Monday 7 October 2013

Peter Gabriel: "In your eyes" [četrdeseta pesma]

>> Play

Prizemlje "Arene", 5. oktobar 2013. godine, 20:30.
U njegovoj garderobi smo.

Piter:
"H-fala, le-po? It sounds a bit... African when I say it?"

Maša, Duda, Srđa i ja u glas:
"H-vala, le-po! You're doing fine!"

Piter:
"Now I have to repeat the whole part from the beginning. How much time do we have?

Asistent:
"Eight minutes, Peter!"

Piter je potpuno normalan tip, pametnih pitanja i radoznalih očiju. 
Sve ga zanima - do toga kako se i sa čim jede ajvar koji su mu Maša i Srđa poklonili - a svašta ima i da podeli sa nama. 
Bilo bi sjajno imati ovakvog ujaka ili strica u familiji.

Piter:
"Ok, ok, just once again... Dob-ro ve-che, Beo-grad-E!

Dvadeset i šest godina nakon što sam sedeći uz radio učio reči "In Your Eyes" sa frekvencije Studija B, sedimo kraj Pitera Gebrijela i učimo ga našem jeziku.

Imamo još sedam minuta.

Zajedno se smejemo njegovom naporu da pravilno izgovori "ž", "lj" i "nj".

Zaista mu dobro ide. 
Neke reči menjamo "lakšim", sa manje "šuštavih slova".

Još tri minuta.

Idemo.

* * *
<< Rewind

Mesec dana ranije nas nekoliko je napravilo dogovor: putovaćemo 800 kilometara tamo i natrag u 24 sata da bi bili u parteru 2 Zagrebačke Arene (jedina preostala pristojna mesta sa kojih se dobro vidi bina). 


Piterov planirani dolazak "u komšiluk" je retka prilika da vidimo uživo čoveka čiji rad je oblikovao naše glave, uši i duše.
Srđa neće reći Maši da kupujemo karte, to će biti iznenađenje. 

I nakon što smo uz mnogo peripetija uspeli da 
uplatimo novac za karte, 
pronađemo smeštaj 
i organizujemo prevoz - 
u danu u kojem su nam karte poslali poštom ka Beogradu objavljeno je da koncerta u Zagrebu neće biti, već da se šou prebacuje na pet stotina metara od mesta na kojem sam prvi put čuo "In Your Eyes".

Ta činjenica mi donekle olakšava muku - višednevnu prepisku sa Zagrebom na temu otkazivanja smeštaja i vraćanja uplaćenog novca - "možete nam dostaviti karte lično".
Ok, pronaćiću način da vam dostavim karte natrag.

Dvadeset dana pre koncerta našao sam se pred blagajnom u Beogradu kupujući karte beogradski koncert za sedam ljudi, u tom trenutku razbacanih na tri kontinenta i u različitim vremenskim zonama.
Kupujem sedam od preostalih osam karata u parteru.

Petnaest dana pre koncerta bio sam u Jurišićevoj ulici kraj Trga Bana Jelačića i vraćao karte za ZG koncert a preuzimao priznanicu koja je tvrdila da će mi novac biti uskoro vraćen.

Svih tih dana u kolima najčešće sam slušao ovu pesmu, iako nije jedina kojoj sam se radovao.

("...when I want to run away/I drive off in my car,
but whichever way I go/I come back to the place you are...")

Tri dana pred koncert Srđa mi saopštava da ćemo, možda, ući na tonsku probu.

Sve muke oko organizacije odlaska, vraćanja karata, prepiske sa Zagrebom i kupovine karata za ljude rasute po kontinentima postaju nevažne. Umesto osamstotina kilometara putovanja, možda ćemo imati čast da ga slušamo nekoliko minuta više, nas nekolicina.

("... I see the light and a heat"...)

Već na tonskoj probi je bilo jasno da će sve biti - sjajno. 
Njegova asistentkinja nam otkriva da nije običaj da tokom probe Piter komunicira sa publikom.

Tonska proba.

Nešto kasnije smo za stolom sa njim i Tonijem Levinom. Pored svih tema došli smo i do toga da mu objašnjavamo kako pravimo koktel pod imenom "Dunav".

Maša, Duda i Srđa me zavitlavaju da su mi uši crvene.
.
Photo: Maša

>> Start

Iako nisam očekivao, grlo mi se prvi put steglo na opštem mestu - kada je na "Solsbury hill" prvi put otpevao "Grab your things/I've come to take you home".
U tom trenu, srce je prvi put preskočilo.

Na drugom opštem mestu je predivna Dženi posle tri otpevana tona izbrisala na tren sećanje na Kejt Buš i na licu mesta učinila da Piter izgleda dvadeset godina mlađe.

Na "Mercy street" nas je sve bacio na pod, ležeći na podu, ispod objektiva kamere.

I onda su se Arenom, konačno, razlili uvodni tonovi "In your eyes" i uvodne reči koje je Piter u poslednji čas uklonio iz verzije pesme koja je završila na albumu "So":

"Accepting all I've done and said/I want to stand and stare again
Til there's nothing left out/It remains there in your eyes
Whatever comes and goes/I will hear your silent call
And I will touch this tender wall/'Til I know I'm home again."

Kod kuće sam, na svojoj zemlji.

Znam svaki njen ton: bas liniju, sinkopu, prateću klavijaturu, svaki vokal, sve do Levinovog dubokog odjavnog glasa, tik pre no što pesma ode u tišinu i nastavi da odjekuje mojom glavom.

I sve što znam, odvija se sada, pred našim očima.

"Love, I get so lost, sometimes..."

I stvarno se izgubim.

Vraćam se natrag tokom aplauza i horskog pevanja ljudi oko mene koji vraćaju Pitera i bend na binu i koji koncert završavaju osvrtom na to zašto je 5. oktobar važan za nas i zašto je ta borba za slobodu nešto na šta bi trebalo da budemo ponosni >>, i da će nakon pesme "Biko" mikrofon okrenuti ka publici.
Jer - "From now on - is up to you.".

Pesnice se podižu u vazduh.

Jer, nije kraj.
.

Photo: Tony Levin. Poslao nam je onu na kojoj se vidimo u publici.

Fwd >>

Ljubavi,
ukoliko jednom ipak budemo stali pred matičara, moja želja je da "In Your Eyes" bude tu, na početku ili na kraju.

"I want to be that complete/
I want to touch the light/
The heat I see in your eyes."




[Blog-verzije priče iz serijala “39 pesama”, pisanih do 39. rođendana dostupne su ovde. Reviridana verzija priča objavljena je u junu 2013. godine zahvaljujući izdavačkoj kući "Booka" >>.]
.

5 comments:

  1. Pročitala sam onih 39, u raznim verzijama, nekoliko puta. Lepe su, ali bila je potrebna ova, najlepša =) da zaokruži sliku =)

    ReplyDelete
  2. :) Da, Nebojša..."In your eyes". I neka vam bude i na početku i na završetku venčanja.http://pulse.rs/peter-in-your-eyes-gabriel-ili-kako-pronaci-ritam-svoje-duse/

    ReplyDelete
  3. Poštovanje, Nebojša!
    Ovo je prva poruka koju ostavljam na tvom blogu iako tvoj rad pratim već duže vreme. Nekako mislim da je sad pravi momenat da se oglasim. :) Moram da priznam da sam potajno priželjkivao da će Piter u set listu da doda Love to be loved pošto sam video sliku sa probe pre početka evropskog dela turneje i na slici spisak novih pesama za uvežbavanje među kojima je bila ona. Nažalost, nije je otpevao, ali i bez nje, koncert je bio božanstven! Još uvek mi je glava prepuna utisaka, a čini mi se da ću, kad ih sredim i odložim u duševni špajz, moći bez problema da preživim i najtežu zimu. Žao mi je što moji vršnjaci ('88. godište) bar oni koji su u mom okruženju, a nisam ih puno primetio ni na samom koncertu, nemaju ni najmanju predstavu o Piteru i njegovom stvaralaštvu i što nemaju pojma koliko je to subotnje, petooktobarsko veče bilo posebno, veličanstveno i značajno. Inače, baš sam se pitao kako će da izgleda ova priča, ali nisam se nadao da će Piter da bude stvarni, neposredni akter u njoj. Hvala ti na pre-divnoj priči! Pravo je zadovoljstvo čitati tvoje tekstove! :)
    P.S. Ja bih, takođe, voleo da čujem In your eyes na mom venčanju i to da ide na završetku venčanja u desetominutnoj verziji. Mada, devojka koja bi mogla da mi bude žena više preferira Stinga. Kompromis da se pravi već od prvog dana? :)

    ReplyDelete
  4. Ja se nekako dvoumim između Shaking the tree i Solsbury hill, a mladunka je definitivna po pitanju Book of love.
    Eto priznaj da pre samo 20 godina nisi ni sanjao da ćeš ovo da uspeš :)

    ReplyDelete
  5. Sedam dana nakon koncerta, i dalje se zvuci i žive slike motaju po glavi, što znači da je bilo dobro!

    @Alex: Hvala ti :) Ova priča će svakako biti deo re-izdanja :)

    @Boban: Dobar tekst, iskren, bravo!

    @ŽekSo: dobrodošao na prešlicavanje! :)
    "Love to be loved" jeste jedan od najboljih delova "Us", nisam nikada čuo da je svira uživo, to bi vredelo čuti! Što se venčanja tiče - imate dve opcije: ili da napravite mash-up dve pesme (na primer: uklopite Stingovu "One World/not three" i "Shakin' the tree", po ritmu su srodne, ili napravite mix: "Mad About You" i "Don't give Up", to bi moglo da se uklopi uz malo softverske magije :)
    Ili ćete ih obojicu zvati na svadbu.
    ili ćeš odmah napraviti kompromis :)

    @yzse: Možemo raspravljati o favoritima nad kafom, imam problem što onda na listu moram da stavim i kompletan soundtrack "Passion: The Last Temptation of Christ" :)

    Nisam ni sanjao, ni pomišljao da smem da sanjam :)

    ReplyDelete