Thursday, 29 April 2010

Art&Copy (Doug Pray, 2009)

“Ovo je biznis odbijanja. Svakog dana vi stvarate ideje... Mnogo ideja. I najpre vaše kolege odbiju nekoliko, onda klijent ubije poneku vašu i doda poneku svoju, koju vi odbijate... Odbijanje! I onda, narednog dana, ponovo ustajete sa poda – i kreirate nove ideje, za koje verujete da mogu promeniti svet.“ (parafraza)

Art&Copy je važan film ne samo zato što otkriva poreklo i okruženje u kojem su nastale mnoge od kampanja koje su redefinisale oglasnu industriju (važna reč: industrija) u proteklih četrdeset godina, već i – mnogo važnije – sisteme mišljenja i stavove onih čija su dela čitav taj biznis učinila jednim od najprivačnijih poslova na svetu, od kojeg i zaposleni i klijenti i primaoci poruke očekuju ne samo informaciju – već i inspiraciju i emociju – kada god je to moguće ili dozvoljeno, a neki i – zaradu.

U sjajno definisanom ramu za širu sliku o industriji, ojačanim činjenicom da gotovo polovina satelita koji kruže oko Zemlje zarad naučno-tehnoloških ciljeva to mogu da rade zahvaljujući novcu koji dobijaju od onih koji žele da komuniciraju sa celom planetom, ovaj film otkriva i mnoge ljude koji su bili dovoljno pronicljivi i hrabri da predložu kampanje koje nisu vređale konzumenta i koje su ih automatski učinili zanimljivim predvodnicima. Zato ovaj film nije apologija struke, čiji su prosečni ili uplašeni činovnici učinili da oglašavanje bude shvaćeno kao đavolja rabota.

Uživanje je gledati energiju kojom zrači genije Li Klou (Lee Clow), ljude koji su u poslednjoj rečenici jednog osuđenika na smrt pronašli inspiraciju za Nike kampanju „Just do It” (Wieden & Kennedy), koliko je Tommy Hilfiger strahovao do nivoa višednevne nesanice nad kampanjom koju je za njega uradio George Luis i koja je učinila da TH  meteorskom brzinom postane jedan od velikih igrača, kako je Apple sebi dopustio spot u kojem se proizvod ne pojavljuje i kako su daždevnjaci progovorili u spotu za Bud  – kao i mnoge druge mitologije, dovoljno inspirativne da i sutra ustanete sa poda – i kreirate nove ideje, od kojih će mnoge završiti kao glineni golubovi.

Ovo je, dakle, obavezna lektira za one koji pomišljaju da se bave poslom kreacije komunikacija, za one koji se možda pitaju da li je ovo pravi posao za njih, ali i za one koji pomišljaju da od svega odustanu – jer ovaj film će vam pokazati šta sve još uvek niste uradili,a mogli ste.

Just do it.
4 comments:

 1. ja bih samo dodala, da nije da neki ocekuju i zaradu, nego SVI ocekuju zaradu!
  u kom god obliku ona dolazila.

  ReplyDelete
 2. Stoji... Nego, nisam zeleo da citaoce zbunjujem stavom da i kupci, tj. primaoci poruka zele zaradu... Jer nisam, je'l te, od onih koji mogu da progutaju slogane poput "Zaradite kupujuci"... ;o(

  ReplyDelete
 3. Mislim...reklamiranje reklamiranja...pa zar je kriza toliko deleko otisla da se mora pribegavati takvim merama?
  :)

  Nego, gledajuci ovaj spot, setih se slike koju sam pre jedno 5 godina imao na desktopu i na kojoj je pisalo:
  "Linux, think different unless you want Apple to sue you"

  ReplyDelete
 4. ;)
  Crises?
  What crises?

  Ovaj film je mala maca sto se propagiranja struke tice u odnosu na, na primer "The Golden Age of Advertising" u kojem je glavni host Denis Hopper. Inace, takodje odlican film.

  A onda se glava procisti uz "Ceski Sen"...

  ReplyDelete