Monday 15 August 2011

Generacija bez budućnosti?

Hajde da ova priča počne kratkim testom. 
Izbacite uljeza iz narednog niza - označite vest koja nije izmišljena.

1. „NASA je danas objavila da će rukovodeći projekta novog leta na mesec biti Džon Smit, predsednik društva The Flat Earth Society, grupe građana koja veruje da je Zemlja – ploča“
 
2. „Otac Makarije, isahista koji se zavetovao na ćutanje pre 25 godina biće autor i voditelj nove radijske emisije „Putevima duhovnosti“ koja će biti emitovana na talasima javnog servisa od septembra ove godine“.

3. „Borislav Stefanović, šef pregovaračkog time Vlade Srbije u pregovorima sa Prištinom pevaće na novom albumu pank benda Generacije bez budućnosti prateće vokale.“

4. „Dobrica Nebrigić, nepismeni srpski poljoprivprednik biće specijalni gost na ovogodišnjem BlogOpen skupu, na kojem će govoriti na temu „Kako da vam postovi budu poštovani“.
 
Izabrali ste vašeg favorita?
 
Ukoliko ste izabrali „vesti“ pod brojevima 1, 2 ili 4 preporučujem vam više vitamina, velike količine tečnosti i više sna, te šetnju po vazduhu i laganije igre koje pospešuju rad neurona.
 
(O neželjenim reakcijama na terapiju posavetujte se sa vašim farmaceutom ili lekarom!)


 
Pokojni Darko Glavan je na korice sjajne knjige „P.U.N.K.“ - obavezne literature za razumevanje žanra i vodiča za svakog ko smatra da je imati gitaru i ne znati akorde sasvim dovoljno za postati pankerom - pank pokret definisao kao „Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike“. Od akronima napisanog na koricama knjige koju su objavile „Dečije novine, Gornji Milanovac“ i to 1980. godine ne bi trebalo očekivati više, ali čak i on takav, ublažen, donekle pomaže u sagledavanju kratkog spoja koji je u mojoj glavi izazvala gore navedena stvarna vest, objavljena na internet strani dnevnika „Blic“ – i koja najavljuje da će Borislav pevati na novom albumu benda u kojem je nekada svirao bas-gitaru. 

Za one koji nisu pratili na času, valjalo bi ponoviti lekciju:

Fenomen Panka, posmatran čak i samo kroz muziku podrazumeva nekoliko osnovnih, ali važnih stvari. Pored „Uradi-to-sam“ filozofije (sam nauči da sviraš, sam ukradi instrument, sam distribuiraj snimak koji si napravio) tu je, naravno, važan jasan politički stav, koji bi, ukoliko se pankerom smatrate valjalo da bude „protiv-autoriteta“ i „anti-establishment“ što bi rekli Britanci a ukoliko nije, onda panker - niste.

No, jedan od ključnih problema Srbije oduvek jeste i bila ta žanrovska nedoslednost – živimo u sekularnoj državi čija himna priziva Boga; grb naše Republike je krunisan; tu su i državni disidenti i materijalistički nastrojeni popovi – i ono čuveno Pejino „A što ne bi moglo, sve može!” sa špice za folk emisiju koja se godinama vrtela na RTV Pink je konačno dobilo svoju materijalizaciju prvim državnim pank bendom, što Generacija Bez Budućnosti postaje ukoliko u finalnom miksu albuma zadrže i Borivojeve vokale. 

I sad, zamislite da je CNN objavio tamo negde 1999. godine da je Marti Ahtisari, glavni pregovarač za okončanje bombardovanja Srbije usred priprema sastanaka sa Slobodanom Miloševićem skoknuo na kratko do Finske, gde je snimio novi album laponijskih napeva koji inače popularišu proterivanje irvasa iz mešovitih brakova iz šuma Laponije – i na kojem je radio sa svojim starim pajtosima, sada zaposlenih u „Muzeju Deda Mraza“ u kojem neki rade kao vilenjaci, a neki bogami i kao irvasi? 

Razumna je i dobronamerna pretpostavka da takva vest ne bi široj javnosti ulila poverenje u moć rasuđivanja navedenog pregovarača te takvu vest nijedan iole ozbiljan medij verovatno nikada ne bi ni objavio u jeku nekakve političke krize, što pregovori sa predstavnicima Kosova – jesu. 

Sve to otvara i treći paradoks: zašto je ova vest uopšte objavljena?

Uzmimo za normalno da GBB nikada nisu bili bend od preterane važnosti za srpske dnevnike, te da je mala verovatnoća da je reporter džedžao pred studijom u kojem se album snima, vrebajući poznate ličnosti koje svraćaju da otpraše „Oi!-Oi!-Oi!“ u mikrofon. Ergo – ova vest je dostavljena „Blicu“ a da bi bila objavljena, i to na vidnom mestu (naslovna strana sajta). 

Možda je nečija procena da bi za Pregovaračev imidž bilo zgodno da se zna da ima pank korene: beskompromisan odnos prema „establišmentu“, još uvek izglancane „Martinke“ u donjoj fioci radnog stola i spremnost da svira bas dok mu jagodice neprokrvare. Možda je plan da se pokaže kako je i on čovek od krvi i mesa, koji u slobodno vreme sa ortacima ruši sistem, što bi pank trebalo da bude. A možda su sve te pretpostavke pogrešne, te sam ja jedini žanrovski čistunac kome zvuči nadrealno da šef Vladinog tima za pregovore peva na izdanju nečega što se zove „Generacija bez budućnosti“. Opet, ova vest je namenski objavljena – a ne sećam se da je iko podizao preveliku prašinu kada je, na primer, Nenad Čanak svirao na albumu „Zašto da ne?“ Električnog orgazma (1995) ili kada su Dragoš Kalajić i Jovan Ćirilov – i to zajedno – pevali prateće vokale na pesmi „Bolje biti pijan nego star“ Plavog Orkestra. Nijedno od ta dva prosto nije bila vest. Nemam ja dakle ništa protiv ukoliko naš Pregovarač u slobodno vreme voli da igra FIFU, ali, zašto bi to bila vest? 

(U redu, znam da je sve počelo Dinkićevim i Kikijevim pop-pesmama, ali loša pop-muzika i ekonomija nekako idu zajedno, bolje nego Papa i repovanje; pank je ovde problematična stvar.)

No, kada su mi već mediji skrenuli pažnju na prvi državni pank bend „ever“ – tako sam i ja, želeći da se što bolje upoznam sa materijom, uredno otvorio YouTube i skucao ime benda.

I eto četvrtog karambola: ironijom sudbine, prvi od ponuđenih snimaka na listi ne samo što je ilustrovan zastavom Konfederacije, već se i zove - oh sudbo kleta – „Da je jug pobedio“. 

I samo bi neikusan korisnik interneta u tome video slučajnost a ne podmuklu nameru i zaveru udruženih belosvetskih YouTube servera koji su, eto baš tu pesmu istakli kao prvu u nizu, želeći tako da dodatno oslabe naše pregovaračke pozicije pred svetom a za očuvanje naše južne pokrajine.
No, izborna kampanja je tek počela, sad za vikend. Most je otvoren za šetnju, otvarač reče da EU uopšte nije prioritet i da nema pojma koja je to stranka koristila parolu „Evropa nema alternativu“, kalamburi su tek počeli, daleko smo od vrhunca, do aprila nam samo preostaje da preslušavamo jednu drugu pesmu benda GBB, koja se zove: „Ne predaj se“ - a da li će vesti poput ovih biti sve više zavisi i od istraživanja popularnosti – i ukoliko vas neki anketari prepadnu u skorije vreme sa pitanjima, budite ljubazni i odgovorite im, iskreno, jasno i glasno, ne biste verovali kako ponekad jedno mišljenje koje je „isplivalo“ u rezultatima istraživanja ume da promeni pravac kampanje, taj vaš glas iz istraživanja ponekad može da učini više nego taj vaš isti glas - na samim izborima.

„Ne predaj se.“ 

Sve ovo pišem kao potencijalni glasač, koji po prvi put od 1992. godine, dakle nakon 20 godina aktivnog učestvovanja u izbornom procesu - iskreno ne zna šta će sa glasom učiniti, prvi put se ja osećam kao generacija bez budućnosti, zapravo. Znam da ću na izbore izaći, jer je taj moj jedan jedini, mali glas je ujedno i jedina sila koju posedujem, jedino to je moje, dok se, naravno, ne odluči drugačije.


29 comments:

  1. *zanimljiv tekst.

    *koliko mi je poznato, borko nije u bendu od kad je postao državni činovnik (2001), a ni sam bend nije ništa snimao maltene deceniju i po, te mi tvoja kritika o državnosti tog benda ne pije vodu. probaj plemena i olovna jutra: http://www.youtube.com/watch?v=jNWne8lMAXY http://www.youtube.com/watch?v=CuMS_JBluCE za mene, antologija. a i odvajajmo dela od autora.

    *ovde je mejnstrim da pljuješ mejnstrim, pa ni pank nije ono što bi trebalo da bude (smeta mi im ti divinizacija), iako to nije ni tamo gde je nastao.

    *e da, fale mi šaper i krstić u ovom tekstu. a da, oni više ne pevaju.

    *kol'ko mi je poznato, darko glavan je, kad se odvojio od panka, dece i njihovih novina, pisao panegirike o marku perkoviću thompsonu. poželeo da odraste, valjda, čovek.

    *ja nemam te glasačke probleme :)

    ReplyDelete
  2. nas dvoje ima odgovora za troje... ;)

    Vidim ja u vesti da bend nije snimao deceniju, ali, evo sad snima, te im se Vladin cinovnik prikljucuje... To je vec samo po sebi sumanuto... I od danas ih, od kako su se pojavili u novinama, cini pro-vladinim pank bendom, ja to tako povezujem... Sve sto znam o njihovom opusu sam danas naucio, kliktajuci po YT... Sad dok se dokaze ko je tu kad svirao, ode brzi voz. Da se autor teksta u Blicu pripremio pa odvojio ko je kad sta radio u bendu, ja bih prihvatio...

    Nedostaju Krstic i Saper, da sam na vreme skrenuo kod pominjanja Kikija, taman bih sve zaokruzio... Ali to bi otvorilo onda rukavac definisan recenicom iz LDP kampanje "Divljan, ne Kopicl" i tekst bi otisao u totalnu disperziju :)

    Nisam znao ovo za Glavana... Uh. Sve je manji broj ljudi koji nisu uspeli tokom karijere da spale sve dobro sto su uradili u naponu snage... Zapravo, mislim da je ostao 1 novinar/autor koji jos uvek stoji tamo gde ga ocekujem... Tuzno.

    Ja imam glasacki problem, nesto sam promukao od vikanja "Oi! Oi! Oi!" :)

    ReplyDelete
  3. odličan tekst.
    tužna istina.

    ReplyDelete
  4. Pročitala, zinula kao som, sedim, prosto ne znam šta da napišem. Jedno je sigurno, vrli (novi) Borko je viđen u sledećoj rundi podele fotelja za Jeremićevo ili ambasadorsko mesto. Tako to valjda ide. Ja više nemam glasa, samo drljavu olovku što nacrta slovo X na glasačkim listićima. Doživotno opredeljenje, inače.

    Toliko ima unakrsne "koincidencije" da mi se prosto bljuje.

    ReplyDelete
  5. da probam s drugog naloga :)

    prvo da kažem da nisam čitao tekst u originalu, zbog dugogodišnje alergije na pomenuti dnevni list, te ne znam šta u njemu tačno piše (što, nije nikakav garant da tako i jeste, ipak pričamo o blicu). ali polazeći od ovoga što si ti napisao, zaista ne vidim u čemu je problem. uprošćeno: državni činovnik koji peva prateće vokale za novi album svog nekadašnjeg benda - zvuči mi ok. državni činovnik koji zloupotrebljava svoj položaj da bi pribavio korist svom nekadašnjem bendu - e to nije ok.

    čekam da spališ i tog jednog preostalog mohikanca pisane reči, pa da zatim sam sebi čestitaš jer si postao istinski panker :) (nije mi pankerski praviti spomenike od živih, dakle grešnih ljudi)

    zzz

    ReplyDelete
  6. Ko je "1 novinar/autor koji jos uvek stoji tamo gde ga ocekujes"? PL, kojim slucajem? :)

    ReplyDelete
  7. "Sve ovo pišem kao potencijalni glasač, koji po prvi put od 1992. godine, dakle nakon 20 godina aktivnog učestvovanja u izbornom procesu - iskreno ne zna šta će sa glasom učiniti, prvi put se ja osećam kao generacija bez budućnosti, zapravo. Znam da ću na izbore izaći..."

    Probaj da ne izadjes, tesko je samo prvi put dok ne probijes led. Posle prija.

    ReplyDelete
  8. dok smo kod onog što si ti u tekstu nazvao "trećim paradoksom":
    http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:341697-Nestao-Novakov-pas
    bljuv.
    izvinjavam se.

    ReplyDelete
  9. e da
    Holandija je sekularna drzava zar ne, prebroj koliko se puta poziva na Boga u himni:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelmus

    Norveška takođe:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ja,_vi_elsker_dette_landet

    Britanska himna je poznata, a Britanija je isto uređena kao sekularna država.

    Mislim da sve to ima neke veze sa tradicijom, ili je možda nešto drugo slučaj po tvom mišljenju?

    ReplyDelete
  10. @aleks: to je taj stari mehanizam - poturaju nam pod nos vesti o necijim pekinezerima, namestene "razgolicene" video klipove, lazne grudi i broj salata koje se jedu u "bekstejdzu" i sve to onda prekrije istinski vazne teme. Zato sve manje citam srpske medije, a sve cesce informacije trazim na stranicama na stranim jezicima.

    @eugene(dobrodosao!:)... Deo odgovora je i za Maareta> Nije PL, imao je i on meni nejasnih momenata, mada je ono sto radi sa E-novinama i ludo i hrabro (i zasluzuje donacije gradjana, bez obzira sto se ponekad duboko ne slazemo. Ako sam mogao da placam nekada dnevnu stampu, mogu da placam i internet novine).
    Mislio sam na Dragana Babica, no to sto je on radio i pisao zapravo prevazilazi rec "novinar", umnogome.

    @sad samo maare: tehnicki si u pravu - bivsi clan benda pomaze starom bendu. E sad, da je u pitanju drugi zanr i druga funkcija, progutalo bi se nekako. A ovako mi deluje idiotski. Sad zamisli Nebojsu Krstica ili Srdjana Sapera kako 2011. godine, sa funkcija na kojima jesu njih dvojica staju pred mikrofon i pevaju "Jedina, malena, zelim da fukam te". Ne bih se osecao dobro, sigurno. Ili da sviraju Maljcike na prijemu kod ruskog ambasadora :)

    @vrabac:
    je'l stvarno ne boli kad se ne izadje? :)
    sto se himne tice, jasno je i za Britaniju i za Norvesku... No, kao prvo - ne zivim ni u jednoj od te dve, ja se bunim protiv necega sto me zulja u ovoj drzavi. Ako jednom budem bio stanovnikom te dve, bunicu se tamo. Dodatno, obe drzave su kraljevine po uredjenju, a ta sprega monarha na zemlji i tvorca na nebu mi nekako logicnije/prirodnije deluje zdruzeno u njihovim slucajevima nego ovde.

    Dodatno, deluje mi da su koreni vere u obe te drzave mnogo dublji/dugotraniji no kod nas, te je i sekularnost laksa za odrzavanje, logicno.

    ReplyDelete
  11. Novine čitam "kad se setim da postoje" (poslednji put pre dve-tri nedelje) tako da sam za Generaciju čuo na tviteru, i mislio sam - do maločas - da je neki glup vic - kao ona sprdačina oko Not-Vooka...

    Može zvučati malo infantilno, ali meni u poslednje vreme - sve smešno. Uopšte mi više nije važno da li je nešto ozbiljna vest, ili zajebancija iz Njuzove kuhinje, ili aforizam, Vukajlija, tviter, šta god... Sve mi je jednako smešno, i zabavlja me.

    Ionako ne mogu ništa u vezi toga, pa po Lalinski "da se ne jedim" (ne sekiram)

    A što se glasanja tiče - nemam pojma (i baš me briga) - ali očekujem ludo zezanje.

    Počeo sam da pripremam sopstvenu kampanju za podršku SVIMA, slogan:
    "Glasajte za nas - Nemate šta da izgubite"

    ReplyDelete
  12. razumemo se, iako se ne slažemo. ako posmatram iz ugla dosadne protokolarnosti, ovo je pankerski čin par ekselans! pritom, ne branim državnika, branim čoveka i njegovo pravo da koristi slobodno vreme kako želi.

    ReplyDelete
  13. GBB je bio jedan od bitnih bendova novosadske scene početkom devedesetih. Limanska škola panka na delu, sa nažalost u to vreme neizbežnim tinejdžerskim koketiranjem sa rasizmom. “Vol.1” se odlično prodavao. Prvi 7” singl takođe.
    Borku Stefanoviću bi se moglo mnogo toga zameriti, to što mu ti spočitavaš je na dnu lestvice. Npr. njegova uloga u aferi Kovačević je mnogo interesantnija.
    GBB više nije taj pankerski bend koji smo znali, tako da ni atribut “pankerski” ne bi ni oni sami sebi više prišili. Ali ono što si potpuno u pravu, jeste da je ovo država paradoksa (Paradoks, još jedan bitan novosadski bend iz tog vremena!) u kojoj svakom pankerskom bendu fali one karakteristične pankerske Drčnosti i Ispravnosti iza koje bi neko ponosno stao, ma koliko bio ili ne bio u pravu.
    I Darko Glavan je, poput mnogih domaćih rok kritičara, postao parodija samog sebe.
    I tako dalje. Dole vlada.

    ReplyDelete
  14. @miodrag: nije samo tebi smešno... Kada ujutro ili kasno uveče čitam naslove iz "pravih" medija, uvek ponovo zaključim zašto Pajtonovski ovde nikada nisu bili preterano popularni... Zato što je naše okruženje luđe od svake smicalice koju su ikada napravili...
    Kad kreneš u kampanju - podeli sa prijateljima, rado ću raditi na tome kao volonter :)

    @maare: eto dokle su nas doveli, da ti i ja raspravljamo da li je potez jednog vladinog činovnika pankerski ili ne... Čist Pajton. Elem, mnogo mi "pankerskije" deluje ono što je Čanak radio 2000. godine, kada je kao član vlade seo za klavir na Pinku i odsvirao My Way.
    Ima pravo da koristi svoje slobodno vreme kako hoće, dokle god to dovodi glasače njegove stranke u dilemu (ovo dovodi) te dokle god se o tome ne piše po novinama. Ovo je klasičan auto-gol, rukom.

    @Dzoni: Na jos dva mesta mi je skrenuta paznja na tu njihovu koketeriju sa rasizmom, ali je to vec tema za drugu pricu, koju ja ne bih umeo da napisem - jer, iskreno, nemam dovoljno predznanja o citavoj toj subkulturi.
    I normalno je da to vise nije isti bend - ni mnogo ozbiljniji bendovi tog zanra ne mogu da se bore protiv VREMENA koje protice...

    Vlada ide (na) dole, svakako.

    ReplyDelete
  15. Ovo:
    "No, kao prvo - ne zivim ni u jednoj od te dve, ja se bunim protiv necega sto me zulja u ovoj drzavi. Ako jednom budem bio stanovnikom te dve, bunicu se tamo. "

    je bilo očekivano. no, ti primeri su navedeni da bi pokazali da himna ne govori ništa o sekularnosti države. na primer u holandiji (prvi primer) se oko 70% ljudi izjašnjava kao ateisti međutim izgleda da im ne pada na pamet da menjaju himnu, ljudi jednostavno imaju meru i znaju da razluče neke stvari. sad, verovatno i tamo ima neverskih fanatika, kojima to smeta ali su na margini. ozbiljna društva svoje fanatike (svih vrsta) uglavnom drže na marginama, gde im je i mesto. ovo ne shvatiti kao moj stav prema marginama, ja ih naime volim, mislim da su inspirativne, već kao konstataciju činjenica.

    što se tiče GBB, meni su oni uvek bili bezveze, usiljeno pankeranje dečice iz srednje klase, koje je krajnje naivno i bez veze sa stvarnošću zvučalo u poređenju sa onim što se dešavalo tih godina. otuda i ta furanja na američki jug i rasizam. videla žaba da se konj potkiva. ni malo autentičnosti, ali to i jeste problem sa velikim delom naše generacije u srbiji. zato nam je i ovako.

    p.s.
    norvežani su primili hriščanstvo dosta nakon srba.
    to u vezi:
    "deluje mi da su koreni vere u obe te drzave mnogo dublji/dugotraniji"

    ReplyDelete
  16. Citam sad tekst Norveske himne ponovo i vidim jednu malu, ali sustinsku razliku. Norveska himna pocinje sa "Yes, we love this country..." i onda je 5 strofa posveceno tome sta su i kako su radili, odbranili, pravili i stvorili, i jeste, eno i boga u 6. strofi. U srpskoj verziji mi se lepo od prve strofe ogradimo od bilo kakvog uticaja na zivot i okolinu, i lagodno prepustimo visoj sili da zavede red. Jbg, nije bas isto :)

    Sto se tice vremena "prijema" hriscanstva u Srba, nema sanse da su Norvezani primili tu veru posle nas:

    Hriscanstvo se u Srba jos uvek nije "primilo", te se zasniva na poštovanju nekoliko rituala i samih mantija, kao takvih. Ako ikada budem imao viška vremena, ima da saberem sve dokaze za ovu tvrdnju te napišem doktorat na ovu temu.

    ReplyDelete
  17. Hriscanstvo se u Srba jos uvek nije "primilo",

    Joj, pa oko ovog uopšte nema potrebe da sporimo. Ako hoćeš možemo biti koautori na toj disertaciji :)

    Ali, reci mi, zar ti misliš da je drugačije u Norveškoj (inače formalno jesu pokršteni dosta posle nas)?
    Odnosno, da li misliš da je drugačije bilo (i ostalo) bilo gde drugde. Da je Evropa zaista primala hriščanstvo, odnosno zaista prihvatila vrednosti koje ono propoveda pa makar u nekom ateističkom obliku, zadnjih 2000 godina njene istorije bi bile mnogo, mnogo manje krvave.

    ReplyDelete
  18. što se tiče norveške himne jesi u pravu, ali pogledaj himnu liberalne sekularne holandije :)

    no cela priča nije o tome, već o tvom zakeranju.
    lično i ja mislim da kada su svojevremeno pravili himnu, mogli su malo da olade sa pozivanjem na boga u svakom drugu stihu. ali to je ono što imamo, ovo naše, bar meni zvuči manje zilotski od holandske himne.
    na stranu ono "poštovanje španskog kralja" kod holandeza, zar ti tek to nije apsurdno :)
    to ko kad bi se mi u himni zaklinjali sultanu u stambolu...
    ponavljam, pitanje je u svojevrsnom uvažavanju tradicije.

    ReplyDelete
  19. jao sad moram da širim priču iako mi se to ne sviđa kao ideja. dakle, čanak je u to vreme bio predsednik skupštine ap vojvodine, a njegova uloga u tom čuvenom spasavanju ružičaste tv nikad nije do kraja razjašnjena i sigurno za mene predstavlja vrlo očevidan primer postpetooktobarskog beščašća, posebno ako imamo u vidu da je to jedan od najglasnijih potonjih zagovornika tzv. 6. oktobra.

    ne znam na čemu temeljiš svoje verovanje/tvrdnju da glasači vladajuće stranke u srbiji imaju dileme i još bitnije, da pomno prate pisane medije? ono što ja vidim je da su oni uspeli da osvoje onaj deo biračkog tela koji krasi glasanje za vlast, a oni baš i nisu poznati po kritičkom sagledavanju situacije. nisam od tebe očekivao ovo precenjivanje :)

    vrapcu preporučujem da čuje pesme iz mog prvog komentara kako bi utvrdio da nije u pravu kad kaže da muzika gbb "nije imala veze sa stvarnošću." što se tiče rasizma, slažem se sa džonijem da je bilo koketiranja, ali pre iz neznanja nego iz uverenja. rizinger je pre jedno 20 godina u vremenu zabave napisao da svaki put kad pusti "da je jug pobedio", čuje "da je vuk pobedio" :) (zastrašujući scenario sa ove vremenske distance, ali ni sa ovim odigranim se nismo uopšte usrećili.

    uf, odužih.

    ReplyDelete
  20. ma znam bre mare, bio sam ja i na par njihovih koncerata svojevremeno.
    jednostavno, meni je to što oni rade uvek izgledalo pomalo kao foliranje, čak i kada su se bavili stvarnošću.

    ReplyDelete
  21. možda zato što su bili klinci?

    ReplyDelete
  22. Ova priča sa pankom je otišla skroz off, ali ne smeta... Vratila me je u neke lepe godine kada sam "upao" u poslednju izmenu grupe koja se nekada zvala "Defektno-efektno"... Priča mog života: Prošao je "Paket aranžman", sledila je "Artistička radna akcija", i dok sam se ja "ukrcao" - voz je otišao - u legendu!

    A pank? Kao i ogrlice sa žiletima koje su se prodavale na vašarskim tezgama godinama posle toga, sve je to bila samo "marketinška kampanja". Ciljna grupa su bili tinejdžeri iz urbanog srednjeg staleža. Generacija "bez budućnosti" kojoj je budućnost (tj čista biologija) donela tu (ne)sreću da danas drma Srbijom.
    Možda sam naivan, ali sve mi se čini da je ovde po sredi čista statistika (demografija+verovatnoća). Uostalom - kome ovde ne mogu nešto da iskopaju?

    ReplyDelete
  23. ne znam... i ja sam tada relativno bio klinac, borko je samo dve godine mladji od mene, tako da smo tu negde.

    ok, mozda je stvar ukusa, ja sam se od NS scene početkom devedestih najviše ložio na Obojeni Program (i dan danas se sečem na njihova prva dva albuma), a ima ljudi koji Kebru doživljavaju kao isfoliranog a i tada su ga tako doživljavali.
    bem li ga...

    P.S.
    ok, jeste Kebra je dosta stariji, ali to ne menja poentu

    ReplyDelete
  24. Koketiranje sa rasizmom je, kao što kaže nasdvoje, bilo klinačko, detinjasto, totalno neznanje. Dosta pank bendova iz Novog Sada je došlo iz tog okruženja, i uz par izuzetaka, svi su napravili zaokret čim su napuni cca 18 i krenuli da razmišljaju. S obzirom na krajnje benigne efekte svega toga, to im se sve može oprostiti bez zadrške.

    No, rokenrol scenu su mnogi (ja prvi!) zamišljali mnogo bolje no što je ona to bila. Hteli smo da se svako iz te branše u kriznim momentima ponaša kao Cane ili Milan Mladenović, no onda na kraju shvatiš da to ne može, rokenrol je često samo šminka za neke probisvete koji igrom slučaja vole istu muziku kao i ti, ali ne dele iste vrednosti. I tu na ispitu padaju i Borko Stefanović i Nenad Čanak (to sa My Way na Pinku je bilo samo ogoljavanje lakrdije u koju se Čanak sa dobijenom vlašću pretvorio – pravi “pank na Pinku” planiram da dignem na Jutjub u neko skorije vreme, ponovo sam ga našao u pregledanju starih VHS kaseta), i mnogi drugi koji su se možda zaklinjali u svoju pankersku ispravnost, ali ih je vreme demantovalo. I nije sam žanr toliko problematičan, treba pogledati koliko hrabrosti su recimo Chumbawamba imali sve ove godine, to je pank par ekselans.

    ReplyDelete
  25. Ama ljudi, potpuno je... neukusno da ja idem na snimanja prasećih bokala sa svojim tinejdžerskim bendom i da to ispraćaju blic i glorija kao celebrity news dok ljudi koji su mi povereni na brigu i odgovornost nemaju slobodu kretanja, a i namirnice su im ukinute,a smeši im se i konačno rešenje u vidu 17. marta, Oluje ili tako već nečega, pritom ja za sve to primam dobru platu a nisam za te ljude učinio apsolutno ništa.Jel moguće da to samo meni smeta, i da to u opširnom tekstu i 25 komentara niko nije ni očešao? Jebe mi se baš za pank. Ovde su svi isprali usta sa poznavanjem panka a da sa pankom niko blage veze nema, ako ni zbog čeg drugog zbog toga što niko nije ni pomenuo osnovnu ideju panka - potpunu slobodu u mišljenju, osećanju, življenju i umetničkom izrazu (odnosno negiranjem istog kao vidom konačne neposrednosti i slobode i brisanju granice između života i umetnosti, u principu buržoaske posredničke manipulativne izmišljotine). Krivokućine enciklopedijske definicije tipa "krađa instrumenata, neznanje sviranja, antiestablišment stav kao vrednost sam po sebi" mogu da prođu kao egzotično tinejdžersko mudrovanje dece iz boljih kuća uglavljenih po mejnstrim medijima da im prođe vreme studiranja dok ne počnu da rade nešto ozbiljno i to je sve, ali kao ozbiljna analiza nikako.A da ni ne pominjem kako nekako svi ispadoše žešće tolerantni i bolećivi na "detinjasto koketiranje sa rasizmom". Šta bre koji kurac detinjasto, kakvo crno koketiranje? GBB nikada nije bio pank bend osim u kranje formalnom slislu.
    A uzgred, ja se danas družim sa pripadnicima andergraund pank scene (to su oni kojih se verovatno većina komentatora ovde gnuša kao ekstremističkih huligana, u jednu reč: Šljama) pa znam kako je teško jednom, u osnovi čestitom ali sjebanom mladom čoveku nemoguće objasniti da je stavljanje "falangi" i "borbene akcije za spas vere i nacije" u stihove ne samo potpuno imbecilno nego i ... užasno opasno, i po druge i po njega samog, tako da mi nemojte molim vas sa detinjim koketiranjem.

    ReplyDelete
  26. Ode covek na par sati da radi i ovde zatekne neverovatnu raspravu, od Clasha do Dragaša... Elem, pre no što Vrabac i ja krenemo da pišemo disertaciju (video Španskog kralja u tekstu, naravno), ja bih samo da kažem za sada sledeće: mogao sam u tekstu da skrenem u deo koji se odnosi na tu dijagonalu – na granici barikade a u studiju pinjakolade, ali sam verovao da se taj deo „kritike“ mladog Stefanovića podrazumeva, zato onaj pasus sa Ahtisarijem i irvasima. Verovatno sam bio previše neozbiljan, no Akvamarinova reakcija je na tu temu na mestu. Druga stvar koja je mogla da skrene tekst u drugom smeru je ta koketerija sa rasizmom, ali se iskreno u opus GBB ne razumem, te nemam cokule dovoljno potkovane da bih raspravljao na tu temu – moji susreti sa čitavom tom „white power“ subkulturom su zapravo bili u vojsci, gde sam u jedinici ima tipa koji bio sav nabrijan takvim stavovima, majicama i muzikom, a iza čijeg stava nije stajalo apsolutno NIŠTA što se moglo povezati u dve logične rečenice, totalni haos u glavi.

    Elem, ova mala vinjeta o Borkovoj poseti studiju nije slučajno meni bila zanimljiva za bavljenje, ali da sam krenuo jedan pa drugi aspekt, bio bi to poduži post koji trenutno prevazilazi moja znanja. No, kad se prođe kroz komentare, sada su sve teme na gomili.

    Inače, za Akvamarina: Punk pokret je zvanično počeo da postoji onog dana kada su The Clash ukrali iz bekstejdža Dejvida Bouvija. Nije dakle to knjiška definicija :)

    Čankom ćemo se još baviti...

    ReplyDelete
  27. @Akvamarin
    >Ovde su svi isprali usta sa poznavanjem panka a da sa pankom niko blage veze nema,

    prvo, ovo je dosta uvredljivo. Drugo, ako pretenduješ da jedini poznaješ suštinu panka, onda si od te suštine jako daleko. Dalje, koketiranje sa glupostima koje šokiraju ostale kad imaš 15-16 godina je stvar odrastanja. Ako se taj period bezazleno završi i da se niko nije poveo za tobom, i da se ti 2 godine kasnije okreneš i kažeš "koji sam kreten bio", mislim da je više nego poželjno da se to ljudima oprosti. Klinci traže svoj identitet u tinejdžerskoj dobi, i mnogi izbori su im pogrešni. Ako se brzo iščupaju iz pogrešnih odluka, ne treba im to spočitavati čitavog života. Mnogo je bitnije šta će da rade ostatak života (koji broji decenije potencijalno društveno korisnog i humanog rada). Ja sam veoma osetljiv na sva ta koketiranja, ali drugačije gledam na one koji imaju 16 godina u odnosu na one preko 20. Pogotovo na one preko 50.
    Dodao bih ovome recimo da je Robi, pevač GBB, već dugi niz godina koordinator u jednoj humanitarnoj organizaciji. I sad treba njega koji 10 sati dnevno provodi po romskim naseljima i pomaže romskoj deci da ispitujem na šta je tačno mislio sa "Krst u plamenu" kad je imao 16 godina? Neću. Niti mislim da treba da se pravda.
    B.S. je druga priča. Karijera, politika, itd. I opet, ima i on pravo da peva beking vokale svom starom bendu. To što je pregovarač za Kosovo ne znači da ne sme nikada ništa drugo da radi.
    Ono što je pravi problem, i nema veze sa B.S. direktno jeste naša politika prema Kosovu. Svaka politika računajući tu i medije. Ona neće biti bolja ako B.S. ne bude pevao beking vokale. Ona je odraz iskrenosti naših političara, velike predizborne proračunatosti, itd. I da, ona će taj narod dole na Kosovu ostaviti na cedilu, dok će se iz Beograda udarati u grudi da čini sve što može. Pevanje beking vokala samo štrči u toj priči, ali nikako nije problem.

    ReplyDelete
  28. @akvamarin

    veruj mi da o kosovu mogu da pričam na ravnoj nozi sa bilo kim (podvučeno), a ne samo sa tobom. zašto ne pričam? zato što sam tokom brojnih razgovora naučio da ti razgovori ne izadju na dobro, a fala bogu pa više nisam čupavi bubuljičavi klinac koji bi nekom želeo ili imao potrebu da se dokazuje. tvoja kritika bi bila umesna da nema tih kompleksaških elemenata u njoj. htedoh samo da kažem da može kvalitetno da se raspravlja i bez tog redundantnog momenta sa visine. a verovatno se u vezi sa kosovom slažem više sa tobom nego sa džonijem ili nebojšom.

    "No, rokenrol scenu su mnogi (ja prvi!) zamišljali mnogo bolje no što je ona to bila. Hteli smo da se svako iz te branše u kriznim momentima ponaša kao Cane ili Milan Mladenović, no onda na kraju shvatiš da to ne može, rokenrol je često samo šminka za neke probisvete koji igrom slučaja vole istu muziku kao i ti, ali ne dele iste vrednosti. I tu na ispitu padaju i Borko Stefanović i Nenad Čanak (to sa My Way na Pinku je bilo samo ogoljavanje lakrdije u koju se Čanak sa dobijenom vlašću pretvorio – pravi “pank na Pinku” planiram da dignem na Jutjub u neko skorije vreme, ponovo sam ga našao u pregledanju starih VHS kaseta), i mnogi drugi koji su se možda zaklinjali u svoju pankersku ispravnost, ali ih je vreme demantovalo."

    ovo je odlično, nije baš prijatno ali je istina, zvuči tako i ide na fb status, jbg nemam više simbolićkih moći. želeo bih da budem obavešten kad taj pink pank snimak bude okačen na jutjub. moj e-mail je nsdvje@gmail.com. hvala!

    vrapče, izgleda da je stvar ukusa. sećam se da je rambo tamo negde 93-4-5 rekao da on ne može da pravi muziku za devojke koje su dobile prvu mecu dok se krvarilo za vukovar. njima treba nešto jače. dobro, ja baš i nisam devojka, ali prilično se pronalazim u tome što je rečeno, i ne mislim da sam zbog toga bolji ili gori od tebe što ti ne voliš gbb a ja sam ravnodušan prema op, koji zaista imaju nekih sjajnih pesama. dakle, drugačiji jesam, hvala nabesima na razlikama.

    vratio sam se malopre sa tekme, pa nisam raspoložen trenutno za diskusiju o babiću, a čitao sam malopre neke transkripte sa peščanika koji su vrlo vrlo zanimljivi. bavićemo se već time neki drugi put.

    lep pozdrav svima.

    ReplyDelete
  29. @mare
    ček, jel ovo treba da shvatim kao da je OP muzika za devojčice sa prvom mecom? vidiš, mogao bih sad nešto baš o OP i Vukovaru, ali ugrišču se za jezik ovog puta.
    nego, koje transkripte, zainteresovao si me.
    daj baci neki linak, nemoj si sisa ili što bi rekao nebojša "podeli sa grupom" :)

    i da naravno, nek cveta hiljadu cvetova.

    ReplyDelete