Sunday 26 October 2014

Melanie De Biasio: "No deal" [preslušavanje]





"Si je n'entendais pas ta voix, je serais perdu dans un pays de silence." - 
"Da ne čujem tvoj glas, bio bih izgubljen u zemlji tišine" - 
kaže Moris Rone Žani Moro u filmu Luja Mala "Ascenseur pour l'échafaud") i ta rečenica svetli poput reklama u crno-belim filmovima dok preslušavam i otkrivam čudesnu Melanie De Biasio, album koji može biti fantastična podloga da se od svakodnevnice napravi opaka filmska scena ili uživa u vožnji u noćnim satima kroz grad ili zamisli zadimljeniji džez klub u srcu nekog drugog grada ili - 
odmah spuste roletne i zaboravi šta je sa druge strane stakla, mali je broj stvari koje mogu biti tako privlačne i prijatne poput albuma "No deal" ovog oblačnog, hladnog dana.

Ukoliko u njenom glasu čujete i Billie i Ninu ali i Peggy Lee, niste jedini.
Ali, to je najmanje važno.
"No Deal" je drugi album Melanie De Biasiosnimljen za svega tri dana, na starinski način, sve je nastajalo odmah, kablovi im možda i nisu bili potrebni, 
samo pogledi preko instrumenata.

Roletne dole.
Play.
Vidimo se,
u nekom crno-belom filmu.


. .

6 comments:

  1. Pre mesec dana sam dobio link od drage mi prijateljice iz Londona koja ima sofisticiran i neobičan muzički ukus. Kaže mi da je Melanie De Biasio otkinula svojim pesmama i da je u pitanju jedna aspolutno genijalna dama. Ne treba čoveku, koji voli muziku, puno vremena da shvati da je Melanie jedna ozibiljna umetnica. Poetičan prikaz. Dopada mi se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otkrio je preksinoć, sledio se, totalno.
      Tragam za prvim albumom, pošto kritičari navode da je ovaj novi sasvim drugačiji od onoga što je radila na početku...
      Pozdravi prijateljicu, muzičku istomišljenicu :)

      Delete
    2. negde cenim da je npr. "srodna duša" kudikamo srećniji, a svakako poetičniji izraz od "istomišljenica", potonji budi neprijatne totalitarne tonalitete... sad ću malo da izigravam šrinka: ubi te ideološka borba, m, bojša? pamtimo onu čerčilovu... dok teramo adolfe na čistac ;)

      Delete
  2. Ti si čovek mlad i velikodušan, meni je nešto više godina, te mi je potrebno nešto više od prepoznavanja iste rezonance glede iste muzike da bih nekoga proglasio "srodnom dušom" :)

    Inače, sugestija ti je na mestu.


    ReplyDelete
    Replies
    1. slažem se sa primedbom, nisam ni ja više toliko mlad. ovo stilsko dopunjavanje tumačim kao elegantan čin simboličkog otpora :)

      Delete