Tuesday, 11 March 2008

Kako će se roditi Rock’n’Roll?Prijatelj, umesto klasičnog „rođendana“ organizuje projekciju nekoliko filmova, starih i novih, među kojima je „Kako je propao RNR“.

Puna „sala“. Iako mogu da ga raskadriram do detalja, pratim dešavanja u drugom i trećem planu (ko je na poternicama u prvom delu, šta je „Tabor“, „Tuga“... omoti albuma u odajama Z.Zuba, da ne duljim...), film gledam praktično stojeći, naslonjen na zid (dame imaju prednost u redovima za sedenje), sećajući se prve projekcije, u jesen 1989. godine i činjenice da sam film morao da gledam još 2x, da bih kroz smeh publike zaista čuo kompletne dijaloge.

Razmišljam o tome da manji deo ljudi koji sede okolo znaju: ...da su na poternicama u prvoj priči reditelji filma... da su korišćeni inserti iz filma „Čudotvorni mač“ (koji se koristi i u „Zemlji istine, ljubavi i slobode“)... da poster Nik Kejva iz Žikine sobe NIJE sa koncerta u Beogradu, koncert je bio tek sledećeg leta... da se na prozoru porodilišta pojavljuju Zana Nimani („ko?“) i mnogi drugi... da su u publici na koncertu „Tragača“ izvukli sa časova ekipu iz tadašnje Osme. Sve u svemu, osećam se kao Slonić-Tonić, if you know what I mean...

Razmišljam ne o terminima, već celim ritualima koji su, iščezli – od zviždanja pod prozorom, proba u „sušionicama mesa“, žurkama u galerijama, „izdanja nove kasete“, termina „ridžovan“, strip-pokera na Amigi. I šta je bilo posle.

Teofil Pančić je u „Vremenu“ polovinom devedestih sročio da će „beogradski duh“ preživeti i da beogradski asfalt ima snage da asimiluje sve što preko njega prelazi i da će se uskoro ponovo začuti ono beogradsko „jeeeeb’teeeee“.
I dalje verujem u to, uveren da, kao što su „zlatne osamdesete“ proključale kao rezultat višedecenijske akumulacije inteligencije, pobune i želje, tako ponovo doći vreme u kojem ćemo biti ponosni na grad u kojem živimo i koji će bacati svetlo daleko.

3 comments:

 1. Samo mala ispravka, strip poker u filmu je igran na Atari ST kompu, mnogo bolji od amige za muziku, barem po tadasnjim merilima :) Ostalo respect :)

  ReplyDelete
 2. Da, da ti si budala i kreten, definitivno i bez dirkanja gacica.

  ReplyDelete
 3. @bratislav: dobro, dobro... Hvala! :)
  ... i jos ovo: jel ima nacina da se komentari odavde automatski prebacuju na drugi blog??? Trazim previse? Nista... :(


  @anonymous: sad nije 10-9 za mene, vec 100, 1000 prema 9 za tebe.

  ReplyDelete