Saturday 26 January 2013

"Searching for Sugar Man" [život, film, preslušavanje]

Početkom sedamdesetih godina Sixto Rodriguez snima dva odlična albuma u nizu - "Cold Fact" i "Coming From Reality".
Bez obzira na hvalospeve kritike, sjajan glas i odlične tekstove - iz nepoznatih razloga, nijedan od albuma nije došao do šire publike. 
Njegov producent u šali kaže da je njegov prvi album u Americi kupilo šest ljudi.
Izdavačka kuća sa njim raskida ugovor dve nedelje pre božićnih praznika, kao u njegovoj pesmi "Cause" ("Cause I lost my job two weeks before Christmas/And I talked to Jesus at the sewer/And the Pope said it was none of his God-damned business/While the rain drank champagne")
Rodriguez, potomak emigranata iz Meksika, dete sa periferije radničkog Detroita nestaje.

Ali, dobra muzika, poput vode, uvek pronađe put.
Hiljadama milja dalje, Rodriguez postaje zvezda "veća od Elvisa i Stounsa" u Južnoj Africi, koja je tih godina pod žestokim sankcijama. Sankcije čine da južnoafrički obožavaoci nemaju priliku da saznaju ništa o njemu (sve što imaju je njegovo ime, dve fotografije na omotu i tekstovi pesama), dok do njega, pak, ne stiže vest da su se njegovi albumi prodali u gotovo pola miliona primeraka.

Fanovi u Kejp Taunu čak veruju u priču-glasinu da je Rodrigez na poslednjem koncertu izvršio samoubistvo.

Ipak, gladni informacija i željni kompletiranja priče (iako, za njih, kraj nije happy end), počinju potragu za njim: telefonskim pozivima, pismima, te na kraju - preko Mreže.

"Searhing for the Sugar Man" je izuzetna priča: o zaljubljenicima u muziku, "muzičkim detektivima" ali i karijeri čoveka čiji je talenat prepoznat, iako on to nije znao, noseći šut i pesak, radeći na građevini, podižući porodicu u rodnom Detroitu.

Dok mu jednog dana nije zazvonio telefon.



Priču o Sixto Rodriguezu pronašao sam na Ivaninom blogu >> pre nekoliko meseci. 
Filma još uvek nije bilo, ali su njegovi albumi, na sreću, bili dostupni ("Cold Fact" >>; "Coming From Reality" >>) i otkrili mi izgubljeno blago. 


("I've played every kind of gig there is to play now/I've played faggot bars, hooker bars, motorcycle funerals/ In opera houses, concert halls, halfway houses/Well I found that in all these places that I've played/All the people that I've played for are the same people/So if you'll listen, maybe you'll see someone you know in this song."

Konačno, stigao je i film, a ko želi imaće priliku da ga pogleda i tokom festivala "Sedam veličanstvenih" sledeće nedelje u Beogradu >>.

Dobra muzika, poput vode, uvek pronađe put.

P.S. I onda ova vest, objavljena nekoliko dana nakon što sam pogledao film i dan nakon što je isti premijerno emitovan u Beogradu! Nakon 40 godina pauze, Rodrigez snima novi album :) 
http://www.uncut.co.uk/searching-for-sugar-man-star-rodriguez-to-record-third-album-in-june-news .
.

4 comments:

  1. Soundtrack mi je ušao na listu omiljenih prošlogodišnjih izdanja. Vidimo se na filmu.

    ReplyDelete
  2. Ne znam da li se vidimo na filmu, tesko si mogu priustiti 2 gledanja u 4 dana :) - ali je za okupljanje svakako vreme, dosta je proslo od poslednjeg skupa.
    Uzivaj u filmu, svakako.

    ReplyDelete
  3. Hvala na informaciji o projekciji.

    ReplyDelete