Saturday, 31 October 2015

Mošah... (o "najprodavanijim knjigama na Sajmu")Vi (koji ste pali u vatru zbog priče o knjizi koja je među "najprodavanijim knjigama na Sajmu"), dakle, verujete da je beogradski Sajam knjiga vrhunski organizovana manifestacija - što podrazumeva, pored ostalog, da se svake večeri sakupljaju podaci od svih prisutnih (ili barem većih) izlagača/izdavača na Sajmu, koji se ubacuju u centralni sistem koji će napraviti listu najprodavanijih knjiga tog dana?

"Pa vi dosta toga ne znate, za svoj uzrast" - da se poslužim starim džinglom B92.

Šestog dana održavanja Sajma objavljena je, konačno, lista najprodavanijih naslova pojedinačnih izdavača >>i u tom tekstu otkrićete da se među najprodavanijima nalaze i "Mi deca sa stanice Zoo", Efraim Kišon, zbirka svetske kratke priče "Skrati priču" (izvrstan izbor autora), David Albahari, Varufakis, Orhan Pamuk, Aleksandar Genis, Dejvid Birn, Danijel Goleman, Umberto Eko, Oto Horvat, Alesandro Bariko, kao i Egzeperi i Antonio Tabuki.
To i dalje nije, dakle "Lista najprodavanijih knjiga na Sajmu", već izveštaj pojedinačnih izdavača i izlagača.

Na internet stranici Sajma knjiga ne postoji top-lista najprodavanijih te je logično pitanje: šta/ko je izvor te "Top-liste"? 

Da su neke knjige sumnjivih umetničkih ili estetskih dometa dobro prodavane tokom Sajma - jesu. 
Uvek je bilo instant-hitova
Dođu i prođu.
Publika vrišti.
(Ima na mrežiovakvih verzija razloga vriske >>)

(Da ne koristim neke grublje analogije: ko ne veruje a ne želi da lista stare liste najprodavanijih knjiga, ploča, kaseta i najgledanijih filmova - neka prošeta do antikvarnog dela Sajma. Kada budete videli šta su najčešće izloženi naslovi koji se prodaju po bagatelnim cenama, shvatićete i to da je verovatno svaka kuća u Jugoslaviji imala "Ptice umiru pevajući" - u dva toma, izdanje iz 1986.)

Ali - k
njige i književnost odavno nisu isto, 
get over it.

Nema mnogo razloga za paniku.
Oduvek je tako bilo i uvek će biti.

Veći razlog za paniku je činjenica da se mreža pregrejala od proklinjanja stanja u kulturi, rafala na temu "kakvo nam je školstvo" i "šta nam čitaju deca", prizivanja strašnog suda i sličnih strahota - a na ... podmetnuti? okidač, odnosno informaciju o listi najprodavanijih knjiga - koja je podigla prašinu i zato što (i dalje) verujemo svakoj napisanoj reči, bez obzira na to u kojem mediju je objavljena; ne proveravamo izvore i reference poput loših studenata, na koje se stalno brecamo da ne čitaju pažljivo i prave stvari.

"Zato nam i ide ovako, usrano", 
da za kraj citiram poslednje reči iz jedne pripovetke Osvalda Sorijana.

Sve u svemu - mošah.
Na to su i računali: deo publike će biti zaveden pričom da je ta knjiga "must have", drugi deo će hejtovati, što će prvom delu publike biti dokaz da je - "must have", itd...


Nego - šta planirate da u međuvremenu učinite da sledeće godine neke, po Vašem sudu bolje knjige budu - "hitovi"?
Okrenite drugi list.8 comments:

 1. da napišemo po jednu? Mislim, kao odgovor na pitanje iz teksta

  B

  ReplyDelete
 2. Ne idem već godinama tamo. Nije samo zbog svake godine sve slabijih čokoladnih krofnica, nego zbog svake godine sve slabijih knjiga. Ali razumem.
  Tražila sam neke knjige iz medicine, neke sa Orjenta, filozofije, veštine i te stvari. I na bukvalno svim štandovima sve knjige tog pravca, a ni jedna da valja do kraja. Mislim, u prevodu, nisam mogla da nađem da takva izdanja prodaje samo izdavač, nego svi okolo. A i kad sam tražila nešto specifično imala sam gomilu približnih, ali opštih i nikako u metu nego trlababalan knjiga.
  I da se ja u svojoj kući pitam ostalo bi jedno stotinak knjiga, ostalo bi letelo napolje.

  Ne idem na sajam, stvarno mislim da nema potrebe, jer takve knjige mogu da nađem na kiosku blizu moje zgrade. Ima neka akcija, vidim traje mesecima 2 kom za 499,99, bagatela takoreći.
  A sa druge strane šandrčem jer je naša carina juče carinila robu tek od 7. oktobra. Da se oteliš dok stignu valjane knjige.

  Da sam muško napisala bih ti samo "ima knjiga i knjiga", ali sam eto morala da se razvučem :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neka si se razvukla :)

   I prethodne i ove godine sam računao šta dobijam a šta gubim time što ću uložiti nekoliko sati, novac za parking i novac za kartu - i shvatio da na Sajmu ne očekujem ništa što bi me inspirisalo da odem na isti, a što već nisam pronašao u knjižarama tokom godine ili pronašao na mreži, što se antikvarnih izdanja tiče.
   Sa druge strane, ušao sam pre 4-5 dana u dve knjižare u centru Zagreba.
   Odlepio sam, potpuno: "regularna" ponuda koju imaju je nemerljivo veća i šarolikija u odnosu na ono što pronalazim ovde...

   Delete
 3. Našla sam neke sjajne naslove i izdanja kod uličnih prodavaca kojih, na sreću, još uvek ima u Beogradu. Sajam knjiga i ja smo odavno stranci. I got over it.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ulični prodavci, dve antikvarnice u Brankovoj, kao i Kupindo - tu zaista ima trista čuda :)
   Sajam... želim mu da se vrati na poziciju koja mu pripada. U međuvremenu, ima drugih načina...

   Delete
 4. Ja nisam, pre ove godine, na sajam isla godinama. Bar jedno sedam. Osam. Ali sam primetila da je poseta sajmu s detetom (posto je ovo prvi put da idem sa jednom skoro sestogodisnjakinjom) potpuno drugacija od kad "zujis" sam. Prvo overavas decije izdavace. Drugo, delis odusevljenje s detetom da je svuda tepih i da svuda moze da se sedne na pod. Par puta smo kljoknuli i lepo sedeli na plavim itisonima :) A pod tri, bas zato sto ides s detetom mudro i brzinski obilazis samo one izdavace sa kojima imas vec odnos. :)

  Ostalo ni ne primetih!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kakve impresije sa Sajma, genijalno! :)))
   Hvala što si podelila sa grupom :)

   Delete