Monday 8 November 2010

Silovana učiteljica

Nedavno objavljeno istraživanje koje pokazuje šta i koliko stanovnici Srbiji (ne)znaju o sopstvenoj, ali i tuđoj istoriji verovatno je jedini logičan nastavak – ili, još gore, polufinale procesa započetog pre dvadesetak godina a nakon čijeg finala nas, zapravo, neće ni biti.

U nizu mudrosti koje se mogu naći među „Latinskim izrekama“ stoji i ta, opšte korišćena: „istorija je učiteljica života“, što je sublimirani zaključak da bez razumevanja procesa koji su bili i koji uglavnom univerzalno funkcionišu bez obzira na prostor i vreme –jedna nacija prosto ne može napred – već, što bi rekao Štulić – „tko ne pamti, iznova proživljava“. Ako ćemo pravo, integralna izreka glasi: „istorija je svedok vremena, svetlo istine, život pamćenja, učiteljica života.“, ali – verovatno je prekomplikovano brinuti o čak četiri važne reči (svedok, istina, pamćenje, život) i pozabaviti se njihovom suštinom, ovako se lakše pamti.

Spominjani rezultati (evo, evo, deo njih će se i ovde predstaviti u punom sjaju) pokazuju da je naš narod možda bliži Hegelovom shvatanju istorije - „razumevanju vremena sa stanovištva jednog principa.“ Ovo je, naravno, ironija - jer bi najpre Hegel u nekoj sličnoj anketi verovatno bio prepoznat kao levo krilo Bajernove generacije iz sedamdesetih, ili – ne bi me iznenadilo, kao najbliži Himlerov saradnik, zločinac koji je kriv za istrebljivanje ptice Dodo tokom tajnih operacija SS snaga na Madagaskaru u operaciji „Purpuni skokotač“; a reč „princip“ lako postaje razlog razlaza kumova i porodica iako se sami principi zapravo baziraju na gomili koještarija.

Ovo istraživanje* pokazuje da ne što ne pamtimo i razumemo - već smo učiteljicu života vezali za drvo usred šume, te onda silovali dok nije počela da priznaje sve što tražimo od nje, a sve što nas uznemirava prećutkuje – jer, kako drugačije objasniti zabrinjavajuće odsustvo čak i trivijalnih znanja – poput onog da rođenje Hrista označava kraj stare i početak nove ere (45% ne zna, podsetiću da je u Srbiji preko 95% „vernika“, od čega 90% veruje u Hrista); da je prvi čovek na Mesecu bio Amerikanac (42% misli – Rus) te čak 84% nema pojma kada su bili Balkanski ratovi, što je neočekivano – jer smo „najskuplju srpsku reč“ upravo nakon tih ratova dobili na upravljanje, posle pauze od 500 godina. Toliko bi, valjda, moralo da se zna na tu skupoću.

Ova tri primera nisu tragikomična. Ne bi bili smešni ni da pričamo o stanovnicima tamo neke Tunguzije, važne tačke na spisku poseta našeg Ministra inostranih poslova. Ova tri primera najpre inspirišu na inicijativu za podizanje optužnice protiv svih Ministara prosvete tokom proteklih 20 godina a za koje se pokaže da nisu ni mastionicu pomerili trudeći se da nešto poprave; a zatim primeri počinju da me plaše – jer je ovakav stepen neznalica kao upisan za najrazličitije manipulacije – od trabunjanja o narodu najstarijem do najnovijih idiotluka o tome kako nam je zemljotres kod Kraljeva „podmetnut, čim je tako plitko epicentar, to nije prirodni zemljotres“, te da je „kazna što smo moralno posrnuli“ - da se sada ne prisećamo zatvaranja u kuće na dan pomračenja sunca dok se sav normalan svet šetkao pod sve tamnijim nebom, uživajući u fenomenu koji je bio naučno objašnjiv još pre 2500 godina – elem, populaciju koja ovoliko ne zna može u tri poteza zavesti svaki iole veštiji šarlatan, nameren da se ludo i brzo obogati. A nema smisla šarlatanima mnogo šta spočitavati, već onima koji im slepo veruju.

(Odzvanja Dositejev glas - „Knjige, knjige braćo moja - a ne zvona i praporaca.")

Postoji li protivotrov?
Nakon dvadeset godina tamburanja da je „svaka taraba u Srbiji starija od američke istorije“ i potpuno nonšalantnog odnosa prema činjenicama, deluje da je otrežnjenje gotovo nemoguće.

Protivotrov verovatno postoji, ali (na sreću?) nije u rukama plebsa. Kako se delanje resornog Ministra svakako neće za zeru promeniti nakon sagledavanja ovih rezultata, jer to, je'l te, nije rezultat njegovog rada već njegovih prethodnika, preostaje nam ili potpuna defanziva i ćutanje, ili pokušaji rasvetljavanja barem onih ključnih mitova srpske para-istorije (jer u tim mitovima činjenica najčešće ima samo u naznakama).

Ko se usudi da sam krene sa saopštavanjem neprijatnih činjenica – preklopiće ga bukači puni negodovanja, koje će iskreno boleti da pročitaju da je Marko Kraljević postao mit verovatno zato što je Osmanlijama bilo potpuno prihvatljivo da se u zvezde kuje jedan nebitni velmoža koji im čak nije bio neprijatelj; biće onih koji će sa užasom u očima zastati ako im se naznači da se Miloš Obilić ne pojavljuje u istorijskim dokumentima sve do početaka XVI veka te ga možda nikada nije ni bilo – što žučnu raspravu o tome da li je Srbin ili Albanac čini totalno irelevantnom - i bilo bi tu mnogih, sličnih neprijatnosti koje će možda pokrenuti na razmišljanje – zašto u našoj istoriji nikako da se nađe prostora za bavljenje nekim istinskim (postojećim) junacima – već više verujemo narodnoj pesmi nego činjenicama. O ključu po kojem se stvarni junaci biraju, drugi put.

Opet, kada se setim da je ta moguća promena principa u rukama predstavnika naroda, odnosno onih koje je narod izabrao kao najbolje, iskreno se zapitam da li je ta promena moguća ili ćemo nastaviti pravcem koji smo već pošli, lagodno docrtavajući detalje koji nam se čine zgodnim (vidi pod „Kremansko proročanstvo“) odnosno zaboravljajući sve što bi bacilo senku na neki od važnih mitova (vidi pod: šta je bilo sa čuvenim majorom Gavrilovićem). Iz perspektive vođa naroda - ovako je lakše upravljati nadama ili kvazi-sećanjem cele nacije: Teslina tajna oružja; Kineska pomoć u obliku tajnog oružja dinastije Ming; Srbi prave Svemirsku Agenciju i iskrcavaju se na Mars 2040; Srbija ima plan za izlazak iz krize; Srbija je Republika ali na zastavi ima krunu i tako to. Nemam mnogo protiv lupetanja, dokle god ovakve genijalnosti ne izvlače novac iz budžeta ili prave i veću štetu.

„Dok se u celom svetu politička borba uređuje, i tako reći kanalizuje, kod nas još uvek ostaje u haotičnom stanju, gde drugih pobuda nema do inata i apetita, gde se smatra da je sve dopušteno: političko licitiranje, prekonoćne promene mišljenja, najneprirodniji savezi i prodaje savesti.“**

Ovu rečenicu je Jovan Skerlić zapisao 1906, opisujući srpsku političku scenu, tj. naše društvo. Deluje kao da je jutros zapisana.

Za one koji istoriju ne znaju - budućnost se jednostavno ne dešava.

Silovana učiteljica života ostaje zaboravljena vezana za drvo, dok poslednje generacije jedu mravi, da parafraziram kraj jedne knjige o usponu i padu.


* - link ka tekstu o istraživanju, ponovo  

** - citat iz knjige „Ulje na vodi“ Dubravke Stojanović

32 comments:

  1. Skerlićev citat je potresan...

    Nedavno sam na jednom predavanju pokupio dobar savet (tehnologiju) za fukusiranje na rešenje problema. Izvesni Jo Martens kaže - treba stalno i iznova postavljati pitanje "kako" - i svaki sledeći odgovor te vodi ka konkretnom rešenju. Za razliku od toga većina ljudi (bar na ovim prostorima) stalno postavlja pitanje "zašto", gde te svaki sledeći odgovor vodi sve dalje u jalovu polemiku ili šuplje pametovanje. Ko ne veruje - neka izabere bilo kakav smislen problem, i neka proba sam...

    ReplyDelete
  2. Zanimljiv princip!

    Možda bi sve teklo drugačije da se knjiga zvala "1000 Kako - 1000 tako" umesto "1000 zašto - 1000 zato"...

    Bez šale, testiraću ovo na samom sebi.
    Činjenica je da previše "zašto" ne vodi nigde.

    ReplyDelete
  3. Kako dobar tekst! Čudi me da nisam još čula za te spekulacije o podmetnutom zemljotresu, ali znam da su lagali za vulkan na Islandu i da je to deo paklenog plana Vatikana protiv Srbije (detalje ne znam, ovoliko je frizerka iz prizemlja uspela da mi ispriča pre no što sam joj pobegla), ali možda sve to nije ni relevantno, ionako ćemo pomreti od najezde bubamara.

    I slažem se da je "kako" konstruktivnije od "zašto", ali bilo bi tako lepo kad bi svi stvarno shvatali "zašto"...

    ReplyDelete
  4. Nije najstrasnije dokle god ti frizerka prica o zaveri Vatikana - bice gadno kada pocne da se petlja u kvantnu fiziku i objasnjava sta je CERN i kako ce to unistiti vaskoliki kosmos...

    A "lokatori"? Svedski detektori neprijavljenih TV prijemnika? Grupa 69... Ihaj, koliko toga ima.

    Hvala ti! :)

    ReplyDelete
  5. Jako kompleksna tema... Ja bih izdvojio samo ovo "što zbirno čini 71,4 odsto onih koje istorija ne zanima". Prijatelj mi je skoro rekao "nisam ni znao da me istorija zanima dok nisam uveo kablovsku". Sadržaj Istorije kao predmeta i način na koji se predaje u našim školama... je blago rečeno odbojan za đake.

    ReplyDelete
  6. Odličan tekst.

    Bonus poeni za podsećanje na detektore neprijavljenih televizora, jer: "Za televiziju mora da ima".

    Pozdrav.

    ReplyDelete
  7. Hm, prvo, sta je bilo sa majorom Gavrilovicem, voleo bih da mi se objasni?
    Cini mi se da cu kao odgovor dobiti neki odgovor iz drugosrbijanske mitologije, tipa onog da je Staro sajmiste bio Nedicev logor ili da su Srbi patentirali gasne komore. Ili mitologija o "prosvecenim" Obrenovicima kao kontrast prema "divljim" Kardzordzevicima, sto bas mnogo veze s mozgom nema. Nema neke vajde od zamene jedne mitologije drugom.

    Sto se tice "zasto" i "kako" pitanja, prvo odlikuje naucni, a drugo inzinjerski pristup problemu. Ne sporim bitnost niti jednog od ta dva pitanja ali bih podsetio na "nista nije tako prakticno primnenjivo kao dobra teorija" (rece neko od slavnih matematicara da li Ojler ili Lagranz ili vec neko iz te ekipa zaboravih). Istorija nauke je to vise puta potvrdila.

    ReplyDelete
  8. @vrabac:
    Ukratko (radi se, radi se) postoje dve interesantne cinjenice koje istorijske knjige ne spominju ili ih predstavljaju u fusnotama: major Gavrilovic je mozda i jedini oficir srpske vojske koji je u vreme opsteg deljenja cinova (pred proboj Solunskog fronta su svi postali Vojvode, Generali, trebalo je dati krila srpskoj vojsci pre odsudne bitke...) preskočen, okarakterisan kao nedovoljno razložan za avanzovanje. Drugi detalj je činjeničan: major Gavrilović je poživeo sve do 1945.
    To, naravno, nije ni greh niti bilo kakav minus ovom hrabrom čoveku - već se ta činjenica prosto retko nalazi u priči o ovom heroju.
    Nije dakle mitologija, već činjenice. A već smo valjda razmenili misli da u "obe Srbije" postoji sličan procenat i poštenog sveta i manipulanata..

    @napushanovic: ja sam imao srece u osnovnoj i srednjoj - obe profesorke veoma dobre - a ohrabrivali su me da citam i sa grupom delim i stvari kojih nije bilo u udzbenicima...
    Sve je, naravno, pitanje pakovanja teme.

    @spidloris: a skretanje toka reke Save? :)

    ReplyDelete
  9. Ma ok, znamsamo da mu se sada to prezivljavanje odbrane Beograda stavlja na dusu kao da je maltene poterao vojsku u bitku a on pobegao, a u stvari je bio tesko ranjen u glavu i skoro godinu dana se oporavljao. A kazu da je smrt 45 bila prouzrokovana prebijanjem od starne mladih skojevaca posto je nosio na ulici gardijsku uniformu (kada se vratio iz zarobljenistva nije imao sta drugo da obuce). Koliko je to provereno ne znam, ali je cinjenica da je smrt vojvode Petra Bojovica direktna posledica premlacivanja od strane mladih novih oslobodioca. Pazi, pretukli su starca od 85 godina u njegovom stanu, koji nit je saradjivao sa Nedicem nit sa Drazom, bio je starac kada je rat poceo ( a i da jeste, pretuci tako starog coveka...) Ok, verovatno on ne bi jos mnogo duze ni ziveo, bio je vec stvarno mator, ali je sramota bre.

    ReplyDelete
  10. Upravo o tome pricam - ne stavljam mu "na dusu" bilo sta, ko sam ja da bih o tome mogao da sudim i to radim, ali nacin na koji je ta prica predstavljena javnosti i na koji se prepricava "s kolena na koleno" u kojoj se favorizuje samo ono sto je "pogodno" a precuti ono sto je takodje vazno je mehanizam koji dovodi do raznih mitomanija ili krivih tumacenja onoga sto je iza nas, i onda se izvodi krivi zakljucci i dolazi do raznih krivih srastanja...

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Odličan tekst. Negacija i potiskivanje su moćni odbrambeni mehanizmi, a naša malobrojna nacija kao i sve male nacije ima kompleks inferiornosti koji pokušava da nadomesti fantazmagorijama. Ako glorifikujemo sve poraze kao (moralne) pobede gde onda da stvorimo prostor za preispitivanje postupaka koji bi doveo do eventualnog (priželjkivanog) napretka?
    Mi smo uvek u pravu što dovodi do poznatog citata "što više učim sve manje znam" koji nam govori da mi ništa ne učimo jer sve znamo.
    Za ovu raspravu dobar je i ovaj citat:

    "You don't change the course of history by turning the faces of portraits to the wall."

    Jawaharlal Nehru

    ReplyDelete
  13. imam veoma veliki problem sa istraživanjima ovog tipa jer se njima može dokazati bilo šta, a sama činjenica da je to objavljeno u vremenu, koji je po svom sadržaju i tonalitetu veoma blizak aktualnoj vlasti, samo pojačava takav utisak.

    uprkos svemu izrečenom, ne treba biti previše mudar pa utvrditi: "znanje se ne isplati". ovde i sada. a čini mi se i da ovaj životni princip nije od juče, i nije ograničen samo na ovaj kutak planete.

    ReplyDelete
  14. Verujem da bih na isti nacin tretirao rezultate i da sam ih ugledao u nekom drugom mediju, no isto tako verujem da ovo istrazivanje nece pronaci svoj prostor u nekim ne-rezimskim medijima (ops - ima li ih, uopste?). Stavise - iznenadilo me je sto su rezultati postali dostupni cak i "Vremenu" - koje jeste "uz vlast" - a ovi rezultati su zapravo dokaz teskog poraza te iste vlasti, ja ih barem citam iz te perspektive.

    Ima previse cinjenica koje dokazuju da si u pravu da se "znanje ne isplati" - ali, posmatrano iz drugog ugla - Planetu nikada nije vukla napred vecina, odnosno gomila neznalica, vec oni malobrojni koji su sintezom znanja dolazili do novih zakljucaka: od Aristarha koji je prvi zakljucio da je Zemlja okrugla pre 2500 godina, naovamo...

    Dakle, isplati se znati ponesto, ipak.

    ReplyDelete
  15. Verujem da bih na isti nacin tretirao rezultate i da sam ih ugledao u nekom drugom mediju

    prešlicavanje, 9.11.2010 na svom blogu

    @boris: ne znam da li je kleveta, ali, kao sto mi nekada nije bilo dovoljno da samo Politika pise o necemu - da bih prihvatio da se to stvarno dogodilo, tako mi sada NSPM nije dovoljan kao potvrda

    prešlicavanje, 25.09.2010 na nasdvoje blogu

    :)

    inače, imao bih ja po pitanju nekih ovde otvorenih tema da lajem itekako, kao što verovatno pretpostavljate, ali nemam vremena, mama nam je otišla na predavanja, eto trudi se žena da ne bude deo te divlje neobrazovane mase pa upisala postdiplomske.
    tako da je dete ostalo sa mnom divljom srbendom, malopre sam joj objašnjavo (uz pomoć najdužeg kuhinjskog noža) kako se najlakše kolje čovek (poželjno komšija) u dva poteza, a sada sledi kratki kurs o tome kako su srbi stvorili amebe pomoću genetskog inžinjeringa (koji im je još u to doba bio poznat). jebiga, treba decu od malih nogu spremati na ulogu koja im je dodeljena, a to je da su pripadnici genocidnog mitomanskog naroda. da ne razočaraju očekivanja, tog dobronamernog i humanog "sveta", da ne kažem "međunarodne zajednice".

    ReplyDelete
  16. Jako mi se dopao tekst.
    Ja sam na par mesta u poslednjih mesec dana čula da će Treći svetski rat početi u novembru, po Baba Vanginom proročanstvu. Tako da je vrlo moguće da je zemljotres priprema i za to. A to što se u svetu desi preko 900000 zemljotresa i bilo čega drugog je apsolutno nebitno za naš brdovit Balkan.

    I da, čula sam da mi je ugrađen čip kada sam primila vakcinu protiv pepa praseta.

    S obzirom da više ne govorimo o istoriji, nego i o obrazovanju kao takvom, mene ne čudi zašto se i dalje nauka posmatra kao "đavolja radota" kada se ovakvi ljudi diče svojim titulama i svojim naučnim saznanjima.

    ReplyDelete
  17. @vrabac: mesavina ironije, gorkog humora i jos gorce istine je redak koktel koji umes da spravis, klanjam se.

    Bez šale, ipak razlikujem kada samo jedan medij pise o jednom dogadjaju i to na nacin na koji tamo ta prica bila ispricana - i kada neko prenese informaciju o istrazivanju, uz imena organizacija/ljudi koji su na tome radili + komentare ljudi u ciji kredibilitet - verujem.

    Ipak, ima razlike izmedju istrazivanja i vesti poput "Patrijarh clan DSS", cega je takodje bilo svojevremeno po uriniranoj, ops - zutoj stampi...

    @milena: zahtevam malo vremena da izucim link koji si postavila... ;)
    Kao sto rekoh Vrapcu tokom dana - znamo da ima na obe strane i onakvih i ovakvih... evo zanimljivog linka u prilog teoriji:
    http://blog.b92.net/text/16280/Setnja-izmedju-civilizacijskog-napretka-i-bezumlja/

    ReplyDelete
  18. @kerovodja:
    hvala ti za ovaj citat nesvrstanog prijatelja :)

    Ne znam da li ce se prostor za preispitivanje uskoro pojaviti... U medjuvremenu, setio sam se i ove izreke: "Ne mozes pronositi baklju istine kroz gomilu, a da ne oprljis nekoliko brada". Ime autora mi je trenutno nedostupno...

    ReplyDelete
  19. @prešlicavanje

    možda avangarda vlada i menja svet, ali mnogo toga u tom procesu (bar nominalno) zavisi od većine. a većina se uvek vrti oko nekog proseka, a kad je već tako, jedino što možemo da uradimo je da se trudimo da taj prosek bude što viši, kako predlaže ortega i gaset :)

    ne verujem u slučajnosti, ali danas sam baš "slučajno" naleteo na jedan zgodan citat (iako neko reče da je "citiranje potvrda inferiornosti", jbm li ga ko, ne slažem se s njim), pa se pridružujem prijatelju kerovođi u toj sumnjivoj raboti:

    "nije mi poznato nijedno sigurno mesto na kojem bi se mogla čuvati najveća moć u društvu osim samog naroda, a ako smatramo da narod nije dovoljno prosvećen da je kontroliše s punom odgovornošću, ne treba da mu oduzmemo tu ulogu već da poučimo njegovu odgovornost."

    ReplyDelete
  20. DakleM to sto si se drznuo da cackas ce da te kosta!:) Pa gde ti je nacionalni ponos!:)))

    Salu na stranu, na neke opaske sam se toliko glasno smejala da me sin gleda Onim;) pogledom - i pita: Mum, is it again something regarding Serbs??

    Enough said!
    CERN-ov sajt ima igrice za klince koga zanima, a srp(B)ske mitove i legende smo zamenili necim iz Kolevke civilizacije. Moffatt i Graeme su mu poklonili za 7-mi rodjus pametne pricice - pa objasnjavam Midu i zlatni dodir ovih dana.

    P.S. Zaboravio si Kekecov kviz o NOB-u i ratnim herojima i bitkama i Sednicama!

    ReplyDelete
  21. Htedoh ovo premijerno kod mene, ali zašto ne i ovako...
    Domaći zadatak moje ćerke iz engleskog: I get up early in the morning, go to the bathroom, have my breakfast and go to school.
    And than I want to die...

    Mislim da je bila vrlo sažeta po pitanju obrazovnog sistema.

    Sa druge strane moja davnašnja odluka da ne gledam TV i ne čitam novine, pa i njena otkako je prerasla anime (čitaj pretrovala se i provalila sve moguće zaplete) stavila je nju, ne mene, u poziciju izolacije u ovoj sredini. A možda i u svakoj drugoj... Tu sada ide jedan težak uzdah.

    Državi savršeno odgovara ovakvo stanje, samo je pitanje koliko će sve to da traje. Mada... ostaje nada da će sistem ipak da izdrži dok ministri ne obezbede svoju decu i rodbinu... Pa sledeći, pa za njima sledeći.
    Mislim da nema hasne od toga, od lamentiranja nad haosom. Makar sam ja odustala. Pre godinu dana otprilike napisala sam komentar na jednom blogu koji se bavi "tim" stvarima: jeste, u pitanju je zavera Bilderberger grupe, kukajte, analizirajte do besvesti, a ja ću da potražim način da zaradim pare i kreiram sopstveni svet i pravila u njemu. I naravno da sam odmah zažalila, jer su me momentalno gađali artiljerijskim repertoarom (gde mi je vera, a moje spasenje, a da se pokajem, glupa žena i itd.). Žao mi je samo što su redom sve bili muškarci. Oni koji bi trebalo da imaju (makar zbog hormona, ako ni zbog čega drugog) unutrašnju pobudu i snagu da kreiraju bolje uslove i vode računa o svojim porodicama.

    Balašević bi rekao "žao mi konja". Meni više nikog nije žao, fokusiram se samo na sopstveni prosperitet. Sebična? Da. Samoživa? O itekako.
    Knjige? Pobacala klasike, filozofe i analitičare. Naoružala se onim koje se tiču biznisa i treniranja moždanih funkcija.
    I počela da radim na sopstvenom životu.

    Što je najgrđe od svega, za razliku od mog oca koji mi je urezivao u mozak baš to Dositejevo, svom detetu govorim da diploma ne znači ništa. Da je ovde obrazovni sistem organizovan tako da traje što duže (da bi izdržavali nazovi obrazovni kadar)i da ti traže diplomu inženjera za poziciju sekretarice. Uz malo sreće sa diplomom društvenih nauka imaćeš obezbeđeno mesto kasirke u Maksiju.
    Kakva sjajna perspektiva...

    ReplyDelete
  22. Pridodala bih najnoviju vest koju sam čula od muških vremešnih penzionera koji su danas čekali u redu za penziju. Naime, Boris Tadić, precednik nam, ima ono parče - krug crne kose na sedoj glavi, je li. Sledi objašnjenje. E, to malo crno kose je u stvari čip kojim su ga čipovali Amerikanci. I nije kraj. Svi političari su čipovani, a delioci čipova su Američani. Eto, da znate. Čula sam i okeane drugih stvari, al' da ne puštam sada abrove međ' pošten svet. :)

    ReplyDelete
  23. @nasdvoje: slažem sa drugom Ortegom i Gasetom! Da li je i citat u nastavku tvog komentara njegov, ili...?

    @virgo: tvoj sin ima sreće... Jer će odrastati učeći ono na čemu se civilizacija razvija, ne neke čudne mitove koji su samo lokalno važni, a najčešće krivo shvaćeni.

    A iz kvizova pamtim kad je Joža pojeo svinjsku glavu pa ga boleo stomak... A u tim kvizovima nikada nije bilo pitanje: kako je bravar naučio da svira klavir :)

    @yzse: ok, slažem se da ovde najgori đaci najbolje prolaze. Ali, ma koliko to strašno zvučalo - postoje druga mesta na Planeti na kojima se ceni i koliko znaš i kako koristiš to što si naučio.
    Čitam preksinoć tekstove o našim klincima koji sede kraj CERN-a, baveći se promišljanjem istorije i budućnosti sveta...

    @retka_zverka: ČIPOVANI!!! Ovo još nije došlo do mene... Poslednji hit tog formata je bilo pre bombardovanja, da imamo specijalno rusko oružje koje može da avion zamrzne u vazduhu...
    Pokazalo se da umesto tog oružja imamo 20 kozaka koji su se slikali na prijemu sa Predsednikom. Ali, mislim da ni to nije pomoglo u razobličenju ovog oružanog mita...

    ReplyDelete
  24. 'bro jutro kolega! Nego, malo sam vas dezinformisala. Izgleda da sam u redu pokupila i trunku demencije. ;) Ispravka je u tome da su svi ministri čipovani. :)

    ReplyDelete
  25. Evo da i mati kaže nešto na ovu temu.

    1. Mene uvek zanima zašto se radi jedno istraživanje. Što baš to, a ne recimo kolika je prosečna dužina pertli. Razumeće se šta oću da kažem. Učestvavala sam u kreiranju istih (ne mali broj), i znam da uvek postoji "debeo" razlog zašto se to radi. Taj razlog često ne biva "naučne" prirode.

    2. Znanje i uverenje često ne idu ruku pod ruku. Postoji mnogo "istina" koje znamo, ali su nam uverenja ponekad i dijametralno suprotna. Ključno je pitanje, da li onda to što znamo, stvarno znamo? Banalan i vrlo opšti primer. Znamo da "dobro ne pobeđuje zlo (uvek)" ali to nas ne sprečava da verujemo u to.

    3. Čak i mnogi narodi koji su imali "više znanja" nisu bili lišeni "manipulacije". Jer baš "to" znanje može da bude način manipulisanja. (Ovo govorim apstraktno, a i naveo si primer svinjske glave koja se nekad tretirala ko Znanje.)

    4. Mladunče je savladalo sve tehnike koje joj je tata pokazao :), te smo spremni za ispunjavanje svih slika koje "nekome" odgovaraju :)

    ReplyDelete
  26. Ma ja bih voleo da mi neko od ovih "progresivnih" što im je svako malo CERN u ustima, objasni na primer u čemu je razlika između Hajzenbergovog matričnog i Šredingerovog talasnog pristupa kvantnoj mehanici i kako se pokazuje da su ekvivalentni. Kad smo već kod CERN-a, jelte.
    Ili ćemu služe lizozomi u ćeliji, ili da nabroji koje 4 purinsko pirimidinske baze učestvuju u izgradnji lanca DNK.
    Ili može nešto mnogo lakše, da mi kažu šta predstavlja prvi izvod funkcije u tački (može se vrlo koncizno definisati u 3 do 5 reči). Odgovori pronađeni putem interneta se ne računaju naravno, iskustvo govori da se zaboravljaju za manje od 5 minuta.
    Začuđujuće ja koliko malo ljudi zna odgovor na poslednje pitanje (izvod), a trebalo bi da je to stvar opšte kulture, u svakom slučaju diferencijalni račun je promenio istoriju, mnogi ni ne sanjaju koliko.
    A isto negde važi i po pitanju DNK.

    Ovako, CERN mu dođe kao novo "zlatno tele" kojem se klanjamo ne znajuči ni čemu služi (a pritom još i ne radi). Ali bitno je da je to nešto "progresivno" za razliku od glupavih "srBskih mitova". Samo bih voleo da znam u kakvoj je koliziji društvena uloga mitova (bilo čijih) sa društvenom ulogom nauke, naime one se uopšte ne preklapaju. A mitovi (pored još nekoliko stvari) čine kičmu svakog društva i civilizacije.

    I da, zanima me u kom se to srpskom mitu slavi poraz? Ako mislite na ONAJ, onda ili su vam isprali mozak ili nešto baš niste dobro razumeli.

    ReplyDelete
  27. Ovim neću da kažem da možda neki koji su ovde spominjali CERN sve to i ne znaju, možda i znaju, ali sama pojava po sebi je vrlo uočljiva u "progresivnim narodnim masama"

    ReplyDelete
  28. prešlicavanje,

    ono drugo se pripisuje tomasu džefersonu :)

    ReplyDelete
  29. @eto_tako_mati :)

    Moje razumevanje ideje istrazivanja je da imas sumnju/premisu/teoriju koju bi trebalo dokazati, tj. "ustastičiti" da bi imao nekakav dokaz koji će te dovesti i do šireg sagledavanja problema i navesti na neko delanje, tj. rešenje. Takođe sam učestvovao u ne malom broju istih i često bio iznenađen (i prijatno i neprijatno) nekim podacima, zapažanjima, (ne)razumevanjem nekih simbola, poruka i sl - što mi je davalo naznaku kako nešto sledeći put uraditi. Iskreno, mislim da ni ekipa koja je radila ovo istraživanje nije očekivala ovoliko neznanja. Da su želeli tendeciozno da rade - "zavukli" bi i teža pitanja od ovih.

    Da znanje i uverenje ne idu pod ruku imamo dokazano. Primer: šta se zbilo sa silnim Južnoameričkim plemenima pri prvom susretu sa belom rasom. Zbrisani su za par godina, i to od strane NEPISMENOG gusara. Ali, to nije ključna tema cele ove priče: fokusirao sam se na činjenicu da mi ne znamo mnogo toga o stvarima koje smatramo važnim, štaviše - suštinskim, tačnije veliki procenat naših sugrađana ih smatra takvim. A ako ne znaš mnogo o onome u šta se kuneš, onda si na vetrometini, tj. svako može da te, već napaljenog, lako gurne u bunar ili u vatru. To me plaši.

    Mladunče će, vidim, biti strag i trepet parkića, kad krene ;)

    ReplyDelete
  30. @vrabac: Kao polu-laiku ("saradnik u prirodnim naukama", po onom obrazovanju) projekat CERN je za mene jos jedan u nizu eksperimenata - pokusaj da si dokazemo da li smo gresili ili smo u pravu, kada pricamo o nekakvim zakonima fizike i, konacno, da'l se kosmos sirio ili je sve tako zateceno... Naucni metod se zasniva na greskama i ispravci gresaka. Ako ce ovaj eksperiment da razluci neke tacnosti i neke gluposti, meni je to sasvim dovoljno. Ako ce od toga da se, na koncu svega, prave bolje inox serpe ili savitljiviji stapovi za pecanje - jos bolje (ovaj primer navodim jer ima stapova za pecanje ciji se sastav testirao u orbiti, koliko znam :). Kada neko bude uspeo da napravi spravu/mehanizam/ogled koja ce dokazati postojanje vise sile koje je kreirala Kosmos/zivot - i to cu da pozdravim, jer ce jedna velika sumnja biti otklonjena. Elem, sto se CERN-a tice, razumem da je oko tog projekta izvesna ekipa ljudi kojima obrazovanje omogucava da tumace ono sto budu dobili kao rezultate i da ce ti rezultati kvalitativno uticati na dalji razvoj civilizacije. Isto kao sto je to bio penicilin, camera obscura i parna masina.

    @nas dvoje: hvala na izvoru!

    ReplyDelete
  31. Imam utisak da moj komentar nije baš najbolje shvaćen (sad da li namerno ili slučajno ne znam). Dakle stvar je upravo u ovome što ti kažeš:
    "fokusirao sam se na činjenicu da mi ne znamo mnogo toga o stvarima koje smatramo važnim, štaviše - suštinskim, tačnije veliki procenat naših sugrađana ih smatra takvim. A ako ne znaš mnogo o onome u šta se kuneš, onda si na vetrometini, tj. svako može da te, već napaljenog, lako gurne u bunar ili u vatru".

    Mislim, ako već pričamo o opštoj kulturi. A sva pitanja sem eventualno onog prvog bi trebalo da spadaju u istu a ne u "stručna znanja".

    Višu silu nigde nisam spominjao, niti mi je jasno zašto to uvodiš kao temu, već mitologiju i njenu ulogu u bilo kojoj kulturi. Negirati tu ulogu je prilično "nenaučno".

    Pitanje smislenosti CERN-a je nešto sasvim drugo i oko toga se među samim fizičarima vodi bitka već više od 20 godina (uglavnom između "čestičara" na jednoj i svih ostalih na drugoj strani). Prilično su osnovane kritike da je taj projekat pojeo monogo, previše mnogo para u odnosu na vrednost rezultata koje može dati a koje su mogle biti razumnije utrošene na istraživanja u nekim drugim oblastima fizike (dakle ne za izgradnju crkva i sl).
    Lično, imam utisak da će ta skalamerija ostati kao spomenik ljudskoj sujeti (pa i u neku ruku ideološkoj zaslepljenosti) i onoj filozofiji "nemoj na silu, uzmi veči čekić". No kao što rekoh to je neka savim druga tema.

    Ukratko, ne vidim neku povezanost između mog prethodnog komentara i onog što si ti odgovorio.

    ReplyDelete
  32. Izgleda da se nismo razumeli... I nije namerno. Zeleo sam da kazem da protiv CERN-a nemam nista dokle god postoji nacin da ta sprava posluži dokazivanju nekih teorija... A da se u spravu ne kunem - ne kunem se, i ne znam što se toliko bavimo istom...

    Druga važna stvar koju sam želeo da kažem da podržavam svaku vrstu postupka koja daje konkretne dokaze nekoj tvrdnji - nije mi bio cilj da mešamo mitove i više sile, već sam koristio kao primer da i na tom polju prihvatam sve što je rezultat nekakve empirije...

    A ulogu mitova uopšte ne negiram - (štaviše - podaci kažu da sam okružen sa 90% onih koji veruju u mit koji se itekako menjao iz veka u vek, a sad pretenduje da postane i Državni Mit, sa druge strane - mitovi drže jednu naciju na okupu i kada su razdvojene granicama, itd.) - već mislim da je red da punoletne osobe koje imaju pravo glasa imaju za obavezu prema sebi i drugima da razlikuju mit od istorije, odnosno stvarno od izmaštanog... I da donose odluke na osnovu činjenica a ne nagađanja.
    I da smo predugo razvlačili pojašnjenje nekih činjenica i preterali sa tim relativizacijama i "sve može" pristupom...

    Sad smo valjda barem malo povezali komentare...

    ReplyDelete