Sunday, 7 December 2008

Izgubljene trake [vol.1]


.
Prvo stiže sećanje na Scotch C60 kasete, TDK chrome, loše Maxell normalke (najpre su bile crveno-sivo-crne, onda zeleno-providne) i danas potpuno nenormalnog mirisa omotnica; od snimanja izlizana mat plastika sa tastera record; razvlačenje antene od zida do zida i psovanje ukoliko komšija u vreme "Ventilatora" uključuje bušilicu jer se u celoj zgradi čuje pucketanje na radio aparatima; vrebanje pesama na listama; radost početka špice za "Vibracije"; iskrena nervoza i neprekidno procenjivanje da li će pesma stati do kraja trake - kasetofon koji je imao "recording level" je došao tek kasnije, ništa fade-out ako ponestaje mesta na kaseti; tuga u slučaju nenamernog kačenja tastera za snimanje kad mu vreme nije – ostaju "rupe" u pesmama – ali i sećanju – u nekim pesmama i danas, 10 godina nakon njihove "digitalizacije", očekujem "prekide"; tuga ako se nešto mora prebrisati da bi se snimilo nešto novo, lagani prelazak na bilo kakve kasete samo neka ima mesta na njima, "letra-set" slova (zapravo – letterset?) koja su se kupovala u "Papiru" na uglu Kneza i (tada) Sedmog jula; rezervni šrafciger kraj kasetofona u slučaju da je nečija kaseta snimana sa drugačijim azimutom glave; sećanje na kasete pokojnog Miće Ćorića – posle nekoliko igara za ZX Spectrum bio je snimljen "Primitivni ples" od Du-Du-A što je za dete od desetak godina ne mali zalogaj; muka povezivanja dekova kablovima, faza – kontrafaza, dve crte na činču za stereo, jedna crta za mono i nikako preko ulaza za mikrofon jer stvara dodatnu distorziju; zapisivanje početaka pesama na counteru; prvi "dupli-dekovi" (radosti!!!) i sećanje na vreme kada sam gledao u radio aparat slušajući ga, totalna magija i mnoge, mnoge pesme koje sam čuo uglavnom na domaćem delu "Diskomera", u "Ventilatoru", ponekad u "Hitu meseca" i - nikada više, vreme je razmagnetisalo snimke, kasete, trake.
.
Nije sećanje.

Ne sve.
Ne moje.
.
Kada je muzika tema, odvratno sam uporan da je pronađem.

Zahtevalo je vremena, ali je uspeh skoro potpun! Gotovi svi poznati i polupoznati snimci - svi iz žanra temeljno zaboravljenih ili skrajnutih u prašnjavo krckavo ili lošim azimutom modulirano sećanje, sada složeni bez nekog preterano pažljivog sistema, pronalaženi na neverovatnim adresama, zaboravljenim folderima; serverima punih fajlova od osam slova punih binarne prašine – ali i na starim kasetama sa kojih datiraju barem 2 od dole navedenih pesama.
.
Deo snimaka zvanično nikada nije objavljen. Koliko znam, nijedan od snimaka ne može se pronaći u prodaji. Zato ih činim dostupnim, u nadi da se autori koji budu zalutali do ovog bloga neće osetiti oštećenim; kao informaciju o šarolikom bogatstvu jugoslovenske scene osamdesetih godina i bendovima koji su nepravedno zapostavljeni ili potpuno izbrisani iz sećanja – čak i temeljnije no fenomenalne "Zastave" Parafa o kojima Vrabac sjajno piše. Istovremeno, iskreno se nadam da će se svi ovi snimci zaista naći na nakim zvaničnim digitalnim izdanjima. Zaslužuju.

.
Poslednji snimak u nizu je mnogo mlađi od ostalih – ali kako je u pitanju sjajna obrada "Ljubavi" (EKV), koja se zaista teško nalazi - nekako je logično došla na kraj ovog spiska, kao kraj dekade, detinjstva.

.
Naravno, svaki od bendova i snimaka zaslužuje posebnu priču.

Ali, za to imamo vremena, sada kad su ponovo došli do membrana zvučnika.
Download link> (updated, decembar 2010)
1. Rex Ilusivii i Milan Mladenović - Nabor na postelji (4:12)
2. Karlowy Vary - Dječja pesma (3:18)
3. Fleke - Slatka Mala (4:02)
4. S.T.R.A.H. - Noćas (2:52)
5. Le Cinema i Vlada Divljan – Maršal/poslednji dani (uživo) (3:16)
6. Psihomodo Pop - Zauvijek [demo] (2:59)
7. La Strada - Došla su tako neka vremena [demo] (2:40)
8.Grupa I - Složena procedura opstanka (3:18)
9.Du Du A - Ja ne bi ne bi ne bi (3:29)
10.Max & Intro - Loš je dan (3:32)
11.ZZ Up - Ko nekad u 8 (4:04)
12.Automobili – Dugo toplo leto (3:09)
13.Du Du A - Romance (4:05)
14.Gustaph y njegovi dobri duhovi - Upotreba majmuna (3:28)
15.Rex Ilusivii i Milan Mladenović - Courage pt. I (4:24)
16.Black Light feat. Julee - Ljubav (4:12)
.
Ukupno: gotovo sat vremena.

Ukoliko je fabričkom greškom na kaseti ostao koji sekund više (što se na TDK hromkama dešavalo) – taman do poslednjeg okreta trake.
(Lista je sa servisa Grooveshark, koji je zatvoren 1. maja 2015 prebačena na soundcloud.)

p.p.s nastavak kompilacije dostupan je ovde.
.

12 comments:

 1. Rex Ilusivii 1987.-Disillusioned


  http://rapidshare.com/files/194485978/Rex_Ilusivii_-_1987._Disillusioned_.rar


  Mitar Subotic(Suba)& Goran Vejvoda-The Dreambird

  http://rapidshare.com/files/194485977/Rex_Ilusivi__M_Subotic____Goran_Vejvoda_-_The_Dreambird.rar

  ReplyDelete
 2. Jesu bend iz Niša, nekad poznati po ovoj pesmi, kao i "Baby baby", koju je cini mi se nedavno obradio Novembar.

  ReplyDelete
 3. Da ne ispadne da ne postujem sve ovo sto je radio Modli u Ventilatoru, ali mi je upečatljivija fotka koju si postavio kao islutraciju za tekst.
  Treci svijet, La strada, Nestvarne stvari...

  BRAVO, BRAVO :-)

  ReplyDelete
 4. Fotka je "original" - postoji nekoliko (dobro, 30-ak) kaseta koje su i danas u stanu u kojem zivimo, koje jednostavno, nisam mogao da popnem na tavan, isuvise su vazne, iako su odavno van upotrebe.

  Kompilacija je rezultat mesanja nekoliko izvora, od kojih je 3. direktno preuzeta od Modlija. Ne mali deo sa jedne nezvanicne kompilacije pod imenom "Studio B". A ima i snimaka koje sam zaista morao sam da pravim...

  Hvala, svakako!

  ReplyDelete
 5. Jel moguće da obnoviš link za nas koji smo zakasnili sa skidanjem?

  ReplyDelete
 6. Sredjeno.
  Click...

  ReplyDelete
 7. Link je mrtav, kraljevstvo za link !!!

  ReplyDelete
 8. Molim da kraljestvo ostavite na ulazu u staru sumu kod supljeg hrasta u ponoc u noci bez mesecine i bez svedoka... :)

  Link je obnovljen. Nadam se da ce na ovoj drugoj adresi duze poziveti.

  Uskoro - Vol. II :)

  ReplyDelete
 9. Kako vreme prolazi.
  Hvala ti sto si stavio obradu EKV-a. Proslo je 13 godina kako sam to radio. Cak ni ja nemam snimak. Negde je u arhivi studio B i ponekad je cujem na radiju. U svakom slucaju, lepo je cuti da je ta pesme nekom znacila.
  Mladen

  ReplyDelete
 10. "... Vreme nam prolazi brzo!"... :)
  Mladene,
  Hvala na javljanju!
  Iskreno, nikada nisam uspeo da saznam ko stoji iza ove obrade...
  Imam malo bolji snimak od ovog ovde ostavljenog, mogu ti poslati, izvor jeste Studio B.

  Uzgred, red je da znaš da je ova obrada "Ljubavi" igrala važnu ulogu u jednoj radio drami - imaš je na ovom linku celu (radili smo je 1998. u Radio Beogradu)

  (vidi pod - Radio Drama - "Rejmond Karver za 4"
  http://preslicavanje.blogspot.com/p/pre-preslicavanja-linkovi.html)

  ReplyDelete