Monday 18 February 2013

Milosrdni novinari i Tom Henks

Jedna od prvih lekcija naučenih u novinarskoj školi početkom devedesetih bila je, zapravo, mali eksperiment i upravo zato je dobro pamtim.
Predavač je izveo iz prostorije pet osoba. Zatim je nama, preostalima, ispričao priču, bogatu detaljima.
Nakon toga - u prostoriju je uveo prvog od izvedenih i zamolio jednog od onih koji su priču čuli - da mu je prepriča. U tom prvom prepričavanju detalji su već počeli da krivo srastaju.
Zatim je taj koji je upravo čuo prepričanu priču - istu prepričao drugom uvedenom. Drugi - trećem.
Do pete ruke od originalne priče je ostao poneki trag, a detalji su srasli tako da je suština promenjena do neprepoznavanja.
Mi koji smo eksperiment gledali uživo naučili smo, zanavek, da glasinama ne valja verovati i da bi bilo dobro proveriti sve detalje pre no što se priča i objavi.
Google i ostala pomagala tada nisu bila dostupna.

Muka novinara koji su dežurali u nedelju je razumljiva. Obeležava se peta godišnjica jednostrane nezavisnosti, istog dana do juče prijateljski Egipat priznaje nezavisnost te države, a dežurni novinar nema nijednu vest ohrabrenja koju bi objavio. Zato, ili iz razloga u koje bolje da ne ulazim kreira priču koja bi mogla biti tačna.
Za priču su mu potrebni: poznata ličnost koja bi mogla imati afinitete prema nama/Srbiji, nekakva istorijska analogija i pravi tajming za objavu iste, a to jeste predvečerje dana u kojem oni tamo slave petogodišnjicu, a mi mnogo razloga za slavlje - nemamo.

Tom Henks je zgodan izbor: prešao je u ortodoksne venčanjem sa Ritom Vilson (grčkog porekla), producirao je uspešni film koji veliča širinu duše i plemenitost braće grka, drugar je sa Spilbergom, koji će se, verovatno, jednom ponovo pozabaviti svojim poreklom te verovatno i snimiti nešto u vezi sa Jevrejima i Izraleom. Nedavno su obojica (Spilberg i Henks) najavili novu saradnju - odnosno produkciju nove mini-serije o II Svetskom ratu, u kojoj će valjda, ma, biće sigurno i neki momak koji veruje u formiranje države Izrael, to nam je dovoljno za priču... Henks je, dodatno, već raskrinkavao Vatikan u "Da Vinčijevom Kodu", što ga čini još poželjnijom zvezdom ove priče.

Materijala za priču, dakle, ima već dovoljno: sada je još potrebno izmisliti TV kanal ili stanicu dovoljno nepoznatu da bude teško proverivo, nadenuti projektu ime te malo obogatiti rečenicu ili stav izrečen na datu temu, a Henks je pripadao navodnoj grupi javnih ličnosti koje su bile protiv nezavisnog Kosova 2008. (par klikova i otkrijete - predstavnici za štampu javnih ličnosti demantovali su učešće polovine te grupe u navodnoj akciji, ostali se nisu ni oglašavali...)

I tako milosrdni novinar objavi u nedelju popodne da je ničim izazvani Henks izjavio:


Sa nadlanu.com >>
Prateći linkove, otkrijete da je sve poteklo sa jednog ili dva opskurna portala ("Srbin.info" i "Pravda"), koju je preuzeo neki drugi, zatim je treći dodao detalje za koje bi se nekada dobijale mesečne suspenzije ("Blic" >> briljira zahvatom: "...novog spektakla “Istorija države Izrael” (slob.prev; History of the State of Israel)". 
Briljantnost je to boldirano "slob.prev" - što u prevodu zapravo znači - "nemamo pojma o kojem projektu se radi - nismo ništa pronašli na internetu - ali bismo strašno voleli da Spilberg to radi i da se projekat tako zove, ko će uostalom da primeti te dve skraćenice). Blic se, pak, poziva na portal "The Ortodox Church", to čitavoj priči daje dodatnu težinu, te samim tim otklanja svaku sumnju u Henksovu izjavu. Isti sajt, pak, kao izvor pominje "OCP News Translation", pri čemu je OCP zapravo skraćenica imena ovog sajta, ali je, zaista, sve lepo zabašureno...

Sećate se onoliko pute emitovanog filma "Wag The Dog", odnosno "Ratom protiv istine", koji se za vreme "Milosrdnog anđela", tj. bombardovanja emitovao u proseku 2x dnevno? Sećate se mehanizma? U čemu se, tačno, ovaj, naš, sadašnji mehanizam razlikuje od tog filmskog?
Da li smo, zapravo, isti kao i naši neprijatelji?

Uzgred - malo potrage dovodi i do ovog teksta, u kojem Hrabri Tom odlazi u srce tame, tj. na Kosovo i tamo pregovara o snimanju filma, kome se u glavi rodi misao da je tako i Kobilić (po legendi) do Murata došao, njemu na čast.


Vest >>
U međuvremenu - šta bismo, još, mogli da izmislimo?

U skladu sa pristupom a zbog činjenice da je ovih dana plodno tlo za ovake priče - verujem da će u narednim danima cvetati serijal naslova poput: 

"Ekskluzivno! Henks snima film u Srbiji!"

"Tome, pravde! Henks snima film o Kosovskom boju, igraće svih devet Jugovića!" ("Kao i filmu Cloud Atlas - igraće više likova, jer je za to - dokazani majstor!")

"Hrabro! Zbog neslaganja sa politikom Egipta u vezi sa Kosovom, Henks neće ići na ronjenje na obale Crvenog mora!"

"Cloud Atlas obara rekorde gledanosti u Srbiji! Epska, savršeno jasna i tečna, i nadasve jednostavna priča o borbi za pravdu kroz eone puni bioskopske sale!"

"Moj veliki pravoslavni zet! Marko Jovanović, bratučed sestrića ujakovog komšije dede Rite Vilson priča o utiscima sa svadbe na kojoj rodbina nije bila, ali je prva gledala VHS snimak!"

"Ministarstvo kulture: biće para za Tomov film! Zdravko Šotra planira 3D ri-mejk svog filma "Boj na Kosovu", u kojem neće biti traktora u kadru, kao ni digitalnog sata na ruci statiste, Henks igra svih devet Jugovića, a verovatno i Murata."

"Forest Gamp, naš junak!"

"Henks, iskreno: u borbi za Kosovo osećam se usamljenim kao u filmu "Izgnanik"!

Od čitave ujdurme i otvorenog laganja javnosti izmišljanjem izjava koristi imaju:

  • Mediji koji će ovu priču objaviti u štampanom izdanju i tako prodati koji primerak više.
  • Distributer filma "Cloud Atlas" koji će, iznenadno, postati "remek delo savremene filmske umetnosti, hrabra oda o borbi za pravdu kroz eone, sa izuzetnim Tomom u glavnim ulogama kojima dokazuje da je hrabrog srca i britkog glumačkog izraza kakav našem filmu nedostaje", te će bioskopske sale na projekcijama ovog filma biti ponovo pune i niko neće smeti da izađe nakon prvog neshvaćenog sata, od sramote.
  • Vi - jer bi svaka psihomontaža ove vrste zapravo trebalo da vas odrodi od ideje i da  kupujete štampu koja poseže za ovakvim fintama telom i mozgom, te da proveravate vesti ovakve sadržine, što će vas, vremenom, izlečiti od medijske zavisnosti i prepustiti čitanju knjiga (primenjena matematika: uzdržavanje od kupovine ovakvih dnevnih novina tokom jednog meseca može doneti po jednu sjajnu knjigu na policu vaše biblioteke! Počnite - odmah!)
Za kraj, valjalo bi zapisati i sledeće:

U trenutku pisanja ovog teksta na "Blicu" bruji oko 250 komentara na kratko usrećenog sveta koji veruje u podršku koja, dakle, ne postoji. 
Ukoliko su gatare i vidovnjaci plaćale kazne za laganje i pružanje lažne nade a za novac, da li bi trebalo bi da plate i svi koji su ovo objavili? 
Hiljade likes, shares i ostalih izraza radosti deljenja dobrih vesti, koje, zapravo, ne postoje bi trebalo da bude uvedeno u optužnicu kao dodatna otežavajuća okolnost.

Operacija koju je NATO sproveo nad teritorijom Srbije od 24. marta do 9. juna 1999. godine nikada se nije zvala "Milosrdni Anđeo", izuzev u našim medijima. Pravo ime operacije bilo je "Noble Anvil", odnosno "Plemeniti nakovanj". (* naknadno dopisano, na sugestiju prijatelja - "Noble Anvil" je bilo ime američkog dela operacije, a čitava akcija zvala se "Saveznička snaga")

Kako god - to ime nije ništa manje bizarno, ali, ukoliko bi svaku stvar konačno počeli da nazivamo pravim imenom i ukoliko ne bi posezali za izmišljotinama radi pružanja lažnih nada, mnoge muke bile bi mnogo lakše. 

Ukoliko oni lažu, moramo li i mi?

Ili je cilj svega da verujemo u postojanje imaginarnog prijatelja, baš onakvog kakvog smo zamišljali?
.

p.s.
Iskreno se nadam da demontažom ove hrpice laži nisam uvredio vaša osećanja prema narodu, državi, novinama, novinarima, Tomu Henksu ili sasvim pristojnom filmu "Cloud Atlas".
p.p.s. Za vreme pisanja ovog teksta, vest sa "Blica" je - nestala. Uzgred, bila je postavljena u rubrici "Zabava"... ali, šteta je već napravljena.
.

24 comments:

  1. Vest se Fejsbukom širila neviđenom brzinom. Izvor je bio portal "Nadlanu", a on se pozivao na Srbin.info. Taj prvi ni dan danas nije ispravio netačnu vest o izvođenju "Marša na Drinu" na jednom od novogodišnjih koncerata bečke filharmonije, iako već i vrapci na grani znaju da je reč o montaži.
    Čovek vremenom nauči kako da tumači vesti. To je veoma važna veština u pokušaju da budemo pristojno informisani.

    ReplyDelete
  2. agresija nato se nije zvala ni "milosrdni anđeo" ni "plemeniti nakovanj" (prvi put čujem) već "allied force" ("saveznička sila/snaga")

    http://www.vidovdan.org/arhiva/print1106.html

    egipat nije priznao kosovo, na veliku žalost b92 koji je "nagoveštaj" juče ujutro prikazao "kao gotovu stvar" (naslov je bio "egipat priznao kosovo")... toliko o glasinama.

    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=02&dd=17&nav_category=640&nav_id=687582

    ReplyDelete
    Replies
    1. off topic: amerikanci su zvali akciju "Noble Anvil", googlaj.

      Delete
    2. i ti pročitaj šta sam napisao. pogledao sad tu dlaku u jajetu koju tražiš, i vidim da je to bio naziv američke komponente akcije čije je ime allied force. dakle, ipak sam u pravu.

      Delete
  3. Ne volim kada se rasprave odigravaju dok spavam...
    Evo čitave priče o "nakovnju" sa stranice Javnog servisa:
    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/52258/Poreklo+imena+%22Milosrdni+an%C4%91eo%22.html

    ReplyDelete
  4. Bojša, priznaj: tebe baš briga i za Egipat i za Blic i za Henksa... Ti u stvari ovim tekstom samo želiš da promovišeš "Cloud Atlas"!

    ReplyDelete
  5. Zar nije ovaj dogadjaj sam po sebi previše marginalan da bi pametan čovek na njega trošio ovoliki tekst i intelektualnu energiju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije u pitanju ovaj dogadjaj, već princip spinovanja i najjednostavnijeg izmišljanja. Ovo je samo ilustracija

      Delete
    2. ma jeste marginalan, al iritira.
      ko da već nemamo dovoljno realne muke, nego još sami sebe pravimo budalama.
      nego, jesi li gledao sinoć "utisak"? ja sam bio iskreno zadivljen gledajuči i slušajuči ona četiri korifeja, tačnije dva korifeja i dve "korifejke", slobodne "građanske" misli.
      inače, juče se ceo dan pitam, još od kako sam video najavu emisije na netu, šta je to "građanska" srbija? mislim, šta označava taj pojam? i da li je na primer i pokojni Nikola Milošević bio pripadnik iste? i ako nije zašto nije?
      i ako se insistira na tom pojmu, znači li to da postoji i neka druga? i ko je čini? i da li su to neki "negrađani"? a kakav je onda ustavni položaj tih "negrađana"? i tako...

      Delete
    3. e sad mi je lakše, blogspot mi izdao potvrdu da nisam robot i da sanjam prave ovce a ne električne. i to samo zahvaljujuči ispravno unesenim slovima i brojkama.

      Delete
    4. Na temu komentarisanja, za sada: Morao sam da uvedem to sa ciframa, previše spamova je doletalo u poslednje vreme... A ti znaš da sam ja čovek liberalan, i da svakome želim da olakšam mogućnost komentarisanja... ;)

      Delete
    5. Marginalan ili ne - sve te lažne vesti je u protekla 24 sata pročitalo i "podelilo" preko 100.000 ljudi.
      Ovaj tekst je u protekla 24 sata pročitalo oko 2200 na ovom blogu, plus je tekst postavljen i na www.6yka.com... Neka ga pročita još toliko - i neka od 5.000 ljudi 1/50 primi k znanju da bi valjalo proveriti vest pre no što je podeli dalje - vredelo je sve ovo napisati...

      Preskočio sam, inače, jučerašnji "Utisak", i bez njega mi je zdravlje u lošem stanju...
      Ukoliko bi izbori bili sutra, po prvi put od 1992. bi ih prosto - ignorisao.

      Delete
  6. evo jedan spot da vizualce večno podseća na lekciju u vezi sa prepričavanjem i tračevima
    http://www.youtube.com/watch?v=XnXiXlF7olo

    ReplyDelete
  7. To sto je NATO izvodio nad nama nije bila nikakva 'operacija' kako ste blagoizvoleli reci u svom chlanku, nego 'attack' napad, rat... ako se vec tezi nazivanju stvari pravim imenima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U vojničkoj terminologiji to se zove "operacija": i podrazumeva organizaciju, osmisljavanje strategije, razlicitih taktika i sprovođenje istih, čiji je samo jedan segment konkretna borba, odnosno napad.
      Operacija, primera radi, podrazumeva i obezbeđenje dovoljne količine duvana i/ili zabave za vojsku koja je deo operacije.

      Tako su me učili u vojsci.

      Delete
  8. Odmah se videlo da je vest izmišljotina - zašto bi Henks odjednom počeo da priča o tamo nekakvom Kosovu u intervjuu. A Cloud Atlas je odličan film i ako neko odluči da ga pogleda zbog Henksovih srbofilnih stavova, barem će neko dobro izaći iz cele ove ujdurme.

    ReplyDelete
  9. Dotični tekst sam pročitala zahvaljujući nekom koji je isti sherovao na facebook-u i isti me je, kao i mnogi slični, opet rastužio jer, po ko zna koji put sam se zapitala zašto nam trebaju raznorazni, "veliki" i "velikani" čega sve ne, da podrže, nas, Srbe, građane Srbije, i da nam "drže stranu", ako je jedna istina ma koliko je šminkali, menjali, prerađivali, bilo ko.Takođe me je uverio u uverenje, koje sam, slično vama, stekla baš na jednom od svojih časova, ali na VMŠ, gde smo, slično vašoj priči, shvatili da se glasine proveravaju na izvoru. A ako je izvor još tako dalek, kao što je ovde slučaj pomenutog nam "velikana svetskog glumišta", onima koji žele da misle, to je dovoljno da shvate.
    E sad, zašto pojedini novinari "vole" da izmišljaju ovakve priče, to je nova tema za diskusiju. Zagrebali ste po jednoj ružnoj, ali poprilično uveć uvreženoj pojavi koja je "počela" da krasi ovu profesiju, a ja opet, zdravlja radi, želim da verujem, da ne izmišljaju svi.

    ReplyDelete
  10. Postoji jedan umobolnik koji od '99. stalno izmišlja ovakve vesti. Bila je Pamela Anderson, Peter Šmajhel, Šeron Stoun i mnogi drugi. Sve "vesti" su bile izmišljene.

    ReplyDelete
  11. http://macedoniaonline.eu/content/view/22735/46/
    ostao ti otkopcan slic Krivokuca..malo si se zaneo,sledaci put kad budes pravio ovakve kategorizacije zapitaj se zasto su se preko 20 godina spinovima i lazima sluzili svi sem Srba i ti danas koju bi temu imao da obradjujes sa svojim bloggom, dakle red je kad izadjes iz wc da zakopcas slic,valjda si toliko do sad naucio od vrtica pa do sedih vlasi..pozabavi se ti blagos meni nekom drugom temom i ne glumi savest nikome, ne narocito Srbima, jer da ista si naucio tokom zadnjih godina ne bi prevrtao ovu temu kao dokona domacica uz kaficu sa komsinicom,a ovo nisu objavili samo srpski mediji za tvoju (ne)informisanost da saznas i daj bre pisi nesto normalno ili se ostavi "östrenja pera "na Srbima,hajd'u zdravlje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovani,
      nije mi uživanje da polemišem sa anonimnim osobama, koje kao dokaze poturaju nepotpisane objave sa nepostojećeg izvora a u medijima koji rade poput Tanjuga (koji je prošle godine objavio da Vanzemaljci samo što nisu (i ta tema je obrađivana ovde).
      Nepouzdan izvor, da izvinete.

      Objavljena je ova vest na još mnogim sajtovima koji nisu "odavde", na nekima se ljudi sjajno zabavljaju smejući nam se kako nasedamo na sopstvene laži. Na drugima je objavljeno isto što i na MINA sajtu - neprovereno, nepostojeće.
      Da je bilo šta od ovoga zaista istina, ostavilo bi trag još negde, ipak su ovo Spilberg i Henks, sunca mu.

      Za vašu informaciju - spinovanjem su se bavili svi - i njihovi i naši, tj. sa tom razlikom što se spinovanje u našem slučaju u većoj meri sprovodi nad sopstvenim narodom, lakše je manipulisati svojima nego pokušati uticati na druge, brojniji su.

      Konačno, na sopstvenom blogu imam i slobodu i pravo da "oštrim pero" (divan arhaizam, čemu umlauti na o?) na čemu god poželim, to je jedna od prednosti blogovanja.

      Hvala na pažnji i prijatan dan.

      Delete
  12. http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:420218-Tom-Henks-Albanci-su-proterali-Srbe-sa-Kosova

    ReplyDelete
  13. Šta je sve pisalo u Novostima (poput one priče da je Džon Vojt zapravo sledbenik ideologije Alojzija Stepinca, te samim tim i "ustaša"), čudno bi bilo da ovo nisu objavili...
    Želim Vam prijatan dan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. сунце му жарко, ви и даље око Том Хенкса...

      Delete
    2. Komentarišu ljudi i dalje... I fantastičan je broj medija koji to još uvek drže kao istinitu vest... čak se i RTSov sistem nešto zbunio pre neki dan, pa se vest OPET pojavila kod njih na sajtu :)

      Delete