštinski otuđeni stav i često tome postaju direktni protivnici"

  (Ogist Kont, "Apel konzervativcima")

  U zadnjih 20 godina su se u ovoj zemlji izdešavale vrlo temeljne i višeslojne promene na svim nivoima (ne bih ulazio u vrednosnu kategorizaciju istih). Mislim da će njihovu istinsku dubinu i značaj moći da sagledaju tek generacije koje dolaze posle nas, nama ostaje da pravimo žabice, odnosno, lutamo od jedne do druge političke, socijalne, kulturne opcije u zavisnosti od ličnih preferencija, a u suštini, udaramo u prazno...

  ReplyDelete
 5. @vrabac: jedino u sta nisam siguran u tvom komentaru je deo koji se odnosi na sagledavanje posledica, odnosno promena - nisam siguran da ce se, zapravo, tom temom bilo ko baviti.

  Udarac u prazno ne proizvodi zvuk, a bez zvuka koji bi skrenuo paznju... sve vec znas.

  ReplyDelete
 6. teoretski govoreci, redovnim bacanjem zabica moze se povecati broj odskoka i, cak, dobaciti do druge strane!

  daljim teoretisanjem, uz dodatak samo malo zdrave maste, mogu da pretpostavim da se usled relativnog otpora vode i njene gustine, ona, voda, moze iskoristiti kao oslonac, pa se brzim trcanjem takodje moze preci na drugu stranu, kao i u slucaju zabica. (to ste svi vec videli u kineskim wu shu filmovima)

  ne znam za Vas drugarice i drugovi(ili dame i gospodo, kako Vam je draze), ali ja odoh da vezbam svoja bacanja i brzo trcanje!

  =)

  ReplyDelete
 7. Postoji jedna sjajna prica, objavljena u casopisu ALEF cca. 1989/90, pod nazivom "Dijabologika" - o tome kako Zemljani porobljavaju citav poznat i nepoznat kosmos koristeci dijalobologiku - nauku zaludjivanja mozga.

  Ona se, ukratko bazira na sledecem (primeri, po secanju)

  Neosporna je i nedokaziva pretpostavka da svaka nepostojeca macka ima 8 repova. Svaka postojeca macka, zato sto je postojeca, mora imati jedan rep vise od nepostojece - dakle, svaka macka ima 9 repova...

  Ukoliko imamo planetu cija je gornja polovina voda a donja polovina kopno - da li je ono gore jezero ili je ono dole ostrvo?

  Konacno, cuveno pitanje iz price:
  "Zasto miš lad se vrti"?

  Kad pretrcis do druge obale, a ti javi kako je tamo :)

  ReplyDelete
 8. A kad se koliko vidim vec pretrcalo do Borhesa, moze jedno pitanje za Nebojsu i Pavla - Koja je takticka prednost galeba nad covekom....

  ReplyDelete
 9. Svako ko zna za pitanje o taktickoj prednosti coveka nad galebom cuvar je svetog znanja i kao takav zasluzuje poseban tretman i neograniceno postovanje! ;)

  p.s. Za Pavla: to je iz iste price, ali nemoj da kazes da sam ti ja saputao.

  ReplyDelete
 10. svima vama skepticima: slacu vam galebe pismonose s druge strane !!=)

  ReplyDelete
 11. Glasam za termin "galeblje" :)
  Inace, "galebove", naravno...

  C, c, c - hodao bi preko vode, a gramatiku preko jezika ne izvodis kako valja!

  ReplyDelete
 12. na makedonskom je mnozina od 'galeb' 'galebi'..
  oprosticete mi na gresci..ili greski..=))

  ReplyDelete
 13. Nateracu prijateljicu da ti pronadje u antikvarnici jednu od najkorisnijih knjiga ikada - "Izvinite, izvinuo sam se" :)

  ReplyDelete