Tuesday, 18 December 2007

Dejvid Bouvi: Knjiga

"On nije više književno-umetnički perverznjak, već zauzima pozu poštenog liberala uhvaćenog u klopku kulture kojom vladaju strah i fundamentalizam. Dubioze o seksu i polu davno su napuštene, posebno posle slike srećno oženjene zvezde u magazinu Hello!" - Nik Stivenson, u knjizi.

Sеćam se zime 1983, tada popularni časopis "ITD" ili tako neki izdaje specijalni podlistak posvećen Bouviju, vreme najveće slave, opšta histerija "Let's Dance" albumom i turnejom. Dobar deo tog dodatka verovatno i danas znam napamet, neke sentence se ne zaboravljaju, poput plivanja.

Dvadeset i pet godina kasnije, postaje nam dostupna mnogo serioznija, lišena velikog dela (zapravo nevažnih) romansiranih detalja - sjajna knjiga Nika Stivensona - "Dejvid Bouvi - slava, zvuk i vizija" (Klio, 2007). Iz ugla okorelih obožavalaca često prestroga prema fazama u kojima Bouvi ni sam nije znao šta zapravo radi, iskrena kada se bavi lutanjima i manipulacijama kroz koje je prolazio, puna oduševljenja u delovima koji su posvećeni "Zlatnim godinama" ali i pažnje u poglavlju dijaloga sa obožavaocima.

Neki albumi sada postaju jasniji, neki stihovi još draži. Obavezna lektira za one koji se smatraju poštovaocima i obožavaocima. Dobar sažetak knjige može se pronaći i ovde.
P.S. Dodajem link ka sjajnom tekstu Dragana Ambrozića - "Poslednji čovek u Evropi" (Vreme, novi broj)

No comments:

Post a Comment