Friday, 28 May 2010

Human: Virus Loaded

"Dr. Mark Gason sa Univerziteta u Redingu ugradio je u ruku čip zaražen kompjuterskim virusom. Čip koji mu inače omogućava da uđe u obezbeđene prostorije i aktivira svoj mobilni telefon, zapravo je unapređena verzija RFID čipova kakvi se ugrađuju u kućne ljubimce.

Međutim, pošto sadrži virus taj čip je potencijalno u stanju da zarazi spoljne sisteme koji očitavaju njegov sadržaj. Ukoliko bi se potom drugi implantirani čipovi povezali sa tako zaraženim sistemom, virus bi se preneo i na njih.

Dr Gason kaže da ovim primerom samo dokazuje princip, ali smatra da ova tehnologija može imati važne implikacije u budućnosti, jer medicinska pomagala kao što su pejsmejkeri, slušni i drugi implanti postaju sve složenija i izloženija riziku da se zaraze preko drugih implantata." (cela vest)

Sećate li se priče "Muzika krvi", iz jednog prvih brojeva "Alefa", o čoveku koji je ubacio bio-implante koje najpre pomažu ubrzanu regeneraciju ćelija - a zatim i preuzimaju vlast?
Objavljena je pre samo 20 godina.

Tada je važila za surovi SF.


5 comments:

 1. od gedžeta najbolje preferiram sekiru.
  to je valjda što sam gedža.

  ReplyDelete
 2. Priznajem, nisam do sada uopšte razmišljao o odnosima gedžetartstva i gedžovanstva!

  Po definiciji ovo i nije gadžet... što ne znači da neće postati.

  ReplyDelete
 3. gedžet-implant

  ma, sinoć sam bio skandalizovan onom planetarnom histerijom oko Ipad-a pa je u tom duhu bio i komentar

  ReplyDelete
 4. Vest da je stvorena prva sintetička živa ćelija,(od milja nazvana Sintija) čiji je genom kompjuterski generisan, i koja se uspešno replicirala milijardu puta, je korak dalje i od sf-a. Nema više jasne granice imeđu živog i sintetičkog, život je sad potpuno otvoren za hakovanje.

  ReplyDelete
 5. Briše se granica između sintetičkog i organskog, sve je maglovitija granica između realnog i virtualnog... I ja sam srećan što sam tu! ;)

  ReplyDelete