Tuesday 12 January 2021

"Staljin/Tramp/Hitler je bio dobar, jer mogao je da... ali nije!"



Malo stariji možda pamte knjigu Jurija Borjeva “STALJIN u anegdotama”, objavljenu u Jugoslaviji 1991. godine. U njoj se, uz mnoge ‘anegdote’ koje su produbljivale shvatanje života pod krvožednim tiraninom nalazila i ova, u koju je spakovano sve što o odnosu tirana i naroda morate da znate:

Da bi se gostujućoj stranoj delegaciji pokazalo kako se živi (i voli!) u SSSR-u, organizovan je nekakav narodni skup na kojem je bio prisutan i Josif Visarionovič. Staljin je prilazio ljudima, rukovao se sa njima i gladio dečije glavice.

Jedna žena-apartčik objašnjavala je gostima: “Vidite kako je drug Staljin dobar čovek. On miluje svu decu, a da hoće – mogao bi da ih pobije.”

*

Nikada nećemo saznati da li je ova anegdota inspirisana stvarnim događajem.

Ali, nakon mnogo čitanja i slušanja, znamo da je bila moguća.
Pod Staljinom je sve bilo moguće.

Sada znamo da takvo razmišljanje, pak, živi i dalje.

Taj pogled na svet možete sresti u rečenici “Volim Rusiju zato što nas nikada nije napala”

Odnedavno je tu i nova krilatica: “Tramp je dobar, nije pokrenuo nijedan rat.”

Zašto da se tu zaustavimo?

Hajde da uštedimo vreme mudrijašima za naredne pokušaje abolicije zločinaca:

“Hitler je bio dobar! Nije granatirao Pariz, a mogao je!”

“Putin je dobar! Mogao bi da ubije sve novinare koji ukazuju na njegova zlodela, a ubijeno je tek njih nekoliko!”

“Pinoče je bio dobar. I voleo je kulturu! Mogao je da muči Viktora Haru danima, ali ga je ubio ubio već četvrtog dana po preuzimanju vlasti!”

“Milošević je bio dobar, mogao je da...... “ (ne znam šta prvo da izaberem)

“Fil Kolins je dobar! Mogao je da snimi i latino-chillout verziju “Another Day in Paradise 2020 remix”, ali nije”. 

U redu, uozbiljiću se...

*

Nadam se da vam je jasno koliko je takav pogled na svet, za početak, duboko snishodljiv.

Zatim, da se bazira na totalnom ignorisanju činjenica i debelom nerazumevanju višeslojnosti problema.

Konačno, ovakvi silogizmi otkrivaju totalnu defokusiranost, i mudri su koliko i prepričavanje “Imena ruže” Umberta Eka kao knjige o prvom seksualnom iskustvu jednog mladog iskušenika.

Čitajte, 

istražujte, 

prevrćite problem, 

jbmmumiša.

I “razmišljajte, makar i na silu”.


4 comments:

  1. Uz potpuno gnušanje prema svima pomenutima, kultu ličnosti, krivici jednog, tačno određenog čoveka (i njegove nečasne svite)...

    Demokratske države su dobre, jer nećemo pamtiti krivca, jer i nema krivca, jer su oni zajednički, demokratski, vođeni plemenitim ciljevima odlučili da pobiju neku tuđu decu, u Vijetnamu, Maliju, Indiji, Siriji, Kongu, Afganistanu, Iraku... Nisu morali, ali eto - dobri su, plemeniti, velikodušni; samo u ime demokratije i dubokih džepova skupih kaputa koriste svoju moć, vojnu silu, bombe.

    Kao da su nestali ljudi koje užasava i jedno i drugo: i oni koji ubijaju svoj narod, i oni koji ubijaju druge. Zauzme se busija, pa se međusobno pljuju, iz svojih jaraka. I niko se, nekako, ne usudi da u istoj rečenici kaže: "Ne smeš da biješ svoju ženu, ne smeš da biješ ni tuđu."

    ReplyDelete
  2. Ne slažemo se u potpunosti. U demokratskim državama, za razliku od onih koje se tako predstavljaju su krivci uvek pominjani imenom i prezimenom (uostalom, i Hitler je došao na vlast 'demokratskim putem') Nikson je prezime čoveka koje se vezuje za Vijetnam. Margaret Tačer je ime i prezime osobe koja je najodgovornija za Foklandska ostrva, Buš za Irak, da ne nabrajamo dalje.
    Ne smatram ih ni plemenitim, ni velikodušnim, i u velikom broju slučajeva ti ratovi nisu imali veze sa demokratijom, već ekonomijom.

    Evo, mene užasava i jedno i drugo. Krenimo od našeg dvorišta. I dalje me užasava čovek koji je ovde pobeđivao većinom glasova od 1990. do 2000. pa ubijao i nas i komšiluk, te i dalje nekako teško prihvatam kako se mi borimo sa tim delom krivice.

    Ja nisam u busiji, štaviše, često sam na brisanom prostoru, između dve vatre.
    U vezi sa poslednjom rečenicom - slažemo se, 100%.



    ReplyDelete
  3. Ovde se uglavnom slažemo. :)

    ReplyDelete