Friday 15 June 2012

Alt-J (∆) - "An Awesome Wave" (preslušavanje!)

Muzički kritičari, valjda naučeni da svaki zvuk valja klasifikovati poput knjiga na policama - po boji, abecedi, veličini ili nekom četvrtom parametru - pokušavaju bendu Alt-J da pronađu mesto negde uz Wild Beasts i HotChip, čak i Coldplay - ali takvim poređenjima prosto ne bi valjalo verovati više no sopstvenim ušima i onome što će vam se komešati u glavi tokom slušanja njihovog prvenca - samo naizgled pretenciozno nazvanog "An Awesome Wave".
Ovaj album je zaista - awesome i to je jedina tačka u kojoj se kritičari i ja zaista slažemo: sve devetke i desetke koje su dobili ovih nedelja zaista su zaslužene.
.
U trinaest (naizgled) lakih komada prepliću se posvete Morisu Sendaku i njegovoj "Where the Wild Things Are"; direktni citati Johnny Flynna, posvete Gerdi Taro - prvoj ženi ratnom reporteru; "double dutch" pevanje, indijski bangra ritmovi; poigravanje elektro-folkom kao takvim, na trenutke nedokučiva lomljava slogova koje čak podseti i na Elizabeth Fraser,  ali i pasaži koji ponekad zazvuče kao Vampire Weekend na 16 obrtaja, ukoliko je poređenje važno kao inspiracija na otkrivanje ovog albuma.
.
"An Awesome Wave" je prepun referenci i neočekivanih melodijskih obrta izvedenih sa lakoćom i ležernošću koje prosto traže ponovno slušanje (Last Fm tvrdi da sam ceo album u proteklih deset dana preslušao više od dvadeset puta!) te otvaraju samo jedno pitanje: može li ovaj veličanstveni debi-album (kojim su Alt-J zapravo samo ovlaš označili podijum na kojem će ubuduće nastupati) - dobiti dostojnog naslednika i kada će se novi album pojaviti.

Spot za pesmu "Taro" je nastao od sekvenci iz filma "Powaqqatsi: Life in Transformation."
. 
"Awesome", da ponovim. 
.
Uzgred - kratica "Alt-J" na tastaturi daje rezultat samo ukoliko ste korisnik Mac računara - na ekranu će vam se pojaviti znak "∆".
.
"Triangles are my favourite shape/
Three points where two lines meet/
Toe to toe, back to back, let's go/
My love it's very late/
'Til morning comes, let's tessellate."

.
Zvuči potpuno nerdy - a zapravo je beskrajno šarmantno.
Svi tekstovi su albuma dostupni su na ovoj adresi >>
.
"An Awesome Wave" Vam je dostupan za preslušavanje, ovde, sada. 
Slušati više puta.
Ukoliko vas uvodni "Intro" i "Interlude I" ne ubede na prvo slušanje - onda brzo premotajte na "Breezeblocks" ili "Matildu" koja su ih lansirale u zvezde. 
Ovaj album ima nekoliko ulaznih vrata - i svaka su prava.

Preslušavanje je dostupno na Deezer platformi >>

Naknadni link: više o pesmi "Taro", njenom tekstu, Gerdi i Robertu Kapi dostupno je ovde >> 

4 comments:

  1. Dok sam danas hodao po gradu shvatio sam da mi se već uselio u glavu - dobro sam ga čuo, a slušalice mi nisu bile na ušima... ;)

    ReplyDelete
  2. Dobra preporuka. Favoriti su mi Breezeblocks, Fitzpleasure i Matilda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Još nekoliko slušanja i uhvatićeš sebe kako ti se ceo album razmotava po glavi, u svim pravcima ;)

      Delete