Sunday 11 March 2012

Sinead O'Connor: Novi album! (preslušavanje)

Prvi susret sa muzikom Sinead O'Connor ne zaboravljam: Rastko se upravo vratio iz USA i pored gomile željenih originala, doneo i njen prvi album - "The Lion and The Cobra".

Na omotu albuma: ćelava pevačica - o kojoj ne znamo ništa. 
"Rastko, šta si ovo kupio?"

I onda prva stvar, sa prve strane albuma - "Jackie" >>
To je bilo to.
.
Drugi album je iz Engleske donela Lidija (sa kojom me je upoznao gore pomenuti - Rastko). Čuveni spot Johna Mayburya >> za njenu verziju "Nothing compares..." emitovao se češće od špice za vesti, ali su taj album zapravo činile velikim stvari poput "Black Boys on Mopeds", "I'm streched on Your Grave", te konačno i "Emperor's New Clothes".
Zatim niz pesama koje je radila sa The World Party, Jah Wobbleom >>, Peterom Gabrielom, The The >>, svaka pesma bolja od prethodne. Nešto kasnije: Massive Attack, Asian Dub Foundation >>, Bomb The Bass >>.
No, sve što čini, teško menja njen status one hit wonder-a, kategorije pod kojom je često i danas indeksiraju.
.
Sa druge strane, neverovatan niz skandala: razvodi, brakovi, Sveti Otac, povlačenje u manastir, pokušaji samoubistva.
.
Ali, tema ove priče nije njen život, već - njena nova muzika.
Priznajem, prošlo je petnaest godina od kako sam nešto novo od Sinead slušao sa toliko uživanja kao novi "How About I Be Me (and You be you)".
.
Mali vatrometi zvezdica i odličnih ocena pršte na sve strane: MusicOMH >>, National Public Radio >>, Guardian >>, BBC >>; iznenađujuće - čak i nabrijani Pitchfork >> daje "skoro 8", nije mala stvar. Album - izvrstan: devet čistih pesama + sjajna obrada "Queen of Denmark" koja u njenoj verziji dobija novu dimenziju, kao i stihovi: "I casually mentioned that I pissed in your coffee/I hope you know that all I want from you is sex/To be with someone who looks smashing in athletic wear"
.


Poslednji zvuk na albumu je - njen smeh, konačno.
Album je dostupan za preslušavanje.
(Lidija, Rastko, slušajte ;)
..
Link ka playlisti >>
ili: Holandski 3voor12 >>

5 comments:

  1. neću da komentarišem danas. sedim slušam uživam :) hvala!

    ReplyDelete
  2. odlican album!reason with me,najvise me odusevila,velicanstvena i strasna istovremeno sa njenim krhkim glasom i prelepom muzikom.
    take off ur shoes i the wolf is g.married isto odlicne.sinead me je prijatno iznenadila,nakon tolike pauze,valjda je bilo ili promasaj ili pogodak.srecom,ovo drugo je.

    ReplyDelete
  3. v. nice! sjedim, slusam i, kao moj tičer aerobika izmedju dva trbusnjaka, govorim sebi: good stuff, good stuff. priznajem, jedna sam od onih sto su je indeksirali kao one hit wonder. hvala, jos jednom :)


    ps. ne znam je li prilicna glasovna slicnost sa dolores o'riordan neki irski faktor ili sta.

    ReplyDelete
  4. Evo sad slušam. Obožavam je. Od svih ino-ljubimaca/ljubimica, nju nisam hteo da propustim. I nisam. Bio je Beograd i bila je 2009-ta (Bg letnji jazz-festival, ili me ispravi ako sam odvalio).

    Nikad sa njom nismo načisto - nije jednom najavila da se zauvek povlači. Srećom ne govori istinu. Ali, laž ću joj oprostiti jer mi se istina sviđa. Baš kao i muzika koju slušam dok ovo pišem.

    One hit wander? Kako ih samo nije sramota! Sinnead, glad to see you!

    ReplyDelete
  5. @Aleks: Kad stigneš, komentariši :) Preslušavanje ovog albuma me vratilo na ponovno preslušavanje prva dva albuma :)

    @Ana: "Take off your shoes" me podsetila na neke zlatne momente njene karijere, ali su mi zapravo prva "4th and Wine" i obrada Grantove "Queen of Denmark" trenutno najviše svirane. Bilo je vreme da se vrati, nakon svega. Zaslužila je poštovanje i nove generacije.

    @fantasticna: tehnicki posmatrano, ona jeste "one hit wonder", jer je na top listama samo sa jednom pesmom bila na vrhu, što je surovoj "top-lista" kulturi svodi na to. Ali, dobro - ima nekih koji nisu ni "one hit wonder", a sviraju decenijama... Nema na čemu :)

    @Sizif: Ne sećam se kada je bila, žao mi je što sam je promašio tada, ali se nadam njenom novom dolasku, sad kad je album aktuelan. Imala je ona krš, tj. "tušta i tma" raznih kontrdiktornih izjava, od povlačenja u manastir do izjave da je homoseksualne orijentacije, da su U2 "prenaglašen" bend a onda je radila sa njima, i tako dalje...

    Uzgred, njena saradnja sa Jah Wobbleom, neverovatnim tipom/basistom je takodje bila sjajna - "The Sun Does Rise" i "Visions of You" su velike pesme..

    ReplyDelete