Saturday 21 June 2014

Na "Svetski dan muzike": preslušavanje najboljih pesama 2/4 2014

Jednom smo na ovom mestu već pričali o tome da "svetski dani" uglavnom postoje da bi se skrenula pažnja na ono što se smatra ugroženim. 

No, muzika je, sudeći po drugoj četvrtini ove godine, daleko od ugrožene vrste. 
Na nebu se još uvek pojavljuju spektakularne komete poput St. Paul & The Broken Bones >>, u orbite su se ponovo vratili i Damon Albarn >>, James, Chrissie Hynde (i posle toliko godina zvuči savršeno), Echo & The Bunnymen snimili su najbolji album u proteklih dvadesetak godina, kao i Tori Amos; Brian Eno & Karl Hyde (Underworld) objavili su zajednički album koji će biti preslušavan još mnogo puta, Boris Blank je sa Maliom snimio set koji vibrira poput radova njegovog matičnog benda Yello - a da bi se ovo proleće završilo spektakularno tu su ponovo i tUnE-YaRdS (vidi sliku :), Meshell Ndegeocello, The Black Keys >> i neka do sada manje poznata ili potpuno nepoznata imena:

Obratite pažnju na nove albume The Antlers, The DeSoto Caucus, Hamiltona Leithausera i Nicka Mulveya - kao i na do sada "objavljenu četvrtinu albuma" benda Artan Lili >>, jedinog našeg na ovoj listi. Pesma "Najbolje što znam" je pravo malo čudo.

Za kraj, tu je i album obrada pesama Lou Reeda koji je snimio Joseph Artur, na ovoj listi zastupljen obradom "Walk on the Wild Side".

Dvadesetak pesama objavljenih od marta do juna spremno je za preslušavanje.
U čast "Svetskog dana muzike" i prvog dana leta - Play!
.
UPDATE: Servis Grooveshark koji je omogućavao preslušavanje muzike zatvoren je 01. maja 2015. 
Brižljivo rekonstruisana i ponovo vraćena na mrežu - godišnja lista najboljih pesama 2014. očekuje vas ovde >> .
.
p.s. Najbolji spot 2/4 godine - bez obzira na novi spot benda OK Go ipak je:

.
.

2 comments:

  1. Preslušah celu listu uz jutarnji čaj i nedeljno kuliranje. Ima nekoliko sjajnih pesama od proverenih autora kao što su James, Echo, Ray LaMontagne, Damon...Zatim tu su fenomenalne pesme meni nepoznatog Hamiltona Leithausera i skoro otkrivenih preko tvog prikaza St Paul & The Broken Bones. Artan Lili su ok. Podsećaju na Obojeni program. Dobar je i cover Lou Reeda.
    Međutim, na listi su se našle i neke pesme koje izvode Future Islands, Sohn, Meshell Ndegeocello. Tu je skoncentrisano sve ono što ja lično prezirem u pop muzici, a to je ta neka chill out bezličnost i zvuk koji potpuno neplodan. Apsolutno neslušljivo! Ne može u mom slučaju da prođe nikako. :)
    Ipak, nedeljno jutro mi je lepo počelo sa ovom tvojom dj listom.
    Veliki pozdrav i budi dobar :)

    PS: Ostaje nam da popijemo jednu subotnju prepodnevnu kafu ispred Beopolisa uskoro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej druže! :)
      Drago mi je da ti se sve ovo sviđa! Što se navedene trojke tiče, naravno da je ok što ti se isti ne dopadaju, iako se ne slažem, naročito ne za Future Islands i Meshell...
      Evo još jednog pokušaja za Future Islands, nastup kod Letermana koji ih je učinio zvezdama u očima planete pre 3-4 meseca:
      https://www.youtube.com/watch?v=1Ee4bfu_t3c

      Čekam listu, a kafa subotom ispred knjižare sad stvarno može, tu sam :)

      Delete