Saturday 6 August 2011

"O proseravanju"

“Jedna od najistaknutijih odlika naše kulture je da ima mnogo proseravanja. 
Svi to znaju. 
I svako od nas daje svoj doprinos. 
Ipak, skloni smo da tu situaciju uzmemo zdravo za gotovo. Većina nas je prilično uverena u svoju sposobnost da prepozna proseravanje i izbegne da na njega nasedne. Zato ova pojava nije ni probudila preteranu brigu, niti je privukla posebnu pažnju.

I posledično tome, mi nemamo jasno razumevanje o tome šta proseravanje jeste, zašto ga toliko ima, ili čemu služi. Nedostaje nam i svesno razvijeno shvatanje o tome šta ono nama znači. Drugim rečima, mi nemamo teoriju. 
Predlažem da otpočnemo razvoj teorijskog razumevanja proseravanja, uglavnom tako što ćemo ponuditi oglednu i istraživačku filozofsku analizu. (...) Moj cilj je, jednostavno, da dam grubo objašnjenje za ono što proseravanje jeste i u čemu se ono razlikuje od onoga što nije – ili (da se nekako drugačije izrazim) da manje-više ovlađš artikulišem strukturu njegovog koncepta. (...)

Koliko ja znam, jako malo se radilo na ovom problemu.“

Ove reči ipak dobijaju dodatnu težinu ukoliko znate ko ih potpisuje.
Hari Gordon Frankfurt >> je predavao filozofiju na univerzitetima Oksford, Jejl, Stenford i Rokfeler. Radi kao počasni profesor filozofije na univerzitetu Prinston. 

Knjigu „O proseravanju“ objavila je VEGA Media >>.

Tvrde korice, solidno dobre za rasecanje svakodnevnih proseravanja. 


5 comments:

  1. Ovo citam 2x :)
    Vide se rezultati tranzicije: ne citati dnevne i ostale "novine", posvetiti se drugacijim sadrzajima :)

    Na FB su me obradovali i audio ugodjajem dela knjige:
    http://www.youtube.com/watch?v=lSbI8MtuBN0

    ReplyDelete
  2. Danas mi je baš palo na pamet prilikom spominjanja "stari boem". Taj "termin" se u meni automatski prevodi kao različit od standardnog alkosa po količini proseravanja na javnim i privatnim mestima, dakle standardni alkos plus gadžet.
    I znam par njih koji bi me pridavili zbog ovog bogohuljenja, ali ne mogoh se suzdržati.

    Inače pre par godina došlo mi je bilo da koristim "izmetovanje", kao da se omladina ne doseti da govorim ružne reči, a onda je juniorka zarazila ceo kraj tim izrazom. Klinci su jedva zaboravili...

    ReplyDelete
  3. Čitao ovo pre koju godinu.
    Tip se gadno prosro.
    Mada, ima i nekih sjajni momenata. Neki ljudi zaista dosežu svoje najblistavije trenutke govoreči o sebi.

    ReplyDelete
  4. @yzse: zasto bi se suzdrzavala? ovo je slobodna teritorija...
    Naravno, postoje desetine pojmova poput tog, a koji samo glacaju pravo znacenje stvari... Tako je nastao i "Djavolji recnik" :)

    @vrabac: meni je prijalo ponovno citanje gosn Harija... dodatno, ne mozemo mu mnogo zameriti jer je, svestan teme kojom se bavi ipak sve spakovao u 40-ak strana, sto je obicno odlika skromnog sveta koji zna sta hoce da kaze.

    ReplyDelete