Tuesday 13 May 2014

B92: 25 godina (fragmenti)

(pisano u vreme dok je Radio B92 još uvek postojao)

Kakvo je to proleće bilo!
Najpre je u februaru počeo da izlazi "Ritam" >> - prvo u malom formatu a zatim i pravom, magazinskom i u njemu sam prvi put čuo za (važan momenat "čuo za" ne i "čuo kako zvuči") Wedding Present i Pixies te pročitao prvi tekst o Sonic Youth koje sam već čuo ali nisam imao pojma odakle ta šizofrenija dolazi, zatim je Treći kanal (3K) uveo emitovanje MTV-a od negde tri ujutro pa sve do podneva - što nam je otkrilo The Stone Roses, Galaxy 500 i Inspiral Carpets - i konačno je u maju počeo da se emituje i program B92.



Koliko (i kakve!) hrane za uši, oči i glavu jednog šesnaestogodišnjaka, odraslog na jednom donekle pristojnom magazinu, jednom-i-po TV kanalu i tri radijske emisije (Studija B)!
Čitav svet, konačno dostupan.

Ritam je izlazio i nestao, MTV je nestao sa 3K a zatim u potpunosti promenio fizionomiju, radio je bio tu, sve vreme.

Sa distance od dvadeset pet godina mnogi od trenutaka provedenih na stolici ili na podu kraj radio aparata sada izgledaju naivno, smešno - ili potpuno nadrealno.
Teško je prepričati ushićenje programom koje je bilo od one vrste da se ponekad noćima nije spavalo a trebalo je jer je bio radni dan; da se bežalo iz škole da bi se slušala neka emisija te da se izlazak u grad i povratak iz grada planirao prema programskoj šemi jedne radio stanice. 
A stvarno je tako bilo.
Gotovo svaka emisija bila je događaj i svaka se otimala kontroli ili očekivanom taman toliko da postane nemoguće za prepričavanje.

Tek, preslušavanje specijalnog programa koji se povodom 25 godina rada emituje na Radiju B92 od juče (serijal je dostupan ovde >>, ovo je link ka prvoj emisiji, ostale su dostupne na istoj stranici) i ponovni susret sa mnogim glasovima, špicama i džinglovima koje nisam toliko dugo čuo vratio je iz zaborava neke trenutke i saznanje da su te replike, ti glasovi, šumovi, uzdasi i zvuci duboko urezani moje odrastanje i da predstavljaju deo ključa po kojem se i danas prepoznajem sa nekim ljudima. 

I zato što mi nije ideja da u podsećanju na dane kada sam umeo satima da sedim pored radio aparata i gledam u isti da sad nešto analiziram koliko je i da li je to bilo bolje, jezgrovitije i luđe od svega što se pre (i posle) toga dešavalo na FM nebu iznad Beograda, beležim te momente koji nisu otišli u etar zauvek. 

Proveo sam hiljade sati slušajući B92, naročito u prvih nekoliko godina emitovanja. 

I ponešto od toga ostalo je sačuvano u prostoru između levog i desnog uha.

Šta pamtim po imenu, ushićenosti ili činjenici da sam u nekoj od tih emisija otkrio nešto što mi je blisko?

(nije hronološki)

"Makroi, dileri i muzički saradnici." (i ta rečenica sa špice: "Glasnije Tomo, malo glasnije moraš!")


Kviz "Velika rock'n'roll prevara", ekipe "Vijci" i "Kompjuteraši".

"Pomen crvenom patuljku"

"Tursko kupatilo" Vlade Mijića i Boška Milina i...

"Mali komarac"

Fleka, "Radio šišmiš".

"Ritam srca"

"Srbokap"

"Prijem, prijem" - najneverovatniji sportski program na radiju ikada

"Dođi na vanilice a može i kafa"

"Dođi da slušamo ploče, biće nas šestoro - Bitlsi, ti i ja" (nedelja noć?)

Naravno, "Ukradena lica - face-off" Miška Bilbije i Mjehura - i ta "dva ovna na brvnu" iz špice...

"Dole, na uglu" (... "heroji, skitnice, odmetnici i desperadosi...") koji se još uvek emituje (sada na Radio Beogradu 2)

"Originalni soul rečnik".

Milanče Petrović-Tica,

Džoni Racković.


*** 


Prvi susret sa The Pixies, My Bloody Valentine, The Chills, Ride, Inspiral Carpets, Grant Hartom, Wedding Present, Walkabouts... čak i Public Enemy koje niko drugi nije emitovao na FM skali.


***


Jutarnji program Maje Marinković u kojem je uspevala da priča i po sat vremena bez pauze, bez džingla, rafalnih sat vremena nabijenih energijom i sumanutim humorom.


***

Mjehurove najave pesama i svega napumpane adrenalinom i besom protiv svega što nas tišti.

*** 

Višesatni apeli voditelja da donesu šta imaju od instrumenata nekoliko sati pre svirke Grant Harta na Akademiji, jer kombi sa njihovom opremom nije mogao da pređe granicu. 
Čini mi se da je bila jesen 1990.

***

Prvo emitovanje našeg benda na "Demo Top 8" listi!

***

Noć u kojoj se emitovao snimak snimanja reklama za "Američku noć". Neko je postavio mikrofon u režiju i beležio sve što se dešavalo u studiju dok su se snimali glasovi i radila montaža reklame. Te noći sam poželeo da pravim reklame a sutradan sam zakasnio u školu na prva dva časa, jer sam bio totalno neispavan.

*** 

Voja Nedeljković koji je u vreme emitovanja žanrovskih muzičkih lista vodio jedan od termina u početku i počinjao sa:  "Večeras radimo u specijalnim uslovima... imamo poplavu u studiju te ja sada vodim program iz kupatila... A mesto broj 11. večerašnje liste nećemo čuti jer je Gordan Paunović odneo kući ploču. Molimo kolegu Paunovića da vrati ploču u fonoteku, hvala! Idemo na mesto broj 10."

***

Prvi prekid programa, 9. marta 1991.
Pored parkiranog tenka na Zelenom vencu, to veče pamtim po tišini u etru.
Gluv i nem i nemoćan.

***

"Voda u koaksijalnom kablu."

*** 

Čestitajte Predsedniku rođendan Aleksandra Timofejeva, u leto 1997, kada nije bilo prostora za šalu na račun Miloševića a u kojoj je pustio slušaoce da Predsedniku požele sve što mu žele.

***

Ovaj džingl.


*** 


I taj trenutak od 24. marta 1999 uveče, negde oko 21h: "Dok avioni iz Avijana poleću ka Srbiji, na programu Radio Televizije Srbije emituje se koncert Bajonea."


*** 

I ovaj džingl.



***

Davno, Brakus koji emituje čitav j***i sat Modern Talking (!!!) uz apel slušaocima da će prestati čim se bude javilo šezdeset ljudi koji su protiv toga... 
I taman se nakupilo 40-45 njih protiv, kad je počela da se javlja struja koja je, naravno iz zezanja - bila "ZA". 

***

Menjaža.



***

I onaj dan kada sam vezivao žicu antene za radijator, ne bih li uhvatio program nakon što je emitovanje ponovo zabranjeno, signal je bio odvratno slab.

***

I sve što je bilo posle - gde ima manje materijala za prepričavanje, a malo više za analizu i razmatranje šta je radio danas, a šta smo mi.
(Iskreno, nedostaje mi ona špica za vesti sa "Budimo ljudi, iako smo srbi" i onaj Morikoneov instrumental za vesti u 17h.)

***

Serijal radijskih specijala povodom 25. rođendana emitovaće se sve do petka (i sačuvani su ovde (update) >> (poslednji u nizu biće "Ritam srca"!). 
Ukoliko tokom preslušavanja tih priča, glasova i džinglova osetite kako vam je sretna glava, razumemo se.






Update:
Lista pesama po kojima ću pamtiti Radio B92. Ima i džinglova :)



.

13 comments:

  1. Od 95-te imao sam stalnog predstavnika u Beogadu - brata koji je studirao. On mi je puno pričao o ovome o čemu sada kod tebe čitam. Nešto sam i sam slušao, kad s vremena na vreme odem kod njega na par dana. Biće da je u vreme kad je B92 svoj predajnik postavio najpre na Rudnik, a zatim i na Ovčar, ovo o čemu ti pišeš već bilo istorija. Lepo je biti neposredni akter "sa bilo koje strane radija".

    ReplyDelete
  2. Sećam se vremena kada se jedno vreme (2000.) emitovao čak i sa granice Rumunije, ili tako neke lokacije, jer nije moglo drugačije...
    Bilo je tu, sve u svemu, blistavih momenata koji nisu zabeleženi, a koje bih sad seo da jurim u kosmoplovu koji ide brzinom svetla, valjda ti radio talasi nisu daleko stigli...

    ReplyDelete
  3. Prvi dzingl koji si postavio kao "Najava početka programa, 1989" je modifikovana verzija koja je bila u opticaju 1991. Dakle ovo je modifikovani original star bar godinu ipo do dve i nije isti kao original iz 1989.

    ReplyDelete
  4. Sasvim moguće... Preuzeo sam ga pod ovim imenom sa sajta B92 pre... dosta godina...
    Razlog više da B92 postavi sve što je vredno na sajt...
    Hvala na dojavi! :)

    ReplyDelete
  5. Miroslav Ocokoljić14 May 2014 at 09:07

    Kao da si pisao o meni... Slušajući opet džinglove, poznate glasove postajem bolno svestan koliko mi nedostaje stari b92. Mjehur, Fleka, dnevnik...
    Hvala za ovo divno podsećanje!

    ReplyDelete
  6. Secas li se mozda da li je uvod iz Eno/Cale - Spinning Away ikad bio deo nekog dzingla sa B92?

    http://www.youtube.com/watch?v=OgeZhSaSpRc

    ps. hvala na sjajnoj retrospektivi :)

    ReplyDelete
  7. Preslušao temu više puta, znam da je znam :) - ali ne mogu da se setim da li je bila na nekom džinglu ili špici ili ne...

    Hvala i tebi i Miroslavu :)

    Uzgred, u četvrtak, 16. maja je Mjehur bio na programu 2-3 sata... U top-formi, zabavan, bezobrazan, savršena muzika, izvrsna vibracija... Nadam se da je to snimljeno i da će ga biti na B92.fm ili tako nekom mestu...

    ReplyDelete
  8. Jako bih voleo da opet čujem neku od vaših legendarnih reklama, naročito onu za Adu Bojanu. Na Netu je nisam našao; možda imaš snimak?

    ReplyDelete
  9. Secam se...Mjehur te '89,maj,prvi radni dani radija,pusta "Step on"Happy Monday's toliko koliko ga slusaoci traze,pa su bila javljanja u program koliko da je emituje,cifre su varirale od 1 sata do jednog veka..apropo Brakusa i Modern Talking

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taj Step on momenat mi je promakao... verovatno sam bio u školi... :)
      Nisam znao za to, a sada taj Modern Talking sat dobija šire značenje u sklopu promena koje su se dešavale na toj frekvenciji... Hvala na dojavi!

      Delete
  10. a secate li se dzingla o sad vec blagopocivsem Dojcilu Radojevicu ministru tadasnjem telekomunikacija?ByMjehur

    ReplyDelete