tag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post5787686173178422713..comments2024-03-10T07:31:49.488+01:00Comments on prešlicavanje: "Markiza" ili "Piškota", pitanje je...prešlicavanjehttp://www.blogger.com/profile/02565200889810503701noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-60337267760413673992011-12-18T18:08:26.600+01:002011-12-18T18:08:26.600+01:00Preostaje mi, dakle, da organizujem medjuopstinsko...Preostaje mi, dakle, da organizujem medjuopstinsko takmicenje u dve kategorije:<br /><br />a. pravljenje "boem" torte i onda konzumacija istih od strane strucne komisije.<br /><br />b. konzumacija torti arhiviranih u zamrzivacu, radi utvrdjivanja stepena (ne)kvarljivosti ukusa.<br /><br />Sponzor dogadjaja: bilo koji proizvodjac zamrzivaca i frizidera, koji bi mogao da pokloni model iz serije u kojima se torte ne kvare :)prešlicavanjehttps://www.blogger.com/profile/02565200889810503701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-52013013345380396452011-12-16T18:21:41.003+01:002011-12-16T18:21:41.003+01:00Bojša, kod mene u zamrzivaču stoji od svake torte ...Bojša, kod mene u zamrzivaču stoji od svake torte koju pravimo po nekoliko parčadi, ponekad i ta polovina, i uopšte nema problema sa ukusom, sem da sačekamo da se otopi.<br />Jaja u markizi mogu da se skuvaju, što ja činim zbog dece koja je jedu, umesto belanaca šlag, od belanaca padobranci :) Ne kvari ukus, a moj je baš istančan.<br />Preporučujem ti boem tortu, to mi je druga omiljena, posle markize, ali ako je napravi neko ko baš zna kako, kao moja tetka :)<br />ne jedem noću torte, čak ni na slavljima, volim da to učinim ujutro, uz limunadu i kafu... a i zgodno je za održavanje linije! ;)Jelenahttp://www.novista.rsnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-18874391530280093472011-12-07T23:51:01.859+01:002011-12-07T23:51:01.859+01:00*ponoci. mrzi me da ponovo brisem post zbog greske...*ponoci. mrzi me da ponovo brisem post zbog greske.. :)dzumarahttps://www.blogger.com/profile/10650888857231375221noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-42599304595238202302011-12-07T23:50:06.720+01:002011-12-07T23:50:06.720+01:00sa ovim #pravimuskarac si me dobio. necu jesti nis...sa ovim #pravimuskarac si me dobio. necu jesti nista posle pomoci, makar mi i zivot bio gorak zbog toga.. :)dzumarahttps://www.blogger.com/profile/10650888857231375221noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-29325470275111525222011-12-07T08:54:05.009+01:002011-12-07T08:54:05.009+01:00Zato sto bi zivot trebalo da bude sladak ;)
I zato...Zato sto bi zivot trebalo da bude sladak ;)<br />I zato sto zivot zna da ces ti, kao #pravimuskarac odoleti svakom iskusenju... ili skoro svakom!prešlicavanjehttps://www.blogger.com/profile/02565200889810503701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-5968476261858444372011-12-07T00:24:17.300+01:002011-12-07T00:24:17.300+01:00dođem kući nakon napornog dana i bazena na kraju, ...dođem kući nakon napornog dana i bazena na kraju, ponoć je, gladan sam, sačeka me tvoj tekst i slika koju je postavila drugarica.<br /><br />http://goo.gl/U36C3<br /><br />zašto? :)dzumarahttps://www.blogger.com/profile/10650888857231375221noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-30126004427413197032011-12-07T00:01:56.137+01:002011-12-07T00:01:56.137+01:00@little voice: ovaj izliv secernog odusevljenja za...@little voice: ovaj izliv secernog odusevljenja zasluzuje da bude testiran od strane eksperata! hvala za dojavu! :)<br /><br />@virgo intelecta: nisam tvrdio da ostale "ne bih probao" :) Ali, prosto mora da se zna neki red - prvo markiza, onda sve ostale... Ok, necu vise sa ovakvim temama, barem dok zima ne prodje ovde u Srbiji, u tvom delu hemisfere je sada leto, je'l tako - tako je, mora da se brine o liniji... A ovde je sezona uzivanja u slanisima i slasticama tek na pocetku... bice tesko ne pisati o tome :)prešlicavanjehttps://www.blogger.com/profile/02565200889810503701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-21523009583135832422011-12-05T11:23:48.015+01:002011-12-05T11:23:48.015+01:00Huh! Prosto mi dodje da odem i pocnem da je pravim...Huh! Prosto mi dodje da odem i pocnem da je pravim:-) Nego je l' si siguran da druge torte ne bi okusio?!!! Ja npr. imam neke minute katkada i volim da eksperimentisem dok pravim torte. U jedan deo fila u moju varijantu puslice sam stavila jednu posebnu vrstu oraha / pecan (prepecenih i fino samlevenih). Jedina rec je MMMMM..nemam vremena ni da mislim. To je zimska varijanta, a onda se vratim na izvornu letnju kada ozeze oko Bozica u Aussielandu. Sve mi se smuci kada vidim ovdasnje torte - sponge cake i onda razne prelive sa 300% secera i posuto nekim bljaks! mrvicama. Kada mi je mrsko da zasucem rukave lepo odem u Lindt und Sprungli na Martin Place-u?CBD i kao covek narucim tortu. Imaju neku novu sa karameliziranom krusom...a u belim varijantama uvek mosh da vidis crna , mirisna, diiiivna, aromaticna zrnca vanile - nista ekstrakti i slicno. A onda sve to treba sagoreti:-))) I znas sta ...nemoj molim te vise ovakE postove...ako imas dusu:-)virgo intelectanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-41309255105857635552011-12-05T09:58:31.042+01:002011-12-05T09:58:31.042+01:00setila sam se ovog posta sinoć - posle 2 filma na ...setila sam se ovog posta sinoć - posle 2 filma na Faf-u (Faust i Budućnost) bogme mi je trebalo šećera i otišle smo u Gelateriju u Nušićevoj kad tamo - Markiza! :) Ali, ima ali - imaju oni tortu koja se zove Džumbus koja je otprilike to - everything you can imagine and more - zato što ima i marcipan na vrhu. Moj Bože! :) preporučujem i kafa je odlična! :)little voicehttps://www.blogger.com/profile/05660446393453373081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-57056019813999318842011-12-04T20:18:57.897+01:002011-12-04T20:18:57.897+01:00"Markizni krem u činijama sa sve piškotama&qu..."Markizni krem u činijama sa sve piškotama" zvuči sasvim dobro kao koncept! To je isto kao "Vanila fil sa jagodama za potencijalnu tortu sa jagodama" ;)prešlicavanjehttps://www.blogger.com/profile/02565200889810503701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-11123338336957188832011-12-04T19:18:55.265+01:002011-12-04T19:18:55.265+01:00I ja je znam kao markizu, i pravila sam je ranije ...I ja je znam kao markizu, i pravila sam je ranije često. Jednom sam je napravila za rođendan, lepa beše i pojede se brzo. Al' dva drugara nisu stigla da dođu na rođendan, pa su došli nešto kasnije, i ja reko' ajd' da ugođaj bude isti, napraviću jednu malu markizu. <br /><br />Ne htedoše nešto jaja da se dignu (e sad, šta je ko pomislio, nek' je pomislio, ja znam šta sam 'tela reći :D), pa fil ostade redak, a ne imadoh vremena da pravim drugu.<br /><br />Tako je nastao recept "markizni krem u činijama, sa sve piškotama".<br /><br />Koji smo smazali dok si rek'o - piškota! :o)Nada Đurovićhttp://www.nadadjurovic.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-70443891675363241772011-12-04T13:38:05.638+01:002011-12-04T13:38:05.638+01:00@sizif: hmmm... stavio si rec "problem" ...@sizif: hmmm... stavio si rec "problem" u blizinu reci "markiza", ne znam kako to da protumacim... ta dva termina ne idu u isti pasus!<br />Vidim da mi i Milja i ti skrecete paznju na pad kvaliteta iste (ako je to odista moguce, mislim da ta torta izgubi na kvalitetu?) ali, razumeo sam poruku: izvuci je odmah iz zamrzivaca i spasiti je! :)<br /><br />@Milja: <br />dok smo mi jos bili svi u istom stanu bilo je potpuno normalno da se markiza specijalno napravljena za 01.01... (to je ritual: markiza i koncert, prenos iz Beca) zapravo jedva sretne sa tim 01.01... Odnosno, do koncerta je vise nije bilo...<br />Elem, rekoh i Sizifu, ok, spasicu je propadanja :)<br /><br />I hvala za napomenu za imena recepata! ;)<br /><br />@Suncokret13: ova fotografija ipak dolazi sa jednog "zvanicnog" bloga i samim tim - ne znaju oni koliko slaga bi zapravo trebalo staviti!... Opet, ova torta sjajno ide i bez slaga... Slag ponekad kao da skrece paznju sa njene sustine... A sto se broja parcadi tice - jedno kao nijedno!<br /><br />@Vanja: Samo se ti šali... ali nisu vrata zamrzivača ta koja se čuju sve glasnije, već vaga :)<br /><br />@maxivida: iako bi valjalo da tvoj blog uzmem kao dokaz ekspertize i da posumnjam u sopstvene izbore... M-m! (odrecno). Markiza, pa prazno, onda mogu razne reform-torte i sve ostale :)<br /><br />Ako imas i neku dobru fotku ove torte sa slagom, daj nju da postavim, umesto ove coolinarike :)prešlicavanjehttps://www.blogger.com/profile/02565200889810503701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-42584486325687021822011-12-04T13:23:13.122+01:002011-12-04T13:23:13.122+01:00Eh sad, najbolja ikada. Teške reči. :) My two cent...Eh sad, najbolja ikada. Teške reči. :) My two cents: http://tortatorta.blogspot.com/2010/08/markiza-charlotte-russe.htmlmaxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-3796921110473138772011-12-04T13:22:24.296+01:002011-12-04T13:22:24.296+01:00Ova priča me je toliko zamsejala, pojma nemaš! Još...Ova priča me je toliko zamsejala, pojma nemaš! Još sam pomislila da se vrata friždera- zamrzivača otvaraju a onda se čuje jedan glas koji je sa prvim slovima tih a onda se pojačava i kaže: Priznaaaaj! <br />:)Vanja Todorovićhttps://www.blogger.com/profile/04154721856435012501noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-33036029712992549362011-12-04T13:18:03.163+01:002011-12-04T13:18:03.163+01:00Meni je mama do pre par godina svake godine za rođ...Meni je mama do pre par godina svake godine za rođendan pravila ovu tortu, uvek smo je zvali "markiza" i omiljena mi je! Mislim da je dosta bilo eksperimantisanja sa drugim tortama i da možemo da se vratimo tradiciji. :-) I potpuno se slažem da se kod markize teško čovek zadržava samo na jednom parčetu!<br /><br />Jedino, po maminom receptu ima više šlaga nego na slici koju si okačio. Valjda se tako lakše savlada i drugo parče, pa može da se pređe na treće. :-)Suncokret13noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-33468888780060741562011-12-04T12:38:23.919+01:002011-12-04T12:38:23.919+01:00Zvanično, ta torta se zove "markiza", al...Zvanično, ta torta se zove "markiza", ali je mi u kući zovemo "markova torta" (moj najstariji sin, ta mu je omiljena). Nikad nije doživela da ostane čitava duže od 12 sati otkad se stegne. Pravim je isključivo noću (oko 2, 3 časa), do jutra se stegne i nestane u roku od par sati otkad se ukućani probude.<br />Nebojša, markiza baš i nije preporučljiva za zamrzavanje jer su unutra presna jaja i ima mleka (za natapanje piškota)- gubi i na ukusu i na formi. Vrlo mali broj torti zadrži sva svojstva i posle ostajanje u zamrzivaču, na primer esterhazi, reform, rozen... <br />I ja volim da usred noći napadnem frižider i počistim ga od slatkiša. Nije zdravo, znam, ali ne može da se meri sa zadovoljstvom koje osećam. :)<br />P.S. Imena svih (baš svih) recepata pišu se malim početnim slovom. Tako je, na primer: vasina torta, ali: sote Stroganov.Milja Lukićhttps://www.blogger.com/profile/02466904127442295795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7906613241479708987.post-18647060856794990032011-12-04T10:39:44.614+01:002011-12-04T10:39:44.614+01:00.. a bogami, da si je pojeo celu, imao bi stanovit..... a bogami, da si je pojeo celu, imao bi stanovitih stomačnih problema! :-)<br /><br />Pa eto, filmadžije su se dosetili da dobar film ne zavisi samo od glavnh, već i od sporednih uloga. Ovi koji krste torte još nisu. <br /><br />I da, pazi, torta kad se izvadi iz zamrzivača podosta gubi na kvalitetu.Sizifhttp://sluhzaduh.mojblog.rsnoreply@blogger.com