Sunday 15 November 2015

Od Londona do Pariza 1999, u tri klika

Hajde da učinim koliko mogu da ova fotografija ne postane novo "Andrićev" citat ("Dođu tako nekad vremena...") ili "Radmilovićev" citat o gluposti i smrti - jer, dalekosežno, kriva srastanja uvek učine da neko na kraju stvarno misli da se akcija zvala "Milosrdni anđeo", da Blur nisu dozvolili korišćenje "Song 2" američkoj vojsci zbog bombardovanja, da je Nirvana na albumu napisala da "nije za pse i Srbe" ili, ako se zagledamo u malo dalju prošlost - da je stari Jug-Bogdan imao devet sinova i da je Branković izdao Lazara.

Par klikova i pažljiv izbor ključnih reči je ono što bi Vam dalo neke tačne odgovore.

Levo: London, 1999. Desno: Toni Ben, istog dana, drugi fotograf >>


Fotografija koja kruži mrežom kao dokaz da su u Parizu održavani protesti protiv NATO bombardovanja SRJ nastala je, dakle, u Londonu, aprila 1999. godine i autor te fotografije je tadašnji reporter agencije AP - Entoni Harvi (Anthony Harvey). Brza pretraga baze Getty Images otkriva još fotografija sa tog događaja - te da je u prvim redovima kolone bio i član Parlamenta, Toni Ben, koji je na skupu i govorio (link) >>

To što fotografija ne potiče iz Pariza, ne znači, naravno - da u protesta u Parizu nije bilo.
Bilo ih je i u San Francisku, sve do juna te godine, kao i drugim gradovima sveta, naročito u Kini, nakon što je pogođena njihova ambasada u Beogradu (link, Getty Images >>)

O protestima u Parizu tokom proleća 1999. može se, u dva klika, pronaći da je ih je bilo više, da se na protestima okupljalo oko 10.000 ljudi, i da su ih organizovali članovi Komunističke partije Francuske, mirovna udruženja, Trockisti, itd (link) >>.
Na tri klika ćete pronaći i informaciju o peticiji koju su potpisivali intelektualci i pisci Francuske, a sa ciljem da se bombardovanje SRJ prekine.

Sve ovo nije zabeleženo, linkovano i kliktano da bi obesmislilo želju onih koji se već drugi dan po mreži suočavaju sa raznim ališistima i uporednim brojačima žrtava - da imaju nekakav dokaz da je stvari nemoguće tako lako polarizovati i da ih je pogrešno - generalizovati.

U raspravama se valja koristiti tačnim informacijama - čime će eventualna... pobeda (?) biti značajnija i možda dugotrajnijeg dejstva.


(Postoji tu jedna strašnija stvar od pogrešnog navođenja lokacije gde je fotografija nastala.
Jer, raspravlja se uglavnom na temu da li sažaljenja mogu i treba da se porede.)
.

5 comments:

  1. "Pa kakvo ime da ti damo, gospođice od tri pedlja?
    Krivo srastanje gospodine, krivo srastanje".

    ReplyDelete
    Replies
    1. "i samozvani stovaoci onog sto ne razumiju
      i svi tvoji placeni nitkovi dousnici i sjecikase
      i svi tvoji mutavi urlatori zvucnih titula
      hrabro spletkare zasticeni lopovskim kodeksom", to.

      Delete
  2. Šta se bre zamaraš takvim stvarima, kad evo prave vesti:

    Вучић: Извозићемо у Кину јунеће и јагњеће месо

    Dakle, nema Kina toliko ljudi koliko mi jaganjaca i junaca možemo da pokoljemo i pošaljemo gladnom kineskom narodu.
    Za klanje nije problem, tu smo od vajkad važili kao vrsni majstori, za transport možemo da se obratimo braći Šiptarima, pardon Albancima, oni imaju te veze, svašta prebacuju preko granica, a mogu i da pripomognu ako zafali koja ruka za klanje, nisu ni oni loši u tom poslu, a i naši smo majkumu

    ReplyDelete
  3. Zaista ću morati da posvetim neko vreme raspisivanju paralele između Monty Python flying circus serijala i ovoga gde živimo... Za sada vidim cca 15 njihovih skečeva koji su u međuvremenu postali naša realnost....

    ReplyDelete