Friday 19 August 2011

Letu štuke, u niskome letu

Dizajn: "Ideologija", Sarajevo. Art direktor: Anur Hadžiomerspahić.


Na jednom krilu ove štuke je brutalna pesma „Brojevi računa“ – kojom je album i najavljen pre nekoliko meseci i koja stoji za jednu od najboljih i najoporijih pesama regije posvećenih onome što živimo pojedinačno - a što je zapravo u centru pažnje svih pesama Dina Šarana, vođe „Štuka“

(„Mi smo matični brojevi/brojevi računa/poluprazni kontejneri/iščupane klupe/Nas nema i nikad nas nije ni bilo/samo ti se snilo/A vi ste obična bagra sa koca i konopca/Da nije bilo rata ne bi imali za graha/Hranite ekstreme da zaustave vrijeme/da i djeca budu sluge mržnje, gluposti i straha.“)

Na drugom krilu  je „Nikog nema tu“, direktna posveta ex-jugoslovenskoj pop-muzici osamdesetih, koja zvukom podseća na bendova poput Animatora, Lakih Pingvina ili čak grupu Stil (ko ih se seća), ali čiji je tekst daleko od te hedonije osamdesetih godina prošlog veka - posvećen temi „kako ne možeš u životu činiti loša djela, a da ti se vrati dobrim“.

(„Sad visiš uplakan na grani naglavačke/gležanj ti je čvrsto privezan za nju/Pljuvao si sa nje djecu, maltretir’o mačke/Otjer’o si prijatelje, nikog nema tu. Nikog nema tu/To su objektivno fakti/na javi i u snu.“)

I biće velika nepravda ukoliko takva pesma ostane bez pravog spota.


Negde na sredini albuma, između ove dve samo žanrovski raznorodne pesme koje objedinjuje zaista jedinstvena lirika - krije se još bisera poput „Simple Song“, „A kada boli“ i zabavne „Boca i grtalica“ - koje jasno otkrivaju da je bend debelo nezainteresovan za žanrovska određenja, već posvećen stvaranju dobre muzike, kojem god žanru ona pripadala.

(A postoji i taj jedan neverovatni zvučni zvrk na albumu, baš u naslovnoj pesmi. Na samom početku i kraju „Brojeva računa“ – u desnom zvučniku smeta grebanje i iritirajuće krčanje - koje sam najpre pripisivao kvalitetu fajla okačenog na YouTube, zatim dostupnim mp3 fajlovima, sve dok mi do ušiju nije došao original (i to potpisan od strane autora ;), a na kojem je to krčanje i dalje tu, grebe i žulja poput kamenčića u cipeli – i to je zapravo genijalan zahvat, prirodan uz pesmu takve energije i gorčine, čisto da se ne opustimo.)

Ukoliko to već nisu učinile saradnja sa Rundekom (pesma „Sunce“) i prethodne sjajne pesme („Minimalizam“, „Tesla“ ili „Mjesta za dvoje“) album „Brojevi računa“ će valjda učiniti da Letu štuke više ne budu bend za koji ste čuli, već bend koji ćete slušati.
Biće dana kada će se album moći slušati u celosti, a biće i onih kada će biti dovoljna jedna pesma - ona s levog ili ona s desnog krila.
 

Sledećeg petka, 26. avgusta sviraju na „Forest Festu“ u Beogradu.

Do tada, vredi i čitati i naučiti: 

"Ovih dana sav u znoju spavaš/Migrena te budi, ona hrče, ah, ljudi/U mraku piješ „xanax“, šta ćeš danas/misliš li na nas? O, ne/Ovih dana, Vrhovni sud ti sudi/Ništa od toga, pa ti si prvi do Boga/Diktiraš, urednik piše, kliše, biće kiše, opet migrena/Ovih dana raskol u stranci za naslovnicu/Ložiona za naivnu rulju. Burek, sir u ulju, meso na žaru, iza zatvorenih vrata: „Neće, hoće, hoće, neće biti rata.“
Mi smo matični brojevi, brojevi računa/poluprazni kontejneri, iščupane klupe/Nas nema i nikad nas nije ni bilo, samo ti se snilo.
Ovih dana odluka je pala u prvom krugu/izglasana od budala. Hvala? Ni hvala.Povjerenje? Prosperitet? Poštenje? Pojest ćemo drago kamenje s nakita vaših žena, kćeri, kurtizana/Ovih dana gladni, bijesni jedni na druge, na sebe zbog vas, zbog tebe, zbog svih poltrona, kurtona, mediokriteta, mi smo šupak svijeta/Nikad više devedeseta – devedeset peta/Konopac je spreman, savit će se grana – ovih dana.
Mi smo matični brojevi, brojevi računa/poluprazni kontejneri, iščupane klupe/Nas nema i nikad nas nije ni bilo, samo ti se snilo.
A vi ste obična bagra sa koca i konopca/Da nije bilo rata ne bi imali za graha/Hranite ekstreme da zaustave vrijeme/da i djeca budu sluge mržnje, gluposti i straha.
Ova zemlja je kulisa za predstavu laži, teatar apsurda za pokisle žabe.
Dok muhe nas jedu u prvom su redu/svi oni sto karte dobivaju džabe.

Mi smo matični brojevi, brojevi računa/poluprazni kontejneri, iščupane klupe/
Nas nema i nikad nas nije ni bilo, samo ti se snilo."

 

14 comments:

  1. nije valjda da sam ja jedina koja voli stuke, a cita tvoje blogove?!:)

    prvi put sam ih cula na nekoj svirci u sarajevu, ne secam se vise koje godine i kojim povodom, a ni sta su svirali. jedino cega se secam je da su bili drugaciji od ostalih bendova koji su svirali to vece i te njihove energije koja je ostala do danas nepromenjena.
    sledeci moj "susret" sa njima se desio u prolece 2008. kad sam na youtubu naletala na "mesto za dvoje", potpuno se zarazila tom pesmom i pocela onako klinacki da je pustam opet i opet i opet, dok mi ukucani nisu ozbiljno zapretili oduzimanjem latopa i izbacivanjem iz kuce. :)
    da ne bi do toga doslo, pocela sam da vrtim ostale njihove stvari i tek tad shvatila da je to onaj bend iz sarajeva koji me onomad odusevio.
    to leto odlazim na dva dana u rodni grad i ne pronalzim njihov I album, ali kupujem "proteine i ugljikohidrate" i to postaje glavni CD koji se vrti u nasim kolima. srecom, moju ljubav prema stukama pocinje sa mnom da deli i moj, pa izostaju pretnje ostalih ukucana.:))
    sledeca faza je ubedjivanje prijatelja da ih poslusaju i da nije u pitanju nikakav lokal-patriotizam i nostalgija za starim vrmenima, vec da su stvarno neko ko zasluzuje paznju, sto tekstovima i aranzmanima, sto energijom i entuzijazmom sa kojim sve to rade..
    uspevam da ih ubedim da odu sa mnom na koncert u "dom omladine" u prolece 2009. (koji je definitivno bio jedan od najboljih na kojem sam bila u zivotu, iako je sto se tice tehnickih stvari imao dosta mana) i od tada... zivimo srecno i zajedno slusajuci stuke.:D

    oduzih i ne napisah nista o njihovoj muzici i tekstovima.:)
    umesto toga evo jedna stvar koja se bas puno ne vrti, a ja je mnogo volim
    http://www.youtube.com/watch?v=6q6kcAbs3hI

    ReplyDelete
  2. Vidis po broju lajkova da ima cak... 7 ljudi koji "lajkuju" Stuke a citaju ovaj blog... Sta li ce biti kod dodjem do Amire Medunjanin...?

    Ja sam ih "ukačio" uz pomoć "Sunca", preko Rundeka... I onda citav taj prvi album... Posle "Proteini i Ugljikohidrati" me nisu bas bacili na kolena, ali kada se pojavio spot za "Brojeve racuna" sam posandrcao, iskreno ;)

    Odlican mi je ovaj album, uspeva Dino da balansira izmedju patosa i patetike i iskrene, gorke ljutnje, nije to mali posao...

    I kad se vec bavimo Sarajevom, ja sam pre par nedelja doslovno bio preplavljen gomilom materijala iz Sarajeva preko prijatelja, i Stuke i Amira i sjajna Melinina knjiga, i Suadina mapa iz devedesetih, a kako je deo moje familije odande, valjda geni cine svoje...

    Nadam se da ce tog Forest Festa uopste biti, kako ga skromno oglasavaju i sta se desava sa Beer Festom...

    ReplyDelete
  3. Kako si me obradovao!Nisam znao za novi album. Letu štuke su jedini bend sa ovih prostora koji me danas podseća na bendove koji su punili koncertne dvorane diljem ex yu i gde je publika palila upaljače kad naleti neki hit. Gledao sam ih u Domu Omladine pre par godina i bilo je baš gotivno. Smučila mi se ova tzv avangarda novih scena. Kapa dole za Štuke!

    ReplyDelete
  4. Eto, ima nas dovoljno za fan-club ;)

    I lakše mi je, sad vidim da nisam jedini koji u onome što Štuke rade čuje tragove škole ex-yu... U nekoj od recenzija pročitao rečenicu da nije lako biti autentičan u ovom žanru, nakon Azre i Haustora...

    ReplyDelete
  5. Letu štuke mi je omiljeni bend sa ovih prostora. Ubedljivo. Neverovatno, ali prvi put sam ih čuo tek pre nešto više od godinu dana. Odmah sam na njihovom sajtu pogledao program njihovih nastupa i rešio da posetim njihov koncert u Sarajevu. Srećan sam što se i mojoj ženi dopao bend pa sam je lako ubedio da zajedno odemo do Sarajeva. Koncert je bio fantastičan.
    Malo me je čudilo kako nisu više popularni, ali kada malo bolje pogledam shvatam da je njihova publika posebno profilisana. Treba na neki način biti i filozof/pesnik da bi se u potpunosti "ukačilo" ono što oni plasiraju. Nisu to samo tekstovi tipa "jebaše nam mater političari i tajkuni" već se različite teme tretiraju na mnogo suptilniji način - stanje u društvu, odnosi muškarac-žena, a ima i dosta samokritike. O žanrovskoj raznolikosti i da ne govorim. Mene recimo neki zvuci podsećaju na Radiohead. Oni imaju i ono što je karakteristika velikih bendova, a to je da muzika i promena ritma govori zajedno sa tekstom ili nezavisno od njega.
    Evo i ja već jedno nedelju dana planiram da na svom blogu objavim jedan članak o njima, a povodom njihovog nastupa na Forest Festu. Očekujem dobar koncert, a i nadam se da neće doći do nekog otkazivanja (kao što i sam kažeš nešto ne vidim da se mnogo promovišu).

    ReplyDelete
  6. Zanimljivo - svi koji su se i ovde i na drugim mestima oglasili kao pratioci/obozavaoci vise manje imaju isti stav - da je "na prvo slusanje" bilo jasno da se nesto desava u nasim glavama... :)

    Radiohead jos uvek nisam "cuo" u njihovom zvuku, i dalje je tu primetna kolicina Rundeka (ocekivano, Djani Pervan svira sa njim), pomalo Stulica, dosta novog talasa, malo grupe Kongres, gde su oni tu je i Predin... Konacno, ne bih da hulim, ali tekst za "Brojeve racuna" je, zapravo nedaleko od onoga sto je Milanov/Angel's Breath "Crv" - ne po stilu, vec poruci, dugo nisam cuo pesmu toliko gorku, koliko je "Crv" bio...

    Bojane, dobrosao na blog! Sad sam posetio tvoju "bazu", zanimljive stvari otkrivas!

    http://bojanmbg.wordpress.com/

    ReplyDelete
  7. Drago mi je da sam naišao na tvoj blog, jer je veoma kvalitetan i odgovara mom ukusu i afinitetima.
    Hvala ti na poseti i pohvali za moj blog. Tek sam počeo, fali tu štošta, kao recimo ime (prava sitnica).
    Istina, ima kod "štuka" mnogo više elemenata koje ti navodiš... Zvuk Radioheda mi je recimo izrazit kod pesme Bella donna. Generalno, taj zvuk gitare i bubnjeva/udaraljki je nekad sličan. Pade mi na pamet Weird fishes od Radioheada.
    Brojevi računa je izuzetna stvar. Spot mi se takođe dopada, naročito onaj deo sa ljudima obučenim u novine. To je baš dobra ideja za neki performans.

    ReplyDelete
  8. Sad cu da tragam za paralelama RH i LŠ :)

    Spot je, ako se ne varam, takođe radio neko iz Ideologije, neverovatno kreativne ekipe, njihovi radovi su remek dela, bila u domenu primenjene umetnosti ili oglašavanja. Iskreni sam obožavlac Anurovog rada.

    Za ime bloga ne brini... Kada prestaneš da razmišljaš o tome - pojaviće se :)

    ReplyDelete
  9. Evo i kod mene koja reč o "štukama" http://bojanmbg.wordpress.com/2011/08/25/kitova-peraja-prepelice-jaja/

    Biće dobar provod sutra (danas). Ne znam samo tačno kada oni počinju.

    ReplyDelete
  10. Cini mi se da negde procitah da "Stuke" pocinju u 23h, a Natali u 21:15.

    A sto se tice zvuka i uticaja koji se cuje, o cemu ste se vidim gore raspisali, mislim da se tesko moze pronaci bilo koja stvar, bilo kojeg benda, u cijem zvuku se ne moze naci nesto poznato. Ovim osluskivanjem gde, sta i cije se cuje, meni se kvari onaj glavni ugodjaj koji zelim da imam kad slusam muziku.:)
    Lep provod vam (nam) zelim veceras.:)

    ReplyDelete
  11. @natasavb
    Od Forest festa sam dobio info da "Štuke" počinju u 23h.
    Možda si i u pravu oko ovoga. Ali šta ćeš kad volimo da analiziramo. To ti je neka razmena utisaka.
    I tebi želim dobar provod.

    ReplyDelete
  12. Bez obzira na Bojanov inspirativan i pozivajuci tekst i moje planove u vezi sa koncertom ... jedino mi preostaje da vam pozelim dobar provod i da me temeljno informisete kako je bilo kad se vratite! Ali, u detalje! :)

    ReplyDelete
  13. To sigurno neće izostati.
    Uskoro krećem. Čujem da je pukla neka cev na putu od grada ka BB, pa je jedan deo one glavne ulice zatvoren.

    ReplyDelete
  14. Koncert je bio za pamćenje. Odličan ambijent i atmosfera.
    Evo i nekih utisaka: http://bojanmbg.wordpress.com/2011/08/27/265/

    ReplyDelete