Saturday, 1 November 2014

"Angel's Breath", oslikan

"... bojim se, u stvari da je, možda, osećao da mu je to kraj", citira Aleksandar Žikić Margitine reči u knjizi "Mesto u mećavi", baveći se albumom koji je Milan Mladenović snimio sa Mitrom Subotićem - Subom nekoliko meseci pre smrti i čije izdavanje nije doživeo.

Žoao Paraiba, fantastični perkusionista koji je svirao na tom albumu napisao mi je u intervjuu >> koji smo uradili pre nekoliko godina "Kada je Milan došao, bilo je dirljivo gledati ponovni susret njih dvojice, kao da su ponovo u Novom Sadu. I sve teče lako i glatko – i priča i muzika, zaista neverovatno. To vreme koje je Milan proveo kod nas u Sao Paulu istovremeno je ličilo na vreme oproštanja dva prijatelja... Sa druge strane, toliko je bilo zapravo lako snimati taj album. Svi smo radili fantastično brzo, disali kao porodica, ne možeš da zamisliš kako je išlo. "

Na omotu albuma postoji i Milanov tekst, u kojem, između ostalog piše: "Ritam, najstarija komponente muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima."

Suba je na istom mestu zabeležio: "Ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja (...) Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik."


Žikić navodi da je radni naziv ovog projekta bio "Pangea", prema imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente."


Jedan od preživelih članova poslednje postave EKV tvrdi da je Milanu ovaj album bio najvažniji rad u životu.

Ovaj album ni toliko godina nakon objavljivanja i dalje nije prepoznat - za šta su zaslužni i trenutak u kojem se pojavio, tiraž i njegova distribucija (danas ovo izdanje ima status kolekcionarskog rariteta) i odsustvo podrške - jer izuzev priče o albumu i svega nekoliko recenzija u medijima, album je promovisao svega jedan spot, "Crv", koji je Milan radio sam i ostavio nezavršenim, da bi ga nakon njegove smrti kompletirali "njegovi prijatelji", kako svi dostupni izvori navode. 

Drugi razlog je, svakako, činjenica da je Angel's Breath hermetičan, drugačiji od svega što je publika očekivala, iako su Milan i Suba od prvog trenutka saradnje pod imenom Angel's Breath, još od osamdesetih tragali i oblikovali takav zvuk i takvu muziku.

***

Od one večeri u kojoj je Kuzma doneo u redakciju CD pravo sa promocije albuma održane u Barutani krajem te 1994, Angel's Breath jeste jedan od onih albuma sa kojim sam sve vreme, svih ovih godina u potpunom sazvučju - i to od uvodnog zvuka na "Praia do Ventu Eternu" do poslednjeg tona snimka "Velvet", poslednjeg koji su Milan i Suba napravili, a u kojem Milan više i ne peva, već glas koristi kao jedan od instrumenata. 

Angel's Breath je za mene i danas jedan od deset najboljih albuma koje sam čuo u životu.
Tako se i dogodila ekranizacija.

Počelo je nenamerno, pokušajem rekonstrukcije nekompletnog presnimka spota za "Crv" koji je isplivao pre nekoliko godina na mreži sa ko zna čije video trake snimljene sa 3K, a koji je bio u toliko lošem stanju da sam, koliko sam umeo i znao, rekonstruisao nedostajuće delove i uklopio ga sa stereo zvukom sa originala. Zatim sam shvatio da se scene iz Velsove "Dame iz Šangaja" savršeno uklapaju sa snimkom "Ogledalo". 
I da niko drugi osim Sonje Savić ne može biti na "40 seconds of Love"... i da je Karpo Godina pravi izbor za "Velvet"...
I tako, kap po kap.

Isključivo iz želje da ova muzika stigne što je moguće dalje.

U naredna četrdeset i dva minuta, kao podloge za snimke sa albuma "Angel's Breath" pred vašim očima biće scene iz filmova:

"The Cave of Forgotten Dreams" Vernera Hercoga; 
"Una" Miloša Radivojevića; 
"Izrazito ja" Joce Jovanovića; 
"Hole in the Soul" Dušana Makavejeva (dokumentarni materijal iz filma)
"Sans Soleil" Krisa Markera; 
"The Lady from Shangai" Orsona Velsa; 
"The Return" Andreja Zvaginceva; 
"Nostalgia" Andreja Tarkovskog; 
"Parada" Dušana Makavejeva i,
"Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk" Karpa Aćimovića Godine. 

Među klipovima je, naravno, i rekontruisana verzija spota "Crv", čija se originalna verzija u međuvremenu pojavila na mreži.

Ponovo su ispred nas ta dva datuma: 2. novembra je godišnjica smrti Mitra Subotića Sube >>, tri dana kasnije obeležićemo dan Milanove smrti. 

Kakvu li muziku sad prave, 
tamo negde, 
gde se zvuk i vreme prostiru - drugačije.

I neka ovo bude inspiracija za nekog veštijeg da uradi nešto više i bolje od mene. 
Jer muzika koju su Suba i Milan stvarali, kao i životi koje su živeli još uvek čekaju pravu ekranizaciju.8 comments:

 1. Jedan sam od onih dečaka iz prvih redova sa mnogobrojnih koncerata Ekatarine Velike. Kroz njihovu muziku spoznao sam šta znači posvećenost, autentičnost i kreativna energija. Što je bilo dovoljo da bi postalo neprocenjivo iskustvo za moju kreativnost, ali i za odnos prema sebi i prema životu. Moju zahvalanost za divno dečaštvo s kraja osamdesetih i početka devedestih prikazao sam kroz izložbu posvećenu Magi i Milanu. Izložba se sastoji od preko 130 crteža na fotografijama. I da, Angels Breath najkreativniji i najsloženiji Milanov momenat.

  http://milanzulic.com/2009/drop-drawing-on-photography-2009/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Poštovanje Milane,
   ovi radovi su dolazili do mene tokom proteklih godina - čestitke!

   I ja sam jedan od onih koji su od EKV naučili dosta o posvećenosti, hrabrosti i pravljenju puta.

   Svako dobro!

   Delete
 2. U jednom sam dahu pogledao tvoj vizuelni doživljaj Angels Breath. Moj duboki naklon. Posebno me je dotaknuo izbor sa Sonjom, Hole, Sans Soleil, Return i naravno Karpo. Nekad veoma intimno i duboko, odavno nisam u toj priči, ali podsećanje na njihov kreativni trag više nego prija. Kao predivan san. Hvala na podsećanju na junake mog dečaštva i jedno lepo vreme što bilo je, a nije…

  ReplyDelete
 3. a sta reci...reci su suvisne..... moze samo jedno veliko HVALA... <3 predivno....aplauzi sa skokovima sa starog mosta...40 sekundi sa Sonjom....Ogledalo me najvise dojmilo....ma sve je prelepo.... kao da je bilo nekad .... Brasco....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sa distance posmatrano, moji favoriti ostaju 40 seconds i Velvet.
   Na skokovima sa mosta nalazi se najdraži "rez" svega.
   Hvala!

   Delete
 4. Replies
  1. Jednom davno sam napisao ispod te verzije "Crva" da će ona nestati kada se bude pojavio remasterizovani i sređeni original.
   Zahvaljujući reizdanju Angel's Breath - pojavio se prošlog petka.
   Istina - Croatia Records je bila brža u sklanjanju tog klipa od mene, ali rezultat je istovetan...
   Ta 'stara' verzija je ispunila svoju dužnost, 185.000 pregleda, spot nije zaboravljen, sada ga gledamo u punom sjaju.
   Hvala na brizi ;)

   Delete