Wednesday 14 March 2012

[30 sekundi Erkenja i 7 minuta Santiaga Grasa]

Pre no što ova priča Ištvana Erkenja iz "Jednominutnih novela" bude pročitana, valjalo bi sagledati njen kontekst, tj. zašto je Erkenj tako pisao.
.
Iako dramatičan, čitav Ištvanov život može biti jednominutna novela. Kao diplomirani farmaceut, u 22.  godini dobija priliku da putuje po zapadnoj Evropi. U domovinu se vraća pred sam rat i objavljuje svoju prvu knjigu - "Okean igra". Nacisti ga hapse 1941. i šalju u radni logor, na ruski front, nadomak Moskve. Po povratku u Mađarsku nastavlja da piše, ali mu nakon revolucije 1956. zabranjuju da objavljuje. Dvanaest godina kasnije objavljuje "Jednominutne novele". Umire je 1979. Tek od 2004. godine jedno pozorište u Budimpešti nosi njegovo ime.
.

Ova priča je, zapravo, kraća od minuta i zove se:
. 

"Zvanično vladino saopštenje"
(Nakon pobeda ideja komunizma u svetu)
Ištvan P. Balog, konjušar državnog gazdinstva iz Babolne, započeo je svoj redovni godišnji odmor.
(Mađarska telegrafska agencija)"

I to je sve.
Tek večeras otkrivam da je Santiago Graso rođen 1979, u godini kada je Erkenj umro. I koliko sam bio već dugo siguran da je Erkenj donekle uticao na čestu beznadežnost čuvenog mađarskog animiranog filma "Gustav", toliko je ovaj Grasov rad, na neki način, direktan omaž Gustavu.
.
7 minuta, remek-delo.

. 

6 comments:

  1. dva sjajna dela, zaista. znaš koliko volim Erkenja :) i interesantna "crvena nit" kojom si ih spojio. jedino moram reći da su u meni Erkenjeve priče uvek budile potpuno drugačije emocije od beznadežnosti :)

    ReplyDelete
  2. Zaista sam tek danas shvatio da ih povezuje ta 1979, a na prvo gledanje Grasa su mi zasvetleli u glavi i Erkenj i Gustav.

    Erkenj, naravno, nije bio beznadažan "po sebi", što bi rekli, već fascinantno hrabar, ironičan i bezobrazno duhovit. No, prečesto nam život potvri da je "humor poslednje utočište očajnih"... i tako... ;)

    ReplyDelete
  3. "Zaposlenje" je odlicno, prosto razbija i stilom i sadrzajem! Hvala ;)

    ReplyDelete
  4. Razbija, u paramparčad! Nema na čemu ;)
    Ima i making-off... 3 godine rada!!!
    http://vimeo.com/30440691

    ReplyDelete
  5. Briljantno!!! Hvala ti na ovome, otrežnjenju :-)

    ReplyDelete
  6. Ima dve godine kako sam ga postavio :)
    Nema na čemu :)

    ReplyDelete