Saturday 2 March 2013

David Bowie: "The Next Day" [preslušavanje!]

Nik Stivenson, autor odlične knjige o Bouviju na sreću nije bio u pravu kada je zapisao: "Ako će nas Bouvi ponovo iznenaditi, to verovatno neće biti muzikom (...) Iako njegova kreativnost možda nikada  neće biti kao ranije, njegova kulturna i muzička zaostavština jesu priča puna kontradikcija, priča koju će verovatno istražiti neko drugo vreme."

Nakon višegodišnje tišine, koja je već postala sastavnim delom pop-kulture početka XXI veka i sa kojom su mediji nekako konačano naučili da žive dalje - Bouvi se vratio najboljim albumum još od vremena "Scary Monsters (and the Super Creeps)", očigledno rešen da u mozaik postavi još jedan sjajan album: nabijen energijom iako nimalo optimističan, posvećen preispitivanju tragova koje je ostavio i sopstvene budućnosti.

"Here I am, not quite dying/
My body left to rot in a hollow tree/ 
Its branches throwing shadows on the gallows for me/
And the next day, and the next and another day..."


www.davidbowie.com


I priča o iznenadnom povratku postala je već sastavni deo pop-kulture, kao i omot novog albuma, o čijem nastanku se može čitati ovde >>

Konačno, muzika.

Autori prikaza albuma u magazinima Mojo, Telegraph >>The Rolling Stone >>Independant >>, Guardianu >>, The Quietus >> uglavnom su u zoni oduševljenja, što bi se moglo tumačiti kao dokaz da je Bouvi svih ovih godina nedostajao - no ovoga puta hvalospevi su u potpunosti na mestu - ovo je odličan album.
Iako su i prethodna dva albuma "Reality" (2003.) i "Heathen" (2002.) bili sasvim poštena dela - "The Next Day" (ovo je impresija nakon sedmog preslušavanja ;) donosi barem 13 (od 14 snimljenih + 3 bonus snimka) dokaza da je vredelo čekati deset godina, te nadu da ovo nije poslednje što će Bouvi snimiti.

Album je od juče svetu dostupan za preslušavanje preko iTunes platforme.
Za ostale - tu je Grooveshark streaming, sasvim pristojnog kvaliteta :) 

Preporuka:
Slušati glasno, produkcija je izvrsna čak i u streaming opciji (Tony Visconti, "heroj", ponovo :)
Slušati pre čitanja prikaza albuma...
Preslušati - više puta.

Album je dostupan za preslušavanje na Deezeru >>



11 comments:

  1. hvala. neponovljivo, neprocenjivo. prvo preslušavam, slušam.. za~sad zastala kod boss of me...

    (kasnije ću da pročitam sve kritike/recenzije, koje, nezaobilazno, imaju samo reči hvale, as well as me ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ukoliko je verovati LastFm scrobbleru i ako sam dobro procenio broj slušanja u vožnji - do sada je preslušan barem 12x :) - takvim tempom i sa takvim oduševljenjem sam poslednji put slušao prvi solo album Darka Rundeka, ima tome dosta godina :)

      Delete
    2. O! new (next) Bowie days. Uživam da ovu četvrtastu prazninu dolazećih dana, posle “heroja”, ispunjavam Bowie. Nagovestio je novi album sa Where are we now, a, zapravo, The Stars je pesma u njegovoj najboljoj tradiciji. Ne mogu da se setim šta sam tako opsesivno preslušavala, kao ovo sa početka 2013.
      (a to je samo zato jer slušam sopstvenom kožom. sa svojih putovanja iz daleke prošlosti, dok se vraćam u sadašnjost, otkrivam toplu vodu. Tako sam na svojoj koži, koja je rasla i pucala po šavovima, posle jednago takvog putovanja, povratka, otkrila, doživela, na toj istoj, mojoj, koži, koja je pucala, heroes. Nisam znala ni za Berlinski zid, ni za Tonijevu skrivanu ljubav, u senci zida.. kasnije su se tek prazne, bele kockice po~složile. a koža je pucala slično onako kao kao kada bi Tony na brzinu, a dugo i duboko, kao da bi je zauvek zadržao, uprkos i u inat svima i svemu, a zna da je nemoguće, ali bar na jedan dan, kao kada bi Tony pri~grli~o Antonia… )
      (a srećom, Bowie sve vidi, pa se inspiriše…)
      ;-)

      Delete
    3. Od sutra, album će i zvanično biti dostupan širom Planete :)
      Pojavili su se i bonus traxx, sada znamo da je uvod na spotu u "Stars" zapravo jedan od tih snimaka, lyrics su kompletirane, uživanje u preslušavanju može da se nastavi :)

      Delete
  2. virgo Intelecta7 March 2013 at 04:24

    What a display!! Madre mia!!!Secam se kakvo je uzbudjenje bilo ..., i zasto ne reci, utJecaj:-) imao. I , evo, nakon citave Decenije, opet to isto (na kvadrat...bolje na n-ti:-). Krotko se predajem...narednih nekoliko meseci. Tebi hvala!

    ReplyDelete
  3. virgo Intelecta7 March 2013 at 04:31

    P.S. Imam osjecaj da ce moj 10-godisnji muskarac;-) da bude "inficiran/iniciran':-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idealna prilika za inicijaciju :)
      Na davidbowie.com iz dana u dan objavljuju i celokupne tekstove pesama, što upotpunjava mozaik, bilo je delova u kojima nisam bio načisto šta Bouvi propoveda.

      Delete
  4. exhibition David Bowie is in V&A Museum

    http://www.vam.ac.uk/content/exhibitions/david-bowie-is/about-the-exhibition/

    i tako... prodaja ulaznica pobila sve rekorde ever!

    http://www.guardian.co.uk/music/2013/mar/16/david-bowie-no-1-v-and-a


    i tako... odosmo do Londona ;-)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Ovo slušam kako ustanem, pa sve dok ne zaspim. Ništame nije ovako pomerilo u poslednjih 10 godina. http://girlscandohorror.blogspot.com/2013/03/david-bowie-next-day-from-kether-to.html

    ReplyDelete