Sunday 17 August 2008

Everything that happens.../Qu'ran



U ponedeljak, 18. avgusta na http://www.everythingthathappens.com/ pojaviće se novi album Brajena Ina i Dejvida Birna, jedan od onih albuma kojima nisam ni smeo da se nadam. Njihov "My Life in the Bush of Ghosts", objavljen pre 27 godina i danas važi za jedan od najvažnijih u novijoj istoriji pop-muzike po mnogim parametrima ali ponajviše po inovativnosti, odnosno načinu na koji je nastajao i utabao stazu za mnoge koji su njome prošli u godinama koje su sledile, bez obzira na žanrovske odrednice.

Prva pesma koja se mogla preuzeti sa sajta - "Strange Overtones" – odgovara na najvažnije pitanje. Dejvid i Ino nisu krenuli istim putem i utvrđivali gradivo, već su nastavili dalje. Nivo opravdane paranoje (o kojoj je Birn svojevremeno toliko pisao i pevao) i želja da se pesme sa albuma (što je moguće duže) zaštite od piratizovanja, rezultovali su činjenicom da je Ino izabranim novinarima snimke puštao sa svog lap-topa, nije bilo promo-diskova, distribucije medijima, ničega, samo promo snimak, najava "elektro-gospela" (Ino) i tišina koja će potrajati do sutra.

"Everything that happens, will happen today" će, samim tim, biti prvi album u istoriji muzike koji će učiniti da posegnem za karticom i platim traženu cenu. Za "In Rainbows" sam mogao da platim koliko sam želeo, nije isto.

Ali, šta povezuje Ina, Birna, Ku'ran i današnji dan?


Prvo izdanje "My Life..." (LP verzija i prvo CD izdanje za Sjedinjene Države) krasi, pored ostalih snimaka, fenomenalni "Qu'ran" – koji je nastao tako što su na postojeći snimak alžirskih muslimana Ino i Birn dodavali ritam, bas, šumove i sintove, stvarajući jedan od najboljih pasaža na kompletnom albumu. Protest Islamske zajednice Londona, koju je ta i takva kombinacija ritma, muzike i tekstova Ku'rana vređala, učinio je da "Qu'ran" bude uklonjen sa svih narednih izdanja, čak i onog objavljenog 2006. godine, na kojem su se našle do tada neobjavljene pesme i ili nepoznate verzije poznatih snimaka (istina, bez originalnog omota Pitera Savila).

Ali, internet je ontološki suprotstavljen zabranama. Nemoguće je kreirati zabranu u vremenu broadband interneta i prisustvu lovaca na digitalne dragulje: "Qu'ran" je uveliko dostupan, može se čuti i na "zvaničnim" stranicama poput ove (obratite pažnju na tekst koji je dostupan i opciju "preslušavanja", na samom dnu) i naravno, ne smeta nikome. Samo podiže cenu prvih izdanja albuma.

Danas je u Srbiji objavljeno da se knjiga "Dragulj Medine" brzopotezno povlači iz prodaje. Do danas, ovo je bila jedina zemlja na Planeti u kojoj se mogla kupiti knjiga o životu Ajše, jedne od žena proroka Muhameda. Odštampano je 1000 primeraka. Ono što se krije u koricama upoređeno je se sa čuvenim karikaturama Muhameda. Uvredljivo je, razumem.

Ali.

Zamišljam koju cenu će odštampani primerci uskoro dostići.
Koliko će se skeniranih stranica pojaviti na Internetu u narednih mesec dana?

Koliko će biti čitanija zato što je zabranjena? Da nije, prošla bi neprimetno kao i mnoge druge.
Koliko nas će je pronaći, sutra ili za deset dana, poput snimka "Qu'ran" i preporučivati dalje, putem Mreže koja "zabranjeno" čini rečju prošlosti.

1 comment:

  1. hint: opcija za preslusavanje albuma je dostupna od danas na sajtu. Sve sto preslusate - ostaje u cacheru Internet Exlorera, 160 kbps.

    ReplyDelete