Wednesday 6 June 2012

„I won't back down“ (Johnny Cash, 39 pesama, #38)



(Ovaj tekst objavljujem drugi put, tj. u drugoj verziji.
Prvu sam pisao pre tačno godinu dana.
U ovom, drugom pokušaju dopunjujem detalje i usmeravam priču ka ovoj pesmi, želeći da postane pretposlednja iz serijala „39 pesama“.)

Kada sve sagledam iz drugog ugla, shvatam da gotovo ništa u životu nisam uspeo „iz prve“.
No, shvatam i da se nisam predavao, a ne sećam se da sam o predajama uopšte i razmišljao.

Moja prva vožnja pravog, velikog bicikla (dva prava točka, 24 cola, marke "Rog", nema više pomoćnih; imam sedam godina i sposoban sam da teram bicikl koji ima klasičan volan i sve to probam po tada mirnim ulicama Voždovca) neslavno se završila ujedom psa, koji se zatrčao iz jednog od okolnih dvorišta i nije se zaustavio isključivo na jurenju točkova, već je zario zube u moju cevanicu. 
Nisam, naravno, odustao od ideje da je lepo voziti bicikl.

Prvi odlazak „na more sa školom”, kako se to tada zvalo, sasvim prirodno je bio trenutak i za pokušaj prvog poljupca, namenjenog devojci koja je, tad se otkrilo, već imala svog prvog u Beogradu, a to je izazvalo i prvo ozbiljnije pijanstvo – što je izazvalo i prvo spavanje na plaži u Rapcu do kasnih jutarnjih sati - a sve to je vodilo ka prvoj kritici razrednog starešine koju sam ikada dobio.
Naravno da je posle došlo i do drugog poljupca.
.
Prvi bend koji smo osnovali nije zasvirao izvan nekoliko soba i jedne napuštene ruševine. Na ono što je ostalo iza drugog benda bih mogao biti čak i ponosan.
.
Prvi termin za odlazak u vojsku poklopio se sa prvim ratom koji je upravo počeo u domovini. A prva ponuda za služenje vojnog roka koju su stavili ispred mene podrazumevala je i mogućnost produženja istog, taj detalj nisu ni krili, sve su naznačili unapred.
Nisam otišao iz prvog puta, već 12 meseci kasnije, nakon što sam u završni razred išao – dva puta te školovanje završio kako sam i želeo - kao odličan đak. To odlaganje je razvrglo neka prijateljstva, ali je donela i prvo kumstvo – i to klasiću iz Temerina.
Nikada nisam zažalio što sam to učinio.
A bio sam i uzoran vojnik, čak mi nudili da se aktiviram.
.
Prvi posao koji sam radio nije bio nimalo glamurozan i jedva da je imao veze sa rečima: u mračnom podrumu državne firme vukao sam tamo-amo naramke pune odštampanih materijala za sastanke (jedna gomila = 200 kopija jedne iste stranice teksta) i sortirao ih po brojevima strana na skupove koji smo zatim koričili za sastanke. 
Nisam odustao od bavljenja rečima. A bila je to sjajna prilika da mi se pisana reč ogadi za do kraja života.
.
Prvi pokušaj upisivanja fakulteta bio je, naravno, neuspešan - dobacio sam do drugog kruga. No, taj uspeh zacementirao je želju da ga upišem, što sam učinio iz drugog puta, boljom dramom nego prve godine.
.
Prvi izvedeni "dramski tekst" nikada mi nije plaćen. Štaviše, godinu dana kasnije sam slučajno saznao da je ta radio-drama predstavljala ostatke moje domovine na uglednom međunarodnom festivalu i bila u užem izboru za najbolju. Napisao sam i sledeću, koja je adekvatno plaćena - toliko dobro da sam ćaletu mogao da platim za prvu štetu na njegovom automobilu. Nešto kasnije sam napravio i drugu štetu, istina manju. 
Nisam prestao da vozim. 
Automobil koji sada vozim nema nijednu ogrebotinu.
I vozački sam položio iz drugog puta.
.
Prva oglasna poruka koju sam ikada snimio emitovana je samo jedan dan: u večeri u kojoj je počela da se emituje oglašivaču je obijen magacin i odneta sva roba. Od tada sam kreirao ili snimio još nekoliko hiljada.
.
Prvo gledanje stana u kojem ću konačno živeti sam, makar i kao podstanar - zamalo da me odgovori od ideje samostalnog života. Bio je jeziv. Stan u kojem i danas živimo pronašao sam iz drugog pokušaja.
.
I kada se naređaju svi ti prvi pokušaji u niz – postane ti jasno da nije svrhovito da se predaješ, jer ne ide sve iz prve.
.
Ako je potrebno, može da se uspe i iz drugog puta.
.
* * * 
.
„I will stand my ground/...
But I won't back down.“
.
I ova pesma, inače jedna od najboljih ikada ispevanih na temu nepristajanja na predaju i odstupanja od onoga što je zaista važno - nije, zapravo, zablistala u punom sjaju u prvoj izvedbi, odnosno u verziji njenog pravog autora, Toma Petija. 
Od prvog preslušavanja ove pesme bilo je jasno da je Tom napravio nešto veliko. Inače Majstor za pisanje dobrih pesama, ovoga puta kao da nije imao strpljenja ili hrabrosti da je ostavi u izvornom obliku, onako kako je napisana - ogoljenu i jednostavnu. I zaista, u dokumentarcu Pitera Bogdanoviča, Tom otkriva taj strah: "... bio sam nervozan kada sam je napisao i činilo mi se da bi trebalo da je nekako zamaskiram, pesma je bila suviše lična... "
.
Tek kada je kroz glasne žice i žice gitare propustio Džoni Keš, koji nije imao razloga da maskira bilo šta, a još manje da bude nervozan - i tako joj dao drugu šansu - dobila je neophodnu, a veličanstvenu čvrstinu koja je čini jednom od 39 važnih pesama.
.
U toj, Kešovoj izvedbi je sve jasno: 
glas, 
gitara: E-mol, D, G, C-dur, 
stav. 
..
Još uvek nemam ni 39. 
Tom Peti je ovu pesmu napisao u 39. godini života. 
Džoni Keš je otpevao u pedeset i osmoj.
.
Nema predaje.
.


.
[Ideja serijala “39 pesama”: do 39. rođendana nabrojati i objasniti samom sebi – koje pesme su obeležile prvih 39 godina života. Dosadašnji tekstovi dostupni su > ovde]
.

16 comments:

  1. Uh kakva stvar! Pogodio si me. Post standardno odličan. Moramo da popijemo po jednu 0,3.

    ReplyDelete
  2. Iz druge! ;)
    Za 0,3 stvarno moramo da se organizujemo, leto počinje!
    Hvala ti!

    ReplyDelete
  3. Bojša, ovaj tekst bi mogao da kopiraš u 200+++ primeraka (jer ne samo što ti se pisana reč nije ogadila, već je vrlo vešto koristiš :) ) i razdeliš lepo svim slučajnim prolaznicima - da svako shvati da ne treba da se preda posle prvog neuspeha.
    Ja ću već standardno click->share =)

    ReplyDelete
  4. Svaka čast momče, svaka čast!!
    U prilog tvom tekstu još nekoliko zanimljivosti: Tom se vrlo teško odlučivao da ovu pesmu izvede uživo. Po mom mišljenju Tomova verzija donela je fantastičan aranžman i izuzetne prateće vokale (koje je naravno pevao zajedno sa Harrison-om :)). Meni je interesantno što je i korišćena za političku kampanju kad je nesrećni Bush mlađi ponovo postao predsednik, naravno bez Tomovog njegovog odobrenja.
    U svakom slučaju veliko hvala što si na jedno mesto stavio ovakve dve veličine!
    Pošto sam vrlo emotivno vezan za Tomovu verziju, evo i linka :)
    http://www.youtube.com/watch?v=nvlTJrNJ5lA&ob=av2n

    ReplyDelete
  5. Nije mi jasno zašto si izabrao Kešovu verziju kao bolju, osim što možda poštuješ Keša kao figuru veću od života koja ogolivši klasik na bazičnu formu samom svojom ličnošću, kredibilitetom i životnim istorijom rekontekstualizije delo i učitava mu nova značenja (stil ove rečenice je namerno visokoparan, nisam izdržao;).Kada je Peti komponovao pesmu, ona je morala zvučati kao Kešova bazična verzija, osim što su im glasovi u drugim registrima i što je Keš uprostio inače odličan refren. Petijev original je odličan, uključujući muzikku, tekst i aranžman. Ceo Full Moon Fever je zakon, odlična je ta ekipa koja je tih godina radila zajedno( Peti, Harison, Star, Lajn a tu su se muvali i Dilan i Orbison pred smrt). Harisonov Cloud Nine isto odlična ploča toga vremena. Inače, meni je Wont back down uz sve druge kvalitete uvek imala neki indi šmek (to je bilo to vreme), a što se, vrlo zanimljivo, može videti kada je uporediš sa indi pop hitovima kao što je "I still Remember" od Bloc Party nastala sedamnaest godina kasnije. To je to, Bloc party su malo brži

    ReplyDelete
  6. jao, i ja bih odabrala radije petijev original, nisam ljubitelj nazalnih glasova, ali njegov je tako cool! :) sjajan odabir, sjajan post! nasmijah se na ovo "aktiviranje". :)

    ps. jos jedna tomova za air guitar i glasno pjevanje kroz kucu:

    http://www.youtube.com/watch?v=L5pHM-o2_Dk

    ReplyDelete
  7. otkačila ti se ruka momče, super je za čitanje

    ReplyDelete
  8. @Aleks: Drži fige, približava se vreme kada će ovaj tekst zaista biti prebačen na papir u određenom broju primeraka... U međuvremenu - ako je dotle došlo da ja moram ljudima da propovedam da se ne predaju - onda je stvarno došlo "zadnje vreme" ;) Hvala ti!

    @Akvamarin: a sve si lepo rekao tom uvodnom "visokoparnom rečenicom" ;) Koliko mi je Petijeva verzija bila dobra kada se pojavila, toliko me je ova Kešova oduvala, naravno da je tu važno i ko peva i kako peva, ali me ova verzija prosto brže pogodila u živac.
    Petija inače (kao i mnogi ovde, sad se to vidi ;) i volim i poštujem - a jedna od njegovih manje poznatih pesama - i to iz filma "She's the one" mi je jedna od najdražih koje sam ikada čuo (stvar se zove "Walls").
    Iskoristiću priliku da još jednom umolim ;) Akvamarina da počne da piše o muzici... Ili da dojaviš gde to već radiš, pod nekim drugim imenom... gre'ota da to što znaš i povezuješ ostane nezabeleženo...

    @Nenad: bravo momče, kakvim ti tek detaljima raspolažeš! ;)
    Znao sam da je koristio i Ron Pol u svojoj kampanji, te da je korišćena i za razne promo spotove u taktičko-vojne svrhe, za Buša nisam znao. Hvala!

    @Fantastična: "Mary Jane" je pesmetina. Ali, jedna stvar me zanima, kada već pominješ Air-Guitar. Bio sam ubeđen da je ta radnja, tj. to mlataranje rukama po vazduhu u ritmu muzike nešto što rade samo muški? Nismo, dakle, samo mi u pitanju? ;)

    @nasdvoje: :) Sad će finale, taman sam se razmahao...

    ReplyDelete
  9. I još nešto kratko... mnogo navijamo za gore pomenutu papirnu formu!!

    ReplyDelete
  10. ne znam, znam samo da nekad dirigujem cijelim air orkestrom :-)

    ReplyDelete
  11. @Nenad: trudim se, trudim se, znaš već ;)

    @fantastična: drugo je dirigovanje... mada... dobro... nije, dakle, samo za muškarce ;)

    @vrabac: svima vama što glasate za Petija a ne za Keša, mogu da odgovorim samo jedno: "I WON'T BACK DOWN" ;)

    ReplyDelete
  12. papirna, papirna, hajde hajde, da može da se oseti pod rukama kada te nešto ovako pogodi...bravo nebojša, majstore! :)

    ReplyDelete
  13. Dozvoliću sebi nekoliko dana pauze, pre no što započnem rework svega, korak po korak, list po list... ;)

    ReplyDelete
  14. bacena u nedoumicu, morala sam progooglati. izgleda da je trenutni sampion svijeta u air guitar mlataranju - zena. :) lose izgleda, doduse :)

    ReplyDelete
  15. Još jedan mit je upravo srušen... Uskoro neće ostati nijedan ;(
    . . .
    ;)

    ReplyDelete