Saturday 20 June 2015

2015: drugi frtalj [preslušavanje]


U pauzi između prve >> i ove kvartalne, odnosno druge frtaljne liste objavljeno je i istraživanje, dobro, statistika koja tvrdi da posle 33. godine prestajemo da tragamo za novom muzikom, dok se u 42. vraćamo praćenju top-lista i počinjemo da slušamo isključivo najnovije top-hitove, želeći, tvrdi tekst >> da dokažemo sebi i drugima da smo i dalje mladi.

Ovi zaključci su, dakle, rezultat statistike korišćenja servisa Spotify. 

U skladu sa tim, ova lista omiljenih pesama iz drugog frtalja 2015. je konačni dokaz tvrdnje moje prijateljice Marije - da sam oduvek bio statistički beznačajan.

Jer, proleće 2015. napunilo mi je glavu i srce fantastičnim novim pesmama - od kojih su možda 2-3 videle top listu, a do 42. godine sam dobacio nedavno.Statistički posmatrano, za polovinu imena sa donje liste nisam čuo do pre tri meseca, iako sam 33. savladao odavno.

Među tim novim ima ozbiljno izbrušenih dijamanata: Leon Bridges (gore desno), čiji je prvenac "Coming Home" najbolje parče soula koje sam čuo u protekle dve godine a čijem glasu se, sasvim sigurno negde gore dive i Sam Cook i Otis Redding.
Dayme Arocena (dole desno) je nedavno otkrio Gilles Peterson: dete Kube, džeza, soula i Afrike (ne dajte se zbuniti što u dole ubačenoj pesmi, pak, najviše liči na MeShell Ndegeocello koja je upravo naletela na Afro-jazz ekipu sa kojom se savršeno razume bez probe.)
Bhi Bhiman je dete Šri Lanke rođeno i odraslo u Sent Luisu, čiji glas porede sa glasom Woody Guthrija, iako je zvuk koji stvara nešto drugačiji.
Nadin Shah zapravo nije debitant, ali je stigla tek sada do mojih ušiju: da su PJ Harvey i Nick Cave imali ćerku ona bi pravila ovakvu muziku. I tako izgledala.
Iza skraćenice FFS kriju se Franz Ferdinand & Sparks (da, onaj bend koji je pre 40 godina napravio "This town ain't big enough for both of us") - čiji su članovi nedavno napravili supergrupu, dok Mbongwana Star čine neki od članova onog neverovatnog neobičnog benda iz Kinšase - Benda Bilili >>

Od već poznatih imena tu je Melody Gardot (gore, levo) koja je objavila najbolji album karijere. Blur su napravili fenomenalan album za svega nekoliko dana, Paul Weller se još jednom reinkarnirao, Bryan Ferry je konačno objavio i spot za fantastičnu verziju Palmerove "Johnny & Mary", a Sarah Cracknell (St. Etienne) je objavila ploču koja će ovo leto učiniti lepšim.
Tip na slici dole levo zove se Lee Harvey Osmond
Opak je. 
Noćna vožnja.

Statistika tvrdi da će 29% vas koji ste ovo pročitali - potražiti još pesama ili podataka o onima koji će vam se dopasti na prvo slušanje.

Statistika takođe tvrdi da će 37% vas preslušati listu do kraja odjednom, dok će polovina slušati "na delove". Dvadesetak posto će odustati posle četiri pesme, zbunjeni izborom pesama, dok će 17.5% ovu listu posmatrati kao još jedan dokaz da je "muzika nekada bila bolja".

Procentualno gledano: 18% onih koji slušaju ovu listu imaju u fioci par čarapa na tufne, ali čak 68% favorizuje tvrdo kuvana jaja u odnosu na rovita.

Devet procenata čitalaca se upravo pita čemu ovoliki procenti u tekstu.

Neka 1% vas iskoristi ovu listu kao zbirku (zbrku?) putokaza ka daljem otkrivanju novih muzičkih poslastica - i ja ću 100% biti zadovoljan.

Naučnici (ne statistika) tvrde da se naše glave super-zabavljaju kada prvi put čujemo novu pesmu, grade se nove veze između neurona, glava radi bolje.

Obradujte glave, dakle.

Dvadeset i osam pesama, 110 minuta nove muzike je na klik od vas.





p.s. Prvi frtalj 2015 dostupan je na ovom linku >>
.

No comments:

Post a Comment