Sunday 21 December 2014

Čuvajte jelke!


Ukratko prepričano: paganski običaj obeležavanja 25. decembra kao dana u kojem slavimo naše verovanje da je priroda večna i da ima snage da se obnovi prerastao je u običaj da se drvo kojem je trebalo deset godina da izraste poseče, drži u stanu dvadesetak dana okićeno ukrasima koje je jedan siromašni duvač stakla smislio jer nije imao para za jestive ukrase a zatim izbaci pored kontejnera. 

To je, više-manje, suština.

A zabavno je čitati varijacije koje je slavljenje suncostaja doživelo tokom vekova!
Rimljani su, u početku, tog dana odlazili u borove šume i ukrašavali ih, želeći da umilostive duhove prirode. Kako su ovladali svetom i prepustili se lenjosti - tako su rešili da nema razloga odlaziti do šume već je dovoljno stablo poseći i uneti u kuću.

Nekada su se drvca kitila isključivo jabukama, rajskim voćem.

Nemci, koji su među prvima u Evropi počeli da ukrašavaju stabla su, recimo, u 12. veku kačili drvo o strop naglavačke, jer je to tada i tako simbolizovalo hrišćanstvo.

Kićenje jelke nekada je podrazumevalo isključivo jestive ukrase. A onda je pominjani siromašni duvač stakla, nemajući novca da kupi jestive - napravio staklene kugle, koje su uskoro kao ideju prigrlili bogatuni - dok je sirotinja nastavila da pod drvo stavlja lešnike, jabuke i slične stvari.

(Uzgred, i običaj pucanja u vazduh i korišćenje zvončića tih dana potiče iz verovanja da će buka uplašiti zle duhove i tako učiniti da oni ne pređu u Novu godinu zajedno sa nama.)

Ove i desetine drugih varijacija na temu ukrašavanja drveta i značenja zašto to radimo - daje nam, istovremeno, priličnu slobodu da biramo kako ćemo obeležiti i ukrasiti kuću tokom tih dana.

Ovaj stari radio spot vas podseća na to kako jednog dana može doći i do varijacije u kojoj jelke biraju ljude, zato pazite da li ćete im se zameriti - a ove fotografije da je važna samo dobra ideja i da ima stvari koje se mogu uraditi i bez sekire.

3 comments:

  1. Super su slike.
    Nemoj me terati da te davim, ali Nova godina nema veze sa svim ovim. Sloveni, Skiti, ovi severni narodi su slavili rođenje Boga, Sunca, vrhovnog nečeg baš tada kada je najslabiji, a ne bi li ga zamolili ili umilostivili da se ponovo rodi (Helios Pantokrator ili Sol Invictus tako beše...)
    Negde sam čula da smo mi spaljivali Badnjak kako bi spalili starog boga Badnju i pozdravili novog boga Isusa - to je tačno Božić.
    Prvi hrišćanski misionari su imali stravične probleme oko pokrštavanja Slovena, pošto često zaboravljaju (nas su pokrštavili na svakih sto godina), i pošto ih nije briga.
    A da bi ih ikako uglavili u "hrišćanske standarde" morali su te standarde i malo da menjaju. Tako naši crkveni običaji imaju blisku vezu sa lokalnim magijskim ritualima, a Isusov rođendan je pomeren tada kada su ga Evropa i Azija slavile (zimski solisticijum), a ne onda kada se stvarno desilo - početkom jevrejske godine (a to je kraj septembra/početak oktobra). Ko meni ne veruje nek čita u knjizi :)
    Sorry na davljenju, ali stvarno mi je svake godine neopevano smešno što se šamanizam vezuje za religiju koja bi u osnovi bila bliže budizmu... ali se i budizam vezuje za razne zvončiće pa je to kao "prirodno".

    Ali hvala na ideji o hrani, pošto već dve godine razmišljam da jelkicu u kuhinji okitim keksićima i jutros videh ideju sa pečeno/osušenim kriškama pomorandže. Ima to rezona :)
    Lepo se provedite (oboje) i odmorite. Srećna NG :)

    ReplyDelete
  2. P.S. Proveri molim te tu granu, može da sklizne ispod mašne i surdukne se na nekog ili nešto. Zamisli da ručate vruću supu sa srebrnim zvezdama ;)

    ReplyDelete
  3. Hej :)
    Čitao sam svašta ovih dana na ovu i slične teme, naravno da nema (previše) veze sa NG - no, shvatio sam da je to jedan ludački amalgam svačega kada sam našoj gošći (rođ. u Kanadi) morao da objašnjavam da je sasvim normalno da Djed Mraz stigle 31.12 uveče :)

    Ne brini, neće grana nigde, fiksirali smo je tako da će do Uskrsa da izdrži :)

    Uživaj, odmori, srećna Nova, takođe :)

    ReplyDelete