Friday 28 February 2014

Ekskluzivno! Scenario prenosa urne Nikole Tesle u Hram Sv. Save!

Ime i prezime autora rada nije poznato.


(Dokument za internu upotrebu) 

"Poštovane i poštovani,

kao što znate, naša inicijativa za prenos urne Nikole Tesle iz onog neuglednog Muzeja u Hram Sv. Save nije najbolje primljena u javnosti (posetite link >>) i zato svečanost prenosa ostataka ovog velikog svetskog naučnika mora biti svečanost koja će svim nevernim Toma... Draganima izbiti iz glave svaku pomisao da je ova inicijativa nešto pogrešno.
Već nam je propala ona ideja sa proglašenjem Nikole Tesle za sveca...
S tim u vezi, ovaj dokument ima za cilj da definiše ključne tačke priredb... iventa koji se ima održati što pre.

Tehničke napomene:

  • Dan pre prenošenja urne sipati u gradski vodovod određene količine litijuma, koji će učiniti da građani budu više blagonakloni prema litiji, kad krene.
  • Sa Dragišom iz nabavke dogovoriti kupovinu oko 500 priručnih gromobrana koji se imaju deliti viđenijim zvanicama. Nikad se ne zna sa tom Teslinom strujom i tajnim oružjem.
  • Prilikom iznošenja urne iz Muzeja niz Krunsku ulicu postrojiti neka malo neuglednija vozila koja pripadaju Patrijaršiji i uvežbati vozače istih da sirenama automobila prate hor koji će ovom prigodom pevati:
    "Iže jesi na nebesi, 
    ovu urnu ti ne tresi, može munja da se desi."
  • PR služba da pripremi adekvatno saopštenje na temu činjenice da nosimo urnu, a ne mošti. Naglasiti da je crkva liberalizovala stavove na tu temu, te da je Sveti Arteljerij... Arhijerski Sabor odobrio ovaj čin.
  • Građanima zainteresovanim da učestvuju u litiji naznačiti da ne nose previše metalnih predmeta sa sobom, a zbog gore navedene mogućnosti pojave neočekivanih munja sa nebesa.
  • Da bi svečanost u potpunosti uspela, Privremeni organ smo zamolili da za tu priliku Bulevar Nikole Tesle prebaci u ulicu Svetog Save, što je investicija koja će otvoriti dosta radnih mesta.
  • Dok se litija bude kretala od ulice Krunske, pa preko Slavije ka platou ispred Hrama hor ima pevati probrane hitove grupe Tesla (iz bogate diskografije izabrati najadekvatnije pesme, izbeći pesme dijaboličnih naslova poput "Edison's Medicine", nije prikladno.)
  • Pri unosu urne u Hram sa specijalno montirane bine ima se čuti prikladna obrada pesme "Tesla girls" od benda OMD, a u izvođenju nekog bogougodnog benda, ukoliko ih ima, a da nisu skupi. Bend ne plaćati preko autorskog ugovora, ionako smo oslobođeni poreza.
  • Po završetku prenosa građanima ponuditi da za simboličnu naknadu dobiju specijalni komplet molitvenika, otpornika i trožilnih kablova, a ukoliko štamparija postigne da priredi i izdanje "Uticaj misli duhovnika na razvoj elektrike u nas" neka bude u zlatotisku. Neka se isto deli onima kojima smo podelili i gromobrane, neka im to bude poklon za sećanje na ovaj svečani dan.
  • Gore priložena animacija ujedno je i nacrt za nadgradnju Hrama, koju počinjemo čim završimo sa onom crkvom u naselju Stepa Stepanović, za nju nam se baš žuri, ovo možemo i posle.
  • Uzgred, Dragiši iz nabavke javiti da nabavi stotinak onih krstova koji svetle u mraku, kao oni što smo ih videli u Grčkoj prošlog leta. Onaj jedan što je stajao na Crkvi Sv. Marka tad nije primljen sa odobravanjem, ali to je bilo pre deset godina, sad je vreme.
Molim vas da se ovaj dopis u potpunosti prouči i što pre pristupite pripremama za priredbu. U slučaju kiše ili previše negativnog odnosa javnosti prema ovoj plemenitoj ideji, iskoristićemo nenajavljene restrikcije struje ili jedno od emitovanja nekog domaćeg filma iz osamdesetih te ćemo pod okriljem noći preneti urnu bez mnogo pompe. 
Ovo vam navodimo - jer je prenos urne tek delić mnogo važnijeg zadatka koji je pred nama. 
Kad se za tri - četiri dana slegne prašina, počinjemo sa plasmanom vesti da struju ionako nije izmislio Nikola Tesla, već njegov otac, školovani bogoslov a na osnovu uputstva koja je pronašao čitajući originalno izdanje "Žitija Svetog Save", napisana belim vinom čiji se trag može čitati samo u noćima punog meseca. Mediji već imaju spremne objave, svedočanstva svedoka i fotografije, te će čitav posao biti završen veoma brzo. 

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, svakako nas kontaktirajte.

Srdačno,
Radna grupa privremenog organa radnog tela, 
odsek za prebacivanje nedostataka i prenos ostataka.

U Beogradu, 28 (14.) februara 2014."

* * * 
.

29 comments:

  1. Како није смешно?
    Па ваше хистеричне реакције на ову вест су урнебесно смешне.

    ReplyDelete
  2. Ne znam šta je smešno u tome što se bunimo protiv otimačine - koja ima za cilj isključivo krivljenje istorije i dodatni profit na koji neće plaćati porez.

    Tako su pokušali i zgradu na Kosančićevom da otmu za biblioteku, pa su se nešto pritajili.

    Ovaj zahvat, naravno, nije ništa drugačiji od podizanja onog spomenika na Tašmajdanu, azerbejdžanskom ubici.

    Isto je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. А "кривљење" историје се испољава у чему?

      Delete
  3. Najpre - ovim činom SPC prigrabio Teslu za pravoslavnog vernika, što ovaj bio nije.

    Zatim, vremenom bi taj premešaj urne počeli da koriste kao još jedan od dokaza da Tesla i Srbija imaju više zajedničkog nego što zaista imaju, a nemaju.

    Ostale mogućnosti mogu samo da nazirem, jer je u pitanju grupacija veoma maštovitih a nezasitih lica.

    Uzgred, tamo na Kordunu sam kao mali naučio pesmicu koja, zapravo, govori sve:

    Nikola Tesla
    Seo za vesla,
    Pobego' u Ameriku
    Da izmisli 'lektriku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тесла у строго канонском смислу вероватно не би могао да се окарактерише као "православни верник", али да је баш био непријатељски расположен према СПЦ није, напротив.

      "Тесла је у Њујорку живео готово шест пуних деценија а последњих десет година живота провео је на 33. спрату хотела Њујоркер. Био је кум Српске црквене општине у Гери на освећењу храма Светог Саве 1938. године и председник Српске црквено-школске општине у Њујорку, која му сваког Божића, на дан смрти, даје помен. "

      Такође, одржавао је интензивну преписку са монасима из манастира Шишатовац у којем се лечио као дете.

      Дакле, ко овде "криви" историју?

      Delete
    2. Е да, снимак сахране Николе Тесле

      https://www.youtube.com/watch?v=Da5uuzWPEeg

      Delete
    3. Tesla nije ostavio nijedan pisani trag o tome kako želi da bude sahranjen, kao ni o tome da želi da bude kremiran.

      Delete
    4. Ма да, баш као ни Данило Киш :)

      У реду, чак и да нема тог писаног трага, шта је логично за претпоставити за човека који је био кум СПЦ општине у свом крају?

      Узгред, кремиран је тек касније, прво је био сахрањен.

      Delete
    5. Za Kiša samo znam da je želeo da niko ne govori nad grobom, ne znam ostale detalje...

      Što se Tesle tiče - znam da je kremiran kasnije, zato sam i to naveo odvojeno...

      Kako god - to što je sahranjen po pravoslavnom običaju ne znači da mu je želja bila da stoji kremiran u Hramu, i možda je jedino ispravno na ovu temu da preživeli rođaci kažu šta imaju (a ima ih, živi su i zdravi, to znam jer je bilo kumovskih veza Tesli i Krivokuća). Oni koje znam su ovu ideju nazvali "svinjarijom".
      Sa druge strane, ovaj potez je meni samo dokaz da se SPC proalavila do maksimuma.

      A doklegod ti ne potegneš argument da mu je otac bio pop, ima šanse da se razumemo :)

      Delete
    6. За Киша се зна да није хтео да му се држе говори, али је такође изразио жељу да се сахрани по православном обреду. Обичај је да свештеник који држи опело на крају и прозбори нешто и Киш је то сасвим сигурно знао, нема сахране да сам био а да тзо није било тако. Дакле, то о "недржању говора" се може односити само на "цивилна" лица, иначе би и сам Киш напоменуо да неће ни поп бвило шта да каже.

      Што се тиче Тесле, прилично ми је свеједно где ће се налазити та урна, што се мене тиче може остати и у музеју. Рецимо да ја мислим да је наприкладније место "Алеја великана" на НГ, али ја се ту нити питам нити мислим да треба да се питам.

      Једино због чега се јављам је управо та ваша хистерија. Биће урна у Храму - па шта?
      Како сами себи нисте смешни?

      P.S.
      "A doklegod ti ne potegneš argument da mu je otac bio pop, ima šanse da se razumemo :)"

      На ово, као и оне трипове са CIA, ми је заиста испод части да одговарам. Тај начин дискредитације саговорника јесте ваш манир, али је већ постао толико офуцан да и са тим начином све више постајате смешни (наравно, не зато што то звучи много духовито).

      Delete
    7. Aman, predugo se znamo, zašto dozvoljavaš da te žacnu očigledno namerne a jeftine provokacije? :)

      Elem, očigledno je da nismo sebi smešni, jer mi uopšte nije smešno da gledam kako ta grupa građana otima zemlju (vidi šta su pokušali u Stepi), novac (to više i ne mogu da obrađujem) a sada i mrtve ljude sa kojima zaista nemaju ništa više zajedničkog no običan plebs.

      Jedino što im priznajem je pravo da otimaju poziciju direktne linije sa Bogom, kome je potrebna da je koristi i tu je kraj moje tolerancije prema toj ekipi.

      Kada me ubede da njihove namere imaju nešto veze sa hrišćanstvom, neću se ni ja više nervirati.

      Delete
    8. На овом линку је Теслин допис о томе како жели да буде сахрањен. Ипак је његова жеља пресудна.

      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=582335278530454&set=a.397674786996505.84191.395796487184335&type=1

      Delete
    9. ;)
      Hvala vam na 30 sekundi smeha! :)

      Delete
  4. Pročitaj ovaj tekst: http://www.pbs.org/tesla/res/res_art11.html
    Ima tu svačega ne-pravoslavnog, da na kažem - budističkog.

    I pogledaj ove citate iz "Tako je govorio Tesla".
    http://www.divshare.com/download/25241710-42c.

    Ako je SPC ušla u zonu da i ljude takvih stavova gura pod krov crkve, onda ništa.

    Mislim, ok, hajde da krenemo da mažnjavamo po svetu i protestante, ateiste, mormone, "a što ne bi moglo - sve može", da citiram onu špicu iz devedesetih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ама, ја реко да сигурно по строго канонским правилима не би могао да се окарактерише као православни верник, али је ипак његова жеља била да се сахрани по православном обреду и да му се свира "Тамо далеко" на сахрани.

      е сад можете ви да се три пута преметнете али то нећете променити.

      Delete
    2. Kao što sam ti gore napisao, nije ostavio tu želju za sobom... Ili je to među onim papirima koje je odnela CIA?

      Delete
  5. I što reče moj drugar sinoć - hajde da nakon te akcije prebacimo i Mokranjca na Marakanu.

    ReplyDelete
  6. "Moj mozak je samo prijemnik. Negde u svemiru postoji neko jezgro iz koga svi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Još nisam pronikao u to jezgro, ali znam da postoji". Tako je govorio (tj. pisao) Tesla, čiji blistav um nijedna religija nije mogla obuhvatiti ni ograničiti. A populistički, ljigavi pokušaji da se pravo na njega nasilno prisvoji od svemoćne crkvene institucije - jer ovo jeste čin nasilja - mogu inicirati i odobravati samo ograničeni umovi nesvesni širine, lepote i dobrote koji se kriju izvan okova umosputavajućih sistema verovanja.Teslino jezgro je iskonskije od bilo koje religije. Oruđe religije je bilo i biće uvek nasilje. Teslino je znanje.

    ReplyDelete
  7. Ideja i namera SPC je u svojoj suštini nasilnička, ali me ne iznenađuje puno. Ako sve to prođe, onda će još jedna kockica biti ubačena u mozaiku ovdašnjih ludosti.

    ReplyDelete
  8. Није лоша она анимација на почетку. :) Паде ми на памет нешто. Да ли пренос урне значи да ће СПЦ да издвоји неку цркавицу из свог неопорезованог прихода и финансира изградњу репродукције Телсиног торња и његове лабораторије?;) Чак и сама површина крова храма може да се искористи у ту сврху :)). Шалу на страну сад. Хајдемо овако мало озбиљније. Тесла јесте из поповске породице и то и не само по оцу већ му је и мајка из породице митрополита дабробосанског ако ме памћење још добро служи. Сигуран сам да Тесла није био верник у класичном значењу те речи из простог разлога што вера често искључује постојање критичког мишљења а без њега Тесла не би био добар научник. То што је био активан у црквеној општини у САД само доказује да је чувао спомен на традицију свог народа у ком је црква имала несумњиво велику улогу која јој се не може порећи (и у позитивном и у негативном смислу). Није први пут да црква сахрани у цркви великане нашег народа са којима је имала за живота и сукобе. Хајдемо редом... Доситеј Обрадовић рецимо јесте првобитно био искушеник монах на Фрушкој гори али је касније као реформатор школства изговорио и чувену реченицу "Књиге браћо, књиге, а не звона и прапорци". Наградно питање - где је сахрањен? Идемо даље... Вук Стефановић Караџић се такође учио писати и читати при манастирској школи, али је касније због реформе језика дошао у сукоб са црквеним круговима којима није одговарало да се језик тадашње српске елите (а не народа) којој су и они припадали славјаносербски гурне у други план. Друго наградно питање - где је он сахрањен. Пазите мени је једнако бесмислено да Теслина урна скупља прашину на полици у неком музеју као и да буде сахрањен у Храму Св. Саве. Неко је предложио сахрану у алеји великана на Новом гробљу... ја намерно пишем овде ту одредницу малим словом јер неки од тамо сахрањених су све сем великани и тамо се налазе само зато што су дневно политичке прилике биле такве. Мислим да зато Теслина родбина и други паметни људи нису никад ни тражили да он буде сахрањен тамо да му се име не повезује са неким од "великана". Имам једну крајње практичну примедбу и питање. Да ли ће након преноса урне у Храм Св. Саве бити могуће видети урну? Потпуно сам против тога ако црква жели да рецимо наплаћује улаз у Храм да би посетиоци могли да је виде. Ако посетиоцима Музеја Николе Тесле буде омогућено да са картом из музеја виде место где ће положити урну у Храму то се још и може толерисати. Као што рекох није први пут да се црква користи угледом других личности (и није то само рецепт наше СПЦ распитајте се код људи друге вере са наших простора пуно занимљивог се може чути). Оно што ми изазива гађење је потпуно погрешно "темпирање" тог догађаја. Нека су им намере и најбоље (у шта сумњам али нећу сад о томе) то су требали да ураде пре годину дана или да сачекају да прођу ови избори па да онда покрену иницијативу за тако нешто. Овако то покушавају да преко ноћи без подршке јавности практично у склопу политичке кампање ураде. Е у том случају нека им је на част.

    ReplyDelete
  9. Kad pogledam ko brani ideju i kako čak ne znaju šta su mošti a šta nisu, sada sam već sasvim siguran da ih treba najavljenog 10. jula dočekati sa... praskavcima u rukama i onemogućiti neuku bandu da nastavi da pravi štetu.
    http://www.b92.net/zivot/nauka_vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=02&nav_id=818591

    ReplyDelete
    Replies
    1. "sada sam već sasvim siguran da ih treba najavljenog 10. jula dočekati sa... praskavcima u rukama i onemogućiti neuku bandu da nastavi da pravi štetu."

      e to bi bilo do jaja - da se 10.jula potuku pobornici i protivnici prenošenja urne!
      nadam se da će biti direktan prenos, taj spektakl ne bih nikako da propustim.

      Delete
    2. Bre Vrabac al si primitivan, ne znaš da "praskavac" na Kordunaškom slengu označava mašinku. Zamisli tu scenu, Prešlicavanje sa kapom sa tri roga i bori se protiv boga, a u pozadini piči Bad Religion :)

      Delete
    3. 'vako nešto:

      https://www.youtube.com/watch?v=t1-OOj38QpM

      ?

      Mada ovo uopšte nije naivna pesma, prouzrokovala je čak i jednu knjigu koja se bavi dijalogom ateista i vernika. Ali to je već za one koji su za dijalog spremni, odnosno poseduju dovoljno širine da se u isti upuste.

      Delete
    4. Misliš, "Is Belief in God Good, Bad or Irrelevant?:" ;) Da to je definitivno za neki drugi mindset.

      Delete
    5. Odnosno, to je verovatno bio Teslin mindset, ali teško to možeš objasniti fanaticima sa obe strane.

      Delete
  10. Nebojša, vidim da se javnost uzburkala i da su naučnici većinski protiv, što je dobro. A i sam sporazum je pravno neutemeljen zbog potpisnika jer isti nemaju legitimaciju za ovakav pravni posao. Naravno, to nije sprečilo Matiju i ostalu nacošku bratiju da krene sa lupetanjem i opravdavanjem ove sulude ideje. Ne verujem da će proći.

    ReplyDelete
  11. Koliko god me Vrabac i Akvamarin prozivali i birali pogrešan soundtrack za taj "ivent" :) ono što je Đorđe primetio je tačno - i što je još važnije - Ministarka od Pogrešnog Računa je već "promenila ploču", što bi rekla moja baba: "inicijativa je još od ranije... možda se to i ne završi tako...", bla, bla.

    S tim u vezi - možda pokazivanje zuba stručne, nestručne i popizdele javnosti možda bude sasvim dovoljno.

    Oglasila se već i familija, oglasio se i direktor Muzeja, ukoliko nije dovoljno - e onda praskavci, bez vesele i srodne muzike.

    ReplyDelete