Monday 22 October 2012

Bon-ton ponton

...I kao što se u bukvarima može naći ilustracija za svako slovo, jer to pomaže detetu od 6-7 godina da lakše razume suštinu, tako i ja ova uputstva predstavljam slikom, verujući da će ove osnovne i nadasve jednostavne istine biti bolje shvaćene ukoliko se predstave na isti način, dakle - kao deci.
Slike su, dakle, pontonski prelaz za lakše razumevanje nekih pravila bon-tona. I ostalih stvari.

Malo o saobraćaju:

"Sirena nije deo automobila koji ga pokreće"
.
"Bolje 20 sekundi kasnije nego 20 godina ranije." 
Korisna kako za pešake, tako i za vozače, a sve u vezi sa semaforom.
Ova poruka može se varirati "po ciljnim grupama", na primer: 
"bolje 40 sekundi kasnije nego 40 godina ranije"
"Pešački prelaz je gazimestan za pešake. Po tom mestu oni gaze.
Ostatak kolovoza pripada onima na 2 i 4 četiri točka."
.
Sada nekoliko o odnosu prema mestu stanovanja, tzv. "zgradi".
.
"Lift se neće kretati brže ukoliko tresnete vratima istog."

.
"Lift se neće kretati uopšte ukoliko ne zatvorite vrata istog."
"Vaš prozor nije otvor kontejnera."
.
I za kraj, jedno opšte mesto..

"Svaki put kada u liftu napišete "Kosovo je Srbija" novac koji bi mogao 
biti iskorišćen u pametnije svrhe troši se na ribanje lifta."
p.s.
Svaki od fajlova primeren je za štampu na A4 formatu ;)

Ukoliko imate neku "svoju" da dodate na ovo, rado ću je priključiti spisku. Možda neka zaživi, možda nešto i preživi.

19 comments:

  1. Pošto iz pouzdanih izvora znamo da ti po liftu deca crtaju kukaste krstove ( i to naopačke), jel iz ovoga treba da zaključimo da ti je teritorijalni integritet Srbije mrskiji od fašizma?:)

    ReplyDelete
  2. Umeš da poentiraš, svaka ti čast! ;)
    Nije, to sam ostavio za drugu epizodu, koja ima radni naslov: "Ideološka fasada" (uh, ovo zvuči baš onako dubokoumno!)

    ReplyDelete
  3. @Akvamarin

    naparavio si dvostruku grešku.

    1. Zaključili smo svojevremeno da su se Drugu Prešlicavanju neki budisti zapatili u zagradi i da je to uzrok misterioznog pojavljivanja naopako nacrtanih kuksatih krstača po liftovima, a kako je on čovek verski (a i u svakom drugom pogledu) tolerantan, sigurno ne bi svojim sitničavim zanovetanjem povređivao osećanja te majušne i egzotične verske zajednice u nastajanju i time im uskračivao pravo na slobodno izražavanje pa čak i ako ga praktikuju (mislim,izražavanje) na pomalo neprikladnom mestu.

    2. Pored toga što je tolerantan, drug Prešlicavanje je realista. A realisti su u našem društvu poznati po tome što (gle čuda!) priznaju realnost i vole da "preuzimaju odgovornost". To što ti, ja i nama slične neodgovorne zamlate tamo neke teritorije smatramo samo privremeno okupiranim teritorijama Republike Srbije je već samo naš problem.
    JEL TAKO? Tako je.

    Nego...

    @prešlicavanje
    Ih bre, počinješ da podsećaš na one penzionere po zgradama, polako, još je rano za to.
    Na primer ovo me podsetilo na nešto što sam pre nekih mesec dana video i uslikao u jednom soliteru u širem komšiliku:

    Upozorenje komšijama


    ReplyDelete
  4. lapsus, ispravka:
    "zapatili u ZGRADI" a ne "zapatili u zAgradi"

    ReplyDelete
  5. da parafraziram jedan slogan koji se, čini mi se, pojavljivao i na ovom mestu kao naslov jednog posta: nema novina, ima liftova!

    ReplyDelete
    Replies
    1. inače, ovaj naslov sam isprva pročitao kao "bonton potom". i možda mi je promaklo, ali ne vidim nikakve slike :)

      posle se neki ljudi čude što ovde većina ne voli ni bonton, ni kulturu, ni umetnost. ne ide to ništa na silu, a posebno kad se zloupotrebljava u borbi protiv neistomišljenika pa se još pakuje u neko fantomsko "opšte dobro". evo starac mićun od stotinu ljeta kaže da bi eventualno cepanje ds bilo "protiv strateških interesa srbije"... tragikomično... lepše je sa kulturom, nije teško biti fin, to mora da su te "pametnije svrhe"... ili kako je to briljantno poentirao dr nele karajlič: "valceri su ovde dolazili sa puškama, i sa puškama su odlazili."

      Delete
    2. "lepše je sa kulturom"

      mene to uvek podseti na onaj grafit na NBGD, koji se pojavio odmah nakon te kampanje:

      lepše je sa SEPULTUROM

      :))

      Delete
  6. Vidim da je vrabac u formi ;) i tačno je primetio da ja ne zanovetam dokle god ne pomislim da je delovanje izvesne grupe građana koji svoje svetonazore komuniciraju određenim simbolima istovremeno uvredljivo i/ili potencijalno opasno po druge grupe građana koji su stradali od navedenih svetonazora.

    Sad, što se "realista" tiče - ja jesam otvoren prema svakoj ideji (neka cveta hiljadu cvetova, leti hiljadu ždralova...), ali je moje sagledavanje ipak malo drugačije od tih što "preuzimaju odgovornost"... barem ja tako volim da mislim o sebi... A da se pretvaram u tipa kakve smo ranije viđali samo u rubrici "Među nama", to vidim da mi se dešava i na tome ću poraditi...

    @nasdvoje: bio je taj naslov, da :)
    Ne znam kako ne vidiš slike? No, poruke su vidljive, dakle video si o čemu govorim. A to što si u komentaru na moj pokušaj borbe naveo i Mićuna, dođeš mi piće na narednom okupljanju, nešto mora da spere to poređenje, mora da bude žestina.

    Konačno i to "Lepše je sa kulturom"... Od svih NBGD grafita koje znam iz vremena života u tom delu grada, "najbolje pamtim" onaj najznakovitiji:

    "Malo nas je, al' smo govna"

    (mislim da je bio u paviljonima, ne znam da li stoji još uvek)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'oću jašta. video sam mićuna u maderi, ali to nije mesto za ljude od "naše" fele (nema pušenja). taj detalj mi je bio strava prošli put kad smo divanili - svi za stolom puše... ne pamtim kad sam prisustvovao nečemu sličnom.

      tako da nam jedino preostaje da siđemo međ' narod ;) prošli put kad smo išli u staru srbiju, izašao sam iz kafane sa rakijaškim prospektom firme porečje vučje... to je light trip a ima i celovečernja zabava u onoj drugoj raspad kafani što ima citate duška radovića po zidovima, ne sećam se više kako se zove, ženi se mnogo svidelo pa je od tad zezam, jer je zovem "njena kafana"...

      eto, to su mi dve opcije, jedna "među nama" i druga "momačka" :)

      p.s. ima ona maksima "slika govori hiljadu reči", ali u bukvaru je, kroz maglu se sećam, to sve mnogo šarenije ;)

      Delete
    2. Saznaj kako se zove i ta druga, pa da stavimo na glasanje, demokratski, Vrabac me prosli put zavitlavao sto sam demokratski usvojio prvi na razmatranje stavljeni predlog - a bez glasanja! :)

      Ima i ta na temu 1000 reci, ali ja volim da kazem "Jedna rec neka izaziva hiljadu slika"...

      Delete
    3. stara kafana, knez danilova 4.

      stara srbija je tamo na vračaru, kad se krene ka voždovcu.

      Delete
    4. Dobro, ZNAM gde je Stara Srbija... :)
      Tu Knez Danilovu smo pominjali i za prvi skup... Demokratski usvajam taj predlog :)

      Delete
  7. Vrabac & Akvamarin, malo preterujete glede poslednje ilustracije. Naravno da je svako žvrljanje gde mu mesto nije ružno i bespotrebno trošenje higijensko-finansijskih resursa kućnog saveta, naglasak na ovom opštem sloganu KOSOVO JE SRBIJE ukazuje na poentu da Kosovo sigurno nećemo sačuvati/odbraniti/šta-god flomasterom, a još manje glasanjem za Tadić-Nikolić-Dačić-Palmić koaliciju(e). Zato umesto kvalitetnih Štedler vodootpornih flomastera, auto-sprejeva i sličnog, treba novac usmeriti u a) light varijantu: kupovinu relevantnog istorijskog štiva koje zadire u istoriju ovog prostora malo dalje od zasedanja u Stolicama pa se edukovati u tom smislu i to prenositi dalje, na naraštaje, familiju itd, b)hard varijanta: kupovinu pouzdanog naoružanja i municije.
    Možemo se edukovati i free, preko Peščanika na primer, ali bojim se da sledeći taj chicken-brain edukativni metod vrlo brzo nećemo znati šta smo juče jeli, a kamo li šta je bilo mnogo pre nego što se bilo ko koga znamo rodio. Malo sam udavio, ali nadam se da sam ubo poJentu? El tako?

    ReplyDelete
  8. Tako je.
    Pazi kad u komentarima sve vrvi od nacionalno svesnih elemenata. Tako to biva kad na silu uvodis gazimestanski diskurs u komunalnu problematiku:)

    ReplyDelete
  9. Ok, sledeći put ću sve to otprilike postaviti ovako:

    "Ispisivanje imena određenog dela države ili regije ne utiče na povratak istog u okvire teritorijalnog integriteta, suvereniteta i teta"... Može?

    Inače slažem se sa opcijom a) u okviru predloga za edukaciju i sl.
    Jeste poJenta.

    ReplyDelete