Thursday, 17 April 2014

Gabrijel Garsija Markes stiže u Makondo

Jedne aprilske večeri na ulazu u selo pojavio se starac grgurave kose, svečano obučen, bez tragova blata iz močvare na cipelama.

Iako su svi stanovnici Makonda bili sigurni da ga prvi put vide, on je, prolazeći kroz ulicu u kojoj su stari Arapi i dalje držali otvorene prodavnice svakoga pozdravio po imenu, uz osmeh koji krasi lica saučesnika i dece koja su upravo otkrila vrednost tajne.

Uskoro je Makondo brujao o strancu koji je ušao u Katerinovu krčmu, seo za sto, naručio šolju prevrelog gvarapa i pokretom ruke učinio da jedan od mehaničkih pijanina iz Krespijeve prodavnice, onaj u kojem su odavno živele samo kokoši, iznenada zasvira valcer.


Stranac je znao sve o žutim leptirima koji su pratili lepoticu Remedios. Nije mu bila nepoznata Rebekina tajna da jede zemlju i da su Pukovnika mučili čirevi, ali to i nije bila neka tajna. Ipak, znao je i recept oca Nikanora za levitaciju pred stanovnicima Makonda kojom je želeo da ih ubedi da bog postoji; crtao je poteze partija šaha pukovnika Aurelijana Buendije i njegovog tasta, znao je tačan broj ubijenih u sukobu sa Kompanijom Banana i tako potvrdio da Hose Arkadio Drugi nije bio lud. Konačno, znao je tačan broj zlatnika u ćupu Svetog Josifa koji je Ursula sakrila ispod ploča u kući Buendija, čime je dokazao da pred njim nema tajni.


Hosea Arkadio Buendija i Melkijades istrčali su iz Katerinove krčme, utrčali u kuću ne osvrćući se na Ursuline prigovore što ostavljaju tragove blata na tek izribanom podu. Upali su u radionicu ispunjenu dimom iz kotlića u kojem su bezuspešno pravili zlato, da bi Melkijades zgrabio svitke sa proročanstvom i pročitao ga najstarijem Buendiji:


"Dečak koji je davno nestao iz Makonda pojaviće se na ulazu u selo jedne aprilske večeri, nakon izgnanstva dugog osamdeset sedam godina.
Iako će znati sve o vama, pružite mu mir."


U daljini se čula harmonika Fransiska Čoveka.2 comments:

 1. Markes i ti ...tako divan spoj...Ne znam za druge ali meni se priča uklopila u sunce koje prolazi kroz zavesu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovo je, zapravo, bila mala vežba "podražavanja stila"...
   Hvala, prijatelje!

   Delete