Monday 2 July 2012

Šta sam naučio na izborima ("i kako sam prestao da brinem")


Dva meseca nakon prvog kruga za sada poslednjih izbora u Srbiji, a poučen dvadesetogodišnjim iskustvom korišćenja prava glasa, verujem da mogu sve važno da sublimiram u deset tačaka:
.
1. Ne veruj nikome. 
.
2. Proceni ko se bori za ono što smatraš važnim (ekologija; deo države; ekonomija; štagod). Podržavaj, ali se s vremena na vreme priseti tačke 1.
.
3. Ne zaluđuj se idejom da drugima smeta isto što i tebi.  
.
4. Ne zaluđuj se idejom da je drugima važno ono što je i tebi. Ništa nije važno.
.
5. Ne prognoziraj rezultate, osim ukoliko planiraš da zaradiš na kladionici. U svim drugim slučajevima - gubiš vreme.
.
6. Ne prognoziraj šta će biti rezultat objavljenih rezultata, izuzev ukoliko nisi na spisku potencijalnih Ministara. U svakoj drugoj opciji, gubiš vreme.
.
7. Ne analiziraj dobijene rezultate, uvek će se pojaviti kombinacija koje se nećeš setiti, ili ćeš je odbaciti kao neprihvatljivu. Ne gubi, dakle, vreme.
.
8. Ne analiziraj izjave političara. One su samo nastavak zamajavanja naroda drugim sredstvima i kao takve - samo ti troše vreme. I živce.
.
9. Ne očekuj promene samo na osnovu rezultata. Utiči na promenu pre no što se biračka mesta otvore. Ulaži vreme u taj deo.
.
10. Ne veruj nikome. Ali, nemoj da ćutiš, nadglasaće te.
.

10 comments:

  1. Moj fav je devetka :) niko nije u pravu osim onih koji kažu "ne brini, JJ, neće se ništa promeniti" :D

    ReplyDelete
  2. (Mogu li) da izvedem pouku: Svu svoju životnu energiju usmeri ka sebi i svom interesu jer to je jedini način, da ukoliko sačuvaš dušu, učiniš nešto za opšte dobro.Ne veruj nikom,a ni sebi.
    Odličan tekst, sviđa mi se.

    ReplyDelete
  3. 11.
    Ne glasaj.
    A kada konačno shvatiš da je dogorelo do noktiju i da moraš da glasaš, uradi to s puškom.

    ReplyDelete
  4. @roblack: Samo 10.? C, c, c :)))

    @Jelena: Devetka je meni suštinski ovde najznačajnija - izbori se ne dobijaju ili gube u ta 2-3 meseca kampanje, već borba počinje dan nakon što izborna komisija objavi rezultate. A već smo proćerdali dva meseca do novih izbora - do kojih bi valjalo doveslati u nekom boljem čamcu, pod nekom novom zastavom... Piratskom? ;)

    @Ankica: (Dobrodošla na Prešlicavanje! ;) Suštinski, zaključak je tačan... E sad - ima nekih aspekata u kojima se lično i politika prepliću... I zato sad ponovo procenjujem koji deo mi je lično važan (na primer - da se deci koja žvrljaju po mom liftu kukaste krstove, i to loše nacrtane, da ne kažem naopačke - njima bi valjalo objasniti gde greše, te ukoliko ne shvate grešku - onda i sankcionisati na neki način), i gledam ko se bavi nekim suštinskim stvarima tog tipa... Nadežda Milenković je svojevremeno objavila odličan tekst u kojem propoveda da je krajnje vreme da se dogovorimo oko nekih osnova koje će biti neupitne i koje će biti polazište za dalju nadgradnju. Bilo bi sjajno imati i među političarima nekoga sa kim se borimo za takve stvari. To utiče i na lično ;)

    @Vrabac: mudro upotrebljavaš moju trenutnu rezigniranost, jasno ti je da sam sad bliže no ikad toj opciji, i da se od pacifizma i lepog vaspitanja nije mnogo živaca sačuvalo ;)

    @fantastična: realno. ako je realnost tužna, nešto valja menjati. Radim na tome. Nisam tužan. Ljut sam. Iz ljutnje umeju da se ispadnu i dobre stvari.

    ReplyDelete
  5. Ne žvrljaju deca naopačke, nego su ti se zapatili neki budisti u zgradi;)

    ReplyDelete
  6. !!!
    Ako si u pravu, onda i poruka "Hvala ti Zvezdane" sigurno ima neko skriveno znacenje na sanskrtu?

    ReplyDelete
  7. Ma ne bre, deca samo vole da idu u pozorište.

    http://www.youtube.com/watch?v=TO6O7pXzy6g


    Zvezdan i njegove sestrice imaju važan zadatak - da pale i gase zvezde. Jednoga dana silaze na zemlju. Oduševljen životom na zemlji, Zvezdan gotovo zaboravlja na svoju dužnost. Na zemlji se zaljubljuje, pomaže drugima, a uz pomoć sestrica shvata i koliko je važno ispunjavati obaveze. Uživajuci u magičnoj, "zvezdanoj" atmosferi, tokom čitavog putovanja, deca zajedno sa Zvezdanom i njegovim sestrama uče značajne životne lekcije.

    ReplyDelete