Saturday 29 December 2012

Premotavanje, 2012

Prvi januar, rano izjutra: sunce, hladnoća, golubovi, prazne ulice, aparat i ja >>
Ushićen dok ispod slojeva uspavane gužve i buke otkrivam da grad koji poznajem i dalje postoji. Ulice u kvartu Varoš kapije su tihe kao u vreme davnih školskih raspusta.


*
Projekcija >> "Marina Abramović: The Artist is Present" u KCB-u. Iako mi je potpuno jasno da gledam u bioskopsko platno i da nisam tamo - imam utisak da sam i ja u MOMA galeriji i da ono što Marina radi prevazilazi film kao medij. Nekoliko meseci kasnije - slično iskustvo doneo je i koncertni film Zeppelina >>, snimljen pre nekoliko godina na njihovom koncertu u Londonu. Aplaudirali smo, zviždali i tražili bis od benda koji je svirao na platnu.

*
Prvi razgovor sa Ivanom u vezi sa objavljivanjem "39 pesama".

*
Početak rada blog-magazina >> posvećenog zanimljivim vestima iz čitave regije na četiri jezika - slovenačkom, hrvatskom, srpskom i engleskom i kojim ćemo se još baviti dok ne postigne pun sjaj.


Iako sam se dugo opirao, prvi put nakon dvadeset godina ne očekujem baš ništa od izbora u Srbiji, iako mi je poslednja kriška optimizma najpre raspirivala besmislene nade. To je, ujedno prva pobeda sistema nad mojim ionako neobjašnjivo žilavim optimizmom koji je tinjao svih ovih godina. (Možda bi bilo bolje drugačije formulisati ovu rečenicu: postoji ta fina razlika između "prva pobeda sistema" i "potpuni poraz mog razumevanja >>" politike kao takve)

*
Put ka Italiji: Beograd > Izola > Piran > Firenca > Toskana > Fiesa > Beograd, oko 2500 kilometara u pet dana našim malim automobilom, poslednjih dana maja >>
Vazduh je topao, miriše na leto i po prvi put u godini stižemo do obale mora.
More je hladno, ali ne smeta.

Kišni sumrak i veče u Piranu; katanci na mostu u Firenci; susret sa Karavađom; vožnja kroz Toskanu dok se sa zvučnika čuje Pučini, nedeljni buvljak u San Điminjanu i noćno lutanje kroz Kopar do hotela u Fiesi; jutro uz miris borovine i pogled na zaliv; dovoljno sećanja na tople dane za hladne noći koje će doneti zima.

*
Lefkada, ponovo, ovoga puta odlazimo sa ciljem da na obali dočekamo septembar >> 
Dani su kraći, ali sasvim prijatni za otkrivanje plaža za koje nismo znali, fotografisanje kičastih sumraka i svakodnevne opravke i dorade druge ruke rukopisa; kucam na terasi sa pogledom na more dok sunce budi zaliv, zamišljam kako ću jednom od pisanja moći sebi da priuštim jednu terasu na dva mora, jednom.



Sticajem okolnosti dostižem lični rekord i dolazim do obale mora i treći put u istoj godini, prvi dolazak u Rovinj nakon dvadeset i pet godina >>
Dok se gradić lagano budi cunjam uličicama čiji me nazivi inspirišu na razmišljanje o razlikama u kvalitetu života gradova koji žive i gradova koji životare. 
Iako je kasni septembar, dovoljno je toplo za nekoliko skokova u more i prvo plivanje severnim Jadranom posle mnogih leta.



Tekst o filmu "Mediterraneo" za Agitpop >> me, nakratko celog vraća u zimu 1991/2 i podsetio na to koliko željno iščekujem da spakujemo one priče kao knjigu. U isto vreme potvrđuju koncert Depeche Mode u Beogradu i shvatam da će jedna od priča >> iz knjige imati uskoro drugačiji kraj.


Aleksandra radi na identitetu čudesnih kolača, Anđela. 
Rezultat je predivan >>, kao i kolači.

*
Drugo gledanje možda našeg stana.
Sanjam jutro u kojem ćemo se probuditi tamo, prozori ka jugozapadu, visoki sprat, pesma ptica iz obližnje bašte i kafa na terasi sa pogledom na grad, koji ću posmatrati u ranim jutrima poput onog sa početka godine, dok tišina još nije proterana sa trotoara.

U redu, imaću gotovo četrdeset godina, ali konačno ćemo biti u našem. 
Valjda. 
Da.

To je već sasvim dovoljan razlog da naredna godina - bude bolja.

Iako se nadam da u narednoj godini ništa neću morati da prepuštam sreći, već isključivo upornosti i radu - nemam ništa protiv da i sreća pomogne.


Srećno nam, svima! :)
.
.

12 comments:

  1. hahahaha, ti to nama pred novu godinu, ovom poslednjom slikom poručuješ "dogodine u prizrenu"?

    mislim, zna se gde i u šta mihailo pokazuje prstom :)

    a ovamo, kao nebojša evropejac, građanska opcija i taj rad. subverzivno, subverzivno, nema šta :)

    ReplyDelete
  2. Kao i sve što napišete i ovo je lepo, koncizno, jasno. Srećno i Vama, u svemu. Meni poželite, posebno,da mi se dogodi bar jedan delić onog što ste vi doživeli u 2012. kao npr. Toskana.
    Neko je jednom rekao da je ispunjen život, između ostalog, život u kojem smo videli, obišli, 1000 mesta;) Meni fali još dosta, a godine me nekako prebrzo pretiču:D

    ReplyDelete
  3. @Vrabac:
    jesi me nasmejao! :)
    Ali, imam minimum tri argumenta da se odbranim od ovog svakako simpaticnog trazenja subverzivnog u mom delu :)

    a) kapica Djed Mraza citavu pricu stavlja u šaljivi kontekst, te bi se to moglo tumačiti i kao ironični otklon - kako je jedan (sadašnji) simbol kapitalizma završio na glavi jednog našeg vladara.

    b) da citiram tekst Zorice Janković, kustosa Istorijskog muzeja:
    "...statičan paradni stav konjaničke figure anulira ideju da bi kneževa uzdignuta desna ruka sa ispruženim kažiprstom mogla pozivati na juriš i osvajanje."

    c) Pokazuje ka zapadu :)
    Ergo...
    Srećna Nova! :)

    @OljaKa:
    Draga Olja, hvala! Želim vam barem 2x više trenutaka poput tih dana u Toskani.
    I moj najveći neprijatelj je vreme, ali onda shvatim - ma, vreme ne postoji, to je konvencija!
    Svako dobro!

    ReplyDelete
  4. Nemoj sad da se vadiš kojekakvim jezičkim konstrukcijama, provaljen si odavno :P
    Šalim se naravno.. Sad kad sumiraš prolazi mi kroz glavu kao da sam ja bila tamo uz vas dok ste putovali. Svega se sećam. I vidi se pomak. Tri puta more i fotografije su postale fascinantne.
    Dečko, samo nastavi ;)
    Srećna vam Nova i sve redom, i želim vam da popijete tu kafu na vašoj terasi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Navijaj da u narednoj bude i 4x more ;)
      Trudiću se da nastavim kao što sam počeo, hvala na lepim željama i sve najbolje! ;)

      p.s. Nadam se da će se ljuti blogerski narod u 2013 okupiti barem 2-3x :)

      Delete
  5. sledeči put kada budeš išao u šetnju ponesi kompas ili gps, pokazuje ka jugoistoku :)
    mislim, valjda si nekad u životu gledao zalazak sunca sa kalemegdana, pa možeš da se orijentišeš gde je zapad u odnosu na trg republike (spomenik je leđima okrenut narodnom muzeju).
    a i letimični pogled na mapu može da pomogne:

    http://www.openstreetmap.org/?lat=44.81474&lon=20.45999&zoom=17&layers=M

    a što se tiče tumačenja, mislim, pomalo su komična ta naknadna učitavanja, sve u svrhu stvaranja novokomponovanog Urbofolk mita o Mihailu (uzgred, vladara za čije je vlasti Zmaj napisao "Jututunsku himnu").
    inače, spomenik je postavljen za vreme Milanove vladavine kada je vlast prilično podgrevala kosovski mit. dakle, napravljen je sa idejom da pokazuje ka još "neoslobođenim krajevima" (a zna se šta se 1882. pod tim podrazumevalo) i nijedna naknadna klimava interpretacija današnjih politkorektnih istoričara umetnosti to ne može da promeni:)

    u ostalom:

    http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=713

    Srećna Nova! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, prva obaveza za 2013: kupiti kompas.
      Druga obaveza: ne verovati spisima iz Istorijskog muzeja Srbije!
      :)
      Srećna, još jednom! :)

      Delete
  6. "tvoj" Rovinj je opcarao i mene, milion sam puta prosla preblizu da ne svratim bas nikad. kako zaboraviti onu macu i sve jutarnje slike tisine? :)

    duboko sam ubijedjena da ce 2013 biti fenomenalna, ako ne bude, ucinicu je takvom :)

    sretno nam, zaista.

    ReplyDelete
  7. bojša kad čitam tvoje pisanije pomalo mi nedostaje da imam blog. pokušavam da se setim ko ume da precizno zabeleži lični trenutak, a učini ga važnim i nezaboravnim i za druge ljude.

    nego, liste .... muzika&film. nadam se da će i toga biti.

    srećna nova,

    jelena popkitchen maksimović

    ReplyDelete
  8. @fantasticna: ne znam gde će nas put odneti tokom naredne godine, ali ću se truditi da beležim sve najbolje što znam :)
    Sretno nam :)

    @jelena: ja ZNAM da ti još uvek imaš blog, samo ga ne obilaziš često :)
    Muzička lista ("singlova") svakako, mada sam, poredeći je sa nekim drugim listama, shvatio da sam postao pravi mejstrimaš ;) Film... Ne znam... Najbolji koji sam gledao je zapravo pomenut u ovom tekstu, iako je dokumentarac :)

    Piši! :)
    Srećna ti Nova!

    ReplyDelete
  9. Tri puta na moru?
    Nebojsa, ako moja 2013. zeli da je uopste PRIMETIM, morace da se ozbiljno potrudi :)

    Svako dobro. 2013. zvuci uzbudljivo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treći odlazak je sticaj okolnosti i "radna poseta"! To što sam žrtvovao ručkove zarad skakanja u more je moja žrtva! :)))

      Svako dobro, takođe - i sve najbolje! :)

      Delete