Thursday 6 October 2011

"Osećanja. O. Sećanja" [o Margiti] [najava knjige]

Tri godine nakon objave nepodnošljive "Vrati unatrag" - knjige koja krivi faktografiju i pokušava da iskrivi i razum i koja je verovatno zaprljala razumevanje zaostavštine Ekatarine Velike i Margite Stefanović, izdavačka kuća "Čekić" objaviće knjigu Lidije Nikolić - "Osećanja. O. Sećanja".

Zvanična najava:
.
"Posle nekoliko neuspelih pokušaja pisanja biografije višestruko nadarene umetnice Margite Stefanović konačno je pred čitaocima knjiga koja ih sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Kakva je Margita bila privatno, kako se snalazila u svakodnevnom životu i njegovim, često pogubnim, izazovima priča nam njena najbolja prijateljica Lidija Nikolić. Uz obilje, do sada neobjavljenih, fotografija, dokumenata, pisama i dnevničikih zapisa, razvija se priča o prijateljstvu, od bezbrižnih dana detinjstva pa sve do Margitinog tragičnog kraja. Na trenutak, može nam se učiniti da je priča isuviše lična, da hladnokrvna dokumentaristika previše zalazi u intimu, ali jedino tako je bilo moguće reći pravu istinu o često pogrešno tumačenim pojedinostima iz Margitinog života. U knjizi je prikazana lepota življenja, ali i zla kob, nadarenih ljudi čiji je talenat ponekad toliko veliki da je teško izboriti se s njim. Ovu knjigu će voleti svi obožavaoci EKV-a, ali i široka čitalačka publika koja čitajući knjige poput ove saznaje više o drugima, ali i o sebi."
.
Knjiga će biti predstavljena u Velikoj sali SKC-a, 18. oktobra od 20h.
.
Kratki osvrt na knjigu "Vrati unatrag" >> Aleksandra Ilića, objavljen na ovom blogu 2008. godine ujedno je - neverovatno - najčitaniji tekst ikada objavljen na "prešlicavanju". 
.
Očekivanja od "Osećanja. O. Sećanja" su velika.

(update): IMPRESIJE PROČITANIM DOSTUPNE SU OVDE >> 

.


10 comments:

  1. Lidija mi je pričala da su na Margitinoj sahrani jedni drugima izjavljivali saučešće - toliko ih je bilo malo, ali su bar bili oni koji su je zaista voleli.
    Okačila sam te na fejs.

    ReplyDelete
  2. Sećam se klinča koji su imali na promociji Ilićeve knjige...

    Hvala na širenju informacije.

    (na FB-u ne mogu da te nađem? :(

    ReplyDelete
  3. Na fejsu sam pod imenom jedne od svojih baba u devojačkoj varijanti. Krijem se od ovih s posla - svi sve o svima znaju. Više mi se dopada da misle kako nisam ni čula za FB nego da me prate.
    Pronaći ću ja tebe. :)

    ReplyDelete
  4. Kakva mimikrija! :)

    Ja sam tamo pod punim imenom i prezimenom... A postoji i "preslicavanje" kao zaseban entitet :)

    ReplyDelete
  5. "...jedni drugima izjavljivali saučešće", baš iz razloga što su bili samo oni koji su je iskreno voleli i zaista bili ožalošćeni, jer svi su njenim odlaskom mnogo izgubili. Jedva čekam knjigu.

    ReplyDelete
  6. Izgubili, i prećutali.

    Dok cekamo knjigu:
    veceras je otvaranje izlozbe Gerinih radova - http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=270&yyyy=2011&mm=10&dd=04&nav_id=546765

    ReplyDelete
  7. Nakon sinoćnje uspešne promocije u SKC-u, knjiga je stigla i do svih većih knjižara u Srbiji. Može se kupiti i na Sajmu knjiga, po znatno nižoj, sajamskoj, ceni štand "Čekića" biće na prvom spratu hale 2

    ReplyDelete
  8. Sledi moj osvt na knjigu veoma brzo, uz prateće informacije o načinu na koji se može nabaviti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovani, interesuje me da li ste imali prilike da propratite nastavak knjige o Margiti "Post scriptum" i da li planirate neki članak na tu temu? Hvala

      Delete
    2. Poštovana,
      još uvek je nisam čitao.
      Znam da će mi biti gorko, zato odlažem.
      Što se članka tiče - da, ukoliko bude materijala za pisanje.
      Hvala, takođe.

      Delete