Saturday, 19 September 2009

["ako želiš da mijenjaš ljude, ne odmeći se"]Dok se naša vrhovna sila zvana "država" povlači pred najavom demonstracije sile dela njenih građana a protiv drugog dela koji želi da iskoristi jedno od osnovnih prava koje država po definiciji garantuje (zaštita prirodnih prava na život, prava na slobodu i prava na imovinu), na nekih 1800 kilometara odavde izvesni Danijel Džouns, osnivač "Britanske crkve džedaja" optužuje lanac supermarketa Tesco za diskriminaciju, jer mu nisu dozvolili da u njihovoj prodavnici kupuje sa kukuljicom na glavi, kako mu njegova religija nalaže.

Prema popisu iz 2001. u Britaniji živi skoro 400.000 "Džedaja". Na Novom Zelandu "Džedaji" pak čine 1.5% stanovništva! Džouns najavljuje da će savetovati toj armiji vernika da od sada bojkotuju Tesco, a kompanija objavljuje saopštenje koje, iz vizure Srbije 2009. godine, takođe deluje kao naučna fantastika:

"Mi tražimo od džedaja da skinu kapuljače u našim prodavnicama. Obi Van Kenobi, Joda i Luk Skajvoker su svi slobodno šetali golih glava, a nisu prešli na Tamnu stranu", izjavio je predstavnik supermarketa.
Zamislite osobu koja radi kao PR Executive u Tescu i koja ume da sroči ovakav odgovor.

Sve deluje kao SF, jedino što se dešava sada, u realnosti.


Da li je razlika između nas zaista 1800 kilometara ili se ona zapravo meri nekim drugim jedinicama?

I da li, uopšte, mi želimo da savladamo tu razliku – ne da bi šetali po Knezu i ulazili u knjižaru "Geca Kon" obučeni kao Baš-Čelik ili Relja Krilatica, već da bi prosto živeli, bez agresivnog iskazivanja stava, bez agresije prema stavu sa kojim se ne slažemo.
Za sada, odgovor je: Ne.

Više detalja o Džedajima: ovde.
Više detalja o Srbiji: pogledajte oko sebe.


15 comments:

 1. Na najbolji mogući način si se dohvatio teme koja je izazvala opštu kakofoniju, posebno na blogovima, u susret sutrašnjoj paradi. Elem, mišljenje je kao dupe, rekao bi Klint Istvud,..svako ga ima.
  Obraz je u simbiotičkoj vezi sa dupetom. Bez dupeta nema OBRAZ-a i obrnuto.

  Sve čestitke za ovaj post.

  ReplyDelete
 2. Nekako se poklopilo (nista nije slucajno) - citanje naslova na netu dovelo je do ovih Dzedaja...

  A simbioticka veza je uvek prisutna: jedino Nigerijci (po nekom istrazivanju Gallupa od pre desetak godina) u velikom broju veruju u postojanje djavola kao sile zla (oko 90%) a u jako malom broju (nesto oko 10-15%) i u postojanje Boga, kao sile dobra.

  Hvala!

  ReplyDelete
 3. ja sam otvorila editor, spremila stvar od 'olovnjaka'("...ne daj s mrznjom da me spoje..."), cak je i uploadovala, ali sam u poslednjem trenutku pomislila 'cemu sve to?', pustila nika&varena i progutala svoj bes.
  hvala ti za ovaj post. oslobadjajuci je.

  ReplyDelete
 4. Ako gutamo bes, jescemo srce.

  Hvala ti - ali se nadam da si post sacuvala?

  Reci Niku da ti zapeva: "The Hammer Song", bes ce jos brze postati korisna energija za nesto dobro.

  ReplyDelete
 5. Ma super su ovi džedaji. Ali ja bih da budem R2D2!

  Nego.
  Država se svojski potrudila da podrži paradu. Onako, baš su zalegli. Onda su u jednom momentu promenili odluku. Budući da se radi o veoma taštim ljudima, koji su svesni da na kraju balade ispadaju budale, rekao bih da nije pitanju strah od navijača i pridodatih minornih fašističkih elemenata. Žandarmerija ako treba, tačnije ako joj se naredi, rastera to za pola sata, zajebani su to momci veruj mi na reč, nekima od njih sam radio alp. obuku. I država je bila spremna to da naredi (opet neki insajderski podaci i iz civilne vlasti a i od žandara).
  Međutim, izgleda da se država uplašila nečeg mnogo večeg. Šta je to ostaje nam da nagađamo.

  A mnogi "zainterosavni građani" po ovom pitanju već duže vreme odbijaju da budu topovsko meso za korist tuđih idejnih projekata i u krajnju ruku, zašto ne reči, novčanika.
  Samo njih nema u medijima. Nisu u skladu sa trenutno vladajučom dogmom.

  ReplyDelete
 6. E da, hint, odnosno keywords:

  markale, račak ...
  i dalje u tom fazonu

  ReplyDelete
 7. Zato sto znam da su spremni da brane
  "ustavni poredak" (kako su ga samo branili pre 10-ak godina...), zato sam i iznenadjen odustajanjem - koji implicira poraz na domacem terenu, 0:1, i to od treceligaskog kluba... ili se predstavljaju kao treceligaski klub.

  Ujedno, mislim da dogme vise nema.
  Sve je obesmisljeno.

  ReplyDelete
 8. "Sve je obesmisljeno." S tim tvojim saglasna u potpunosti. I time si na kraju sve i rekao.
  Do neceg drugacijeg, a furajuci se na zenska prava i ne zeleci da budem Bas Celik, razmisljam o Vili Ravijojli i religiji. Em je zajeban lik, em je lepa i dugokosa. Skoro k'o ja..hehe

  ReplyDelete
 9. Ja htela da budem Bosko Buha :)

  ReplyDelete
 10. @bosko buha ;)

  cim sam ga spazio, odmah sam ga primetio :)

  Sve sto stigne ja objavljujem, nema cenzure i sl = ovo je slobodna zona, nego radi se, ne loguje se na sopstveni blog...

  ReplyDelete
 11. rad
  dar

  valja se

  log
  gol

  simetrija :)

  ReplyDelete
 12. :)

  Vidite kako se obesmisljenim stvarima lako da smisao... kako se bela tkanina uvek moze lako pretociti u neki drugi kolor. Imaju Gandalf Sivi i Saruman Beli jedan zanimljiv dijalog na tu temu u Gospodaru...

  @maqa: cekaj, dugokosa mora biti ravijojla, ne mozes da ne postujes zanr :)

  ReplyDelete
 13. ravijojla, kao stara slovenka, bese plave kose.. nije jos doslo do mesanja sa "plemenitim" turcima..hehe..a ja, kao dugokosa crnka, morala bih uvesti mogucnost da kosa mora bude duga i nefarbana...nebitna je boja.. :)))) e na to sam mislila :D

  ReplyDelete
 14. Sve razumeo.
  Koliko smo otisli od teme, toliko razmisljam da sto dalje od teme odemo, to ce se pre dogoditi da moramo brijati ili farbati ili pokrivati ili stagod - temena...

  (Ma, nije blesavo sto od glave pocinje signalizacija teme u koju se pod temenom veruje... ako razumete sta zelim da kazem u ovaj kasni sat...)

  ReplyDelete